Sinas verwarmt de Badcuyp met zomerse liedjes

Jazzy dansnummers met invloeden van over de hele wereld, gespeeld door gerenommeerde muzikanten.

Tekst: Thomas Bruining Foto's: Harold Huskers ,

Sinas, een Amsterdamse jazzband, heeft met hun ‘global dancefloor music’ een heerlijk warme soundtrack voor deze zomer gemaakt. Ze bewijzen dat wanneer je acht steengoede muzikanten bij elkaar in één ruimte zet, het onvermijdelijk is dat live ook de vonken ervan af slaan.

Jazzy dansnummers met invloeden van over de hele wereld, gespeeld door gerenommeerde muzikanten.

Het is zaterdag. De eerste mooie lentedag van het jaar. Na de hele dag zonneschijn is het de beurt aan de band Sinas om de bezoekers te verwarmen. In een volle Badcuyp, de alternatieve concertzaal aan de Albert Cuypmarkt, warmt dj mps PILOT het publiek langzaam op. Langzaamaan wordt al wat gedanst. Toch begint de zon binnen pas echt te schijnen als de heren van Sinas ten tonele verschijnen.
 
Met een overweldigende energie en hartverwarmend vakmanschap spelen de heren de nummers van hun debuut-album Global Explorations, waar juichend op word gereageerd.  Muziek die ze zelf omschrijven als “global dancefloor music”, een begrip dat de lading goed dekt. Een mix van bijna alle denkbare muziekstijlen leidt tot instrumentale nummers waar het goed op dansen is. De twee blazers, frontman en saxofonist Wouter Schueler en trompettist Rob van der Wouw, vormen het hart van de band. Zonder ruimte van de andere musici in te nemen, spelen zij de hoofdrol en laten duidelijk horen dat de afzonderlijke leden van de band hun sporen al verdiend hebben.

Vergelijkingen met New Cool Collective en Zuco 103 zijn snel gemaakt. Toch is Sinas een  geval apart. Want waar NCC en Zuco een Zuid-Amerikaanse inslag hebben, zijn het de links naar de Arabische muziek die Sinas een onderscheidend geluid geven. Met je ogen dicht waan je jezelf op een warme dag in een jazzcafé in Caïro of Beiroet, waar hard gedanst wordt. Want dat gebeurde in de warme Badcuyp, veel en lang.

Ook thuis is het genieten, als de zonnestralen door het raam vallen en de plaat van Sinas opstaat. Maar live krijgt de muziek nog een extra dimensie. De kwaliteit en het plezier waarmee de mannen muziek maken straalt er vanaf en verwarmt de zaal. Met de muziek van Sinas kan de lente beginnen.

Sinas is Wouter Schueler (sax), Rob van der Wouw (trompet), Joost Kroon (drums), Jos de Haas (percussie), Hassie June (bas), Jan Wouter Oostenrijk (gitaar), Frank van Dok (percussie) en Andy Birnbaum (toetsen). Hun vorig jaar verschenen debuutalbum heet Global Explorations. Sinas speelt op vrijdag 24 april tijdens de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt.

Gezien: Sinas in de Badcuyp, vrijdag 20 maart 2009.