Tevreden Signe Tollefsen bespeelt publiek in De Nieuwe Anita

De mooie stem van de singer-songwriter: “Zonde hè?”

Tekst: Meindert Bussink | Beeld: Harold Huskers ,

In het huiselijke voorste gedeelte van De Nieuwe Anita speelde de Amerikaans-Nederlandse singer-songwriter Signe Tollefsen. Met zwierige stem, creatief gitaarspel en leuke anekdotes betovert ze haar publiek.

De mooie stem van de singer-songwriter: “Zonde hè?”

Even een kleine impressie voor wie De Nieuwe Anita bij het Hugo de Grootplein niet kent. Het voorste gedeelte kun je vergelijken met een huiskamer met in het midden een bar, waar vaak optredens gehouden worden, waardoor je het gevoel krijgt bijna bij de artiest op schoot te zitten. Het huiselijke behang en de gemoedelijke fauteuils wekken de indruk dat de veertig à vijftig man publiek gewoon vrienden en bekenden zijn, waardoor het lijkt of het een besloten feestje is. Zo is het voor Signe Tollefsen eenvoudig om een intieme set te brengen.

Nadat de laatste rokers zijn binnengekomen, begint de Amerikaans-Nederlandse zangeres zachtjes op haar gitaar te tokkelen. Door verleidelijk het publiek in te kijken betrekt ze vanaf de eerste minuten iedereen bij haar intieme liefdesliedjes. De stemming zit er meteen lekker in en een meeneuriënde vrouw wordt niet alleen opgemekt door het publiek, maar ook door Signe zelf, geeft wat extra cachet aan geheel. Even lijkt het alsof we allemaal op een kleedje samen met Signe in een weiland zitten.

Tussen de nummers door gaat Tollefsen met leuke anekdotes het gesprek aan met het publiek. Toch lijkt niet iedereen haar enigszins pijnlijke doch grappige herinneringen te begrijpen: “Toen ik klein was en mijn tante me hoorde zingen, zei ze: ‘Wat een mooie stém hè, toch zonde hè?’” Tijdens de nummers lijkt ze wel tot alle bezoekers door te dringen door ons bijvoorbeeld smaakvol te verrassen met een met veel rubato gespeelde versie van Material Girl. Ook de vele creatieve stemmingen ‘die eigenlijk voor mijn banjo zijn, maar ik kon die niet meer meenemen op de fiets’, bewijst dat we hier niet zomaar met een zingend en gitaarspelend meisje te maken hebben. Maar dat is eigenlijk ook geen verrassing: ze won in 2006 de Grote Prijs voor Beste Muzikant en ze studeert momenteel aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zoals ze zelf ook in het nummer Happy Camper zingt: “Things are changed, people change”; gaat ze gewoon verder met haar carrière. Dit nummer zal op haar nieuwe album staan dat ze in september uit gaat brengen, maar voor wie niet zo lang kan wachten, is het zeker een aanrader om deze goedgemutste troubadour een keer live te aanschouwen. Want voor wie haar niet kan zíen spelen, is dat mooi zonde.

Gezien: Signe Tollefsen, De Nieuwe Anita, 17 maart 2009