Het Mortale Tribunaal: Maart 2009

Niet voor je muzikale midlife crisis

Tekst: Simon van Gorcum ,

In Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's van Nederlandse en in het bijzonder Amsterdamse artiesten. Deze maand bespreken Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Simon van Gorcum de volgende demo’s: Allagash inc. - The Rest Of Me, Togglehead - Time Lock, Boutros Bubba – Chew en Van Puffelen - ’t IJ.

Niet voor je muzikale midlife crisis

In Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's van Nederlandse en in het bijzonder Amsterdamse artiesten. Deze maand bespreken Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Simon van Gorcum de volgende demo’s: Allagash inc. - The  Rest Of Me, Togglehead - Time Lock, Boutros Bubba – Chew en Van Puffelen - ’t IJ.

“Waren we te hard?” Net klaar met de uitzending en op weg terug naar huis vraag ik dit aan Chris. “Ja, misschien wel”, antwoordt Chris, hij draait zijn ogen even overpeinzend weg. “Maar zonder kritiek heeft het geen waarde”, voegt hij er snel aan toe.

Chris is de vaste presentator van Radio Mortale en hij heeft in zijn uitzending al flink wat demo’s voorbij zien komen. Ook ik heb in de loop der jaren, in allerlei functies, aardig wat demootjes mogen beoordelen. Demo’s; bandjes sturen ze met vrachtladingen tegelijk richting allerhande programmeurs en pers in de hoop op een goede recensie of een leuk optreden. Zo ook krijgen 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale wekelijks zeecontainers vol met krakkemikkige garage-opnames, flitsend gekleurde photoshophoesjes en A4-tjes vol cursief gedrukte, dubbel onderstreepte en bold gemarkeerde termen. Tijdens het maandelijkse tribunaal wordt er over een kleine selectie een oordeel geveld.

Om 20.00 uur scherp gaan de schuiven open en mag ik als kersvers 3VOOR12-afgevaardigde het komende uur voor het eerst samen met Chris mijn mening geven tijdens het Mortale Tribunaal van de maand maart. In het voorbij vliegende radio-uurtje draaien wij onze eigen favorieten, strooien met wat nutteloze info en beoordelen uiteindelijk vier demo’s.

Laat de eerste band, Togglehead, nog een redelijke indruk achter, bij de tweede, Allagash Inc., wordt het al iets minder. De stemming slaat om in de kleine studio boven Pakhuis De Zwijger. Nummer drie van de demo’s, Boutros Bubba, blijkt eigenlijk geen demo te zijn en brengt meer verwarring dan duidelijkheid. Dus moet nummer vier het dan doen vanavond. Lang wordt er getwijfeld: gaan we voor nog een rockbandje of kiezen we toch die vier grijzende kerels in grauw Nederlands landschap? 

Een snelle rekensom leerde ons dat we al muziek uit een hoes met een brandende gitaar [Togglehead], uit een mysterieus space-album met hoofden [Boutros Bubba] en uit een hoes met een groengeel schimmenspel [Allagash Inc.] hadden gedraaid. Geen bracht wat we hoopten, dus dan maar voor ‘the least appealing’ van allemaal, wie weet wordt het de verrassing van de week. Van Puffelen moet het doen.

“Maar zonder kritiek heeft het geen waarde. Ik probeer alleen toch ook altijd wat positiefs te zeggen.” “Misschien waren we bij de laatste band wel iets te hard.”

Uitzending terugluisteren? Klik hier! (Selecteer de datum 20 maart en het tijdstip 20:00 - 21:00)