The Ex en Ililta band inspireren in Paradiso

Een afgeladen Paradiso wordt getrakteerd op de hypnotiserende cadans van The Ex

Tekst: Erik Ros; Foto's: Maarten Schuth ,

The Ex en Ililta band bewijzen in Paradiso dat postrockgeweld en traditioneel Ethiopische muziek goed samengaan. 3VOOR12/Amsterdam beluistert en beoordeelt de bijzondere combinatie.

Een afgeladen Paradiso wordt getrakteerd op de hypnotiserende cadans van The Ex

Voordat The Ex het hoofdpodium van de Paradiso mag betrekken, wordt het publiek opgewarmd door het Ethiopische Ilita band. Het is vreemd dat de band in Europa minder bekend is, omdat de artiesten afzonderlijk hun strepen in de muziekwereld hebben verdiend.
 
Ililta band speelt Eskesta muziek. In 4 stukken van ongeveer een kwartier bedienen ze het publiek met wonderlijke klanken en fraaie composities. De wonderlijke klanken worden voornamelijk veroorzaakt door de instrumenten die ze gebruiken. Zo bespelen ze onder meer de een eensnarige viool masingo en het traditioneel Ethiopische drumstel kebero. De muziek is energiek, open en toegankelijk. Voor een eerste indruk kan geluisterd worden naar de Ethiopiques CD’s.

Omdat de teksten in een vermoedelijk Afrikaanse taal worden gezongen, gaat de inhoud van de tekst verloren. Dat is niet erg, want tijdens het optreden wordt het publiek aangespoord mee te zingen en dansen. Hoewel het publiek hierop in het begin wat ongemakkelijk reageert, laat het zich in het derde nummer verleiden tot samenzang. De linkerhelft van de zaal zingt eehammama waarna de rechterhelft volgt met eeeeeeee. De artiesten zingen en spelen over deze zaalbegeleiding heen.

The Ex is het best bewaarde geheim van de Nederlandse pop muziek. De band bestaat 30 jaar in 2009, maar staan nog altijd garant voor een optreden met energieke gitaarrockimprovisaties. De muziekstijl die The Ex voortbrengt, laat zich moeilijk typeren. Het is een versmelting van onder meer indy, punk, rock, noise, improvisatie, sample electro en allerhande etnische invloeden.

Het optreden is van begin tot eind overweldigend. Een kolkende rivier van drums, gitaargeweld en zang gunnen de aanschouwer geen moment rust. De heren stuiteren hortend en stotend over het podium terwijl ze trefzekere gitaar partijen produceren. De geconcentreerde drumproducties geven het geheel de vaste structuur.

Arnold de Boer is na het vertrek van G.W. Sok onderdeel van de band. Tijdens instrumentale stukken wordt hij door Terry of Andy al spelend uitgedaagd tot een stoeipartij. Ongetwijfeld stellen de heren de nieuwe front man op de proef. Terecht: deze rol vervullen is een eer. Nieuwkomers zullen zich moeten bewijzen. Hij weet zich staande te houden.

Gezien: The Ex en Ilita band

Paradiso, 25 maart 2009