Good Dog Happy Man rockt op Cloverfield

Perfecte timing bij monster-flick Cloverfield

Tekst: Dewi Smeek; Foto's: Janna Schouten ,

Op het Unheard Film Festival spelen jonge aanstormende bands de soundtrack van de films die er worden gespeeld. 3VOOR12/Amsterdam peilt het niveau van de aanstormende band Good Dog Happy Man.

Perfecte timing bij monster-flick Cloverfield

Dit jaar vindt voor de derde keer het Unheard Film Festival plaats. Een festival dat draait om het effect van geluid bij films. Ook dit jaar vertoont het festival spannende films, begeleid door aanstormende bands. Zo speelt de band Good Dog Happy Man live bij de film Cloverfield.

Dit is een monster-flick uit 2008 waarin men ziet de gebeurtenissen ziet vanuit het standpunt van de personages. In de film wordt Manhattan aangevallen door een reusachtig monster. Deze gebeurtenissen worden vastgelegd op de meegenomen handy-cam van de hoofdrolspelers.

De band die de soundtrack voor de film mag spelen, Good Dog Happy Man, is winnaar van de Grolsch Grote Prijs Pop/Rock 2007. Het gaat de band voor de wind met hun eerste album, en nu dus ook hun eerste soundtrack. Bij aanvang van de film wordt gitarist en zanger Sander Klijn geïnterviewd. Bij de vraag wat de band vindt van de film, antwoordt Sander lachend: “Cloverfield is de béste kutfilm van het jaar. Maar de computereffecten zijn wel supergoed!”.

Dit schaadt echter hun enthousiasme tijdens de film niet . Hard zetten de band de muziek in op precies de juiste momenten, bijvoorbeeld wanneer men achtervolgd wordt door het monster. De toetsenist van de band brengt de sfeer ook in de rustiger stukken van de film goed over. Soms heeft men niet eens door dat een band de muziek van de film begeleidt, waaruit een goede voorbereiding van de groep blijkt.

Omdat De oorspronkelijke versie van de film Cloverfield geen soundtrack bevat heeft de band vrij spel. De muziekstijl van de vierkoppige indierockband is erg ritmisch en funky. De band geeft na afloop van de film nog een voorproefje van hun nieuwe album. Het album Good Dog Happy Man is inmiddels op cd verkrijgbaar, maar binnenkort ook als digitale download op iTunes.

Gezien: Good Dog Happy Man’s Cloverfield op Unheard Film Festival, 15 maart 2009.
Tekst: Dewi Smeenk
Foto’s: Janna Schouten