Drie talenten naar finale Wanted 2009

Kid & Romz winnaar van de avond, D-Lipps en Ondersteboven krijgen wildcard mee

Tekst: Wessel Simons Foto's: Marjan Wynia ,

Het dynamische rapduo Kid & Romz wint de laatste Wanted talentshow, georganiseerd door Stichting Grap. Het duo gaat, samen met zeven andere acts, strijden tijdens de Most Wanted - the Final Showcase 2009, die vrijdag 3 april in de Melkweg plaatsvindt.

Kid & Romz winnaar van de avond, D-Lipps en Ondersteboven krijgen wildcard mee

Woensdag 4 maart vindt de derde voorronde plaats voor de finale voor de Most Wanted - the Final Showcase 2009, vrijdag 3 april in de Melkweg. Stichting GRAP organiseert Wanted voor de dertiende keer. De competitie heeft zich in het verleden bewezen als podium voor Amsterdams talent als Ali B en Lange Frans en Baas B.

De Winston Kingdom is redelijk gevuld met zo’n vijftig hiphopfans. Het Almeerse duo Ondersteboven trapt af en pakt het publiek gelijk in met een pompend Boombap-nummer (inclusief André Hazes-sample!). De raps zijn snel, enthousiast en samen met goed gekozen samples houden ze de aandacht vast. Enig minpuntje is dat de raps wat vlak gaan klinken, wat door een meer gevarieerde keuze in de nummers snel verholpen kan worden.

Tweede act is het driekoppige Loyal Riders dat ook sterk start met een donker, pompend, strak gerapt nummer dat qua sound enigszins doet denken aan die illustere Amsterdamse crew de Spookrijders. Met nummer twee zakt het tempo zienderogen en wordt gekozen voor een andere stijl (bubblin’), waarmee ook de aandacht van het publiek verslapt. Het derde nummer maakt dat helaas niet goed en dat is jammer, want het is wel een prettig zooitje ongeregeld om naar te kijken. Derde act Kid & Romz, ook wel bekend als Dobbelsteen, wordt aangekondigd als ‘best geklede act’, dus de eerste punten zijn al binnen. In eerste instantie blijven de raps wat achter bij de strakke beat, maar gaandeweg het optreden (ze spelen vier nummers) beklijven de raps en kun je spreken van een goede geoliede rapmachine. Het donkere, vierde nummer Amsterdam gaat er bij het publiek in als koek en besluit het solide optreden van het duo.

Na de pauze start eenpitter D-Lipps, die met zijn afgemeten rhymes en boeiende lyrics meteen de aandacht van het publiek pakt. Tel daar de strakke beats bij op en je hebt een optreden dat geen moment verveelt, ook door de pakkende refreinen van zijn nummers. Hier en daar kan het tempo tussen de nummers iets hoger. Vijfde act Smartistiek de Zeerover weet samen met zijn back-up rapper het publiek helaas niet te overtuigen (misschien omdat hij uit regio Leiden komt?). En dat terwijl zijn deliverance zeker niet slecht is en de beats boeien door het gebruik van klassieke muziek samples. Wel mist hij sterke refreinen. Afsluiter is Break M & Dirkteur , die elkaar pas kennen sinds 2008. Ze hebben een nonchalante, vrolijke stijl en sound (denk bijvoorbeeld aan Beastie Boys’ Girls), maar grijpen je helaas niet bij de strot omdat het soms nog wat rommelig en vrijblijvend overkomt. Anderzijds zetten ze voor hun prille samenwerking al wel wat neer, dus een volgende keer gewoon weer meedoen.
 
Hoewel deze avond het niveau van de zes acts dicht bij elkaar ligt, gaat de eerste plaats naar het dynamische duo Kid & Romz. Het Almeerse duo Ondersteboven en de sterke perfomer D-Lipps hebben een wild card binnengesleept, waarmee ze ook naar de finale doorstoten. De winnende acts zijn terecht gekozen omdat ze zich in tien minuten overtuigend en sterk neerzetten. Gezien de korte tijd om jezelf op te laden geldt dit als een prestatie op zich. D-Lipps lijkt vandaag de sterkste, grotendeels vanwege zijn songs. Hij is een gevaarlijke outsider voor de finale, mits hij het tempo in zijn set hoog houdt. De andere twee acts zijn in aanleg net zo talentvol en kunnen hoge ogen gooien tijdens de finale, maar zullen een paar tandjes extra in overtuiging en variatie moeten bijzetten om een goede kans te maken.

Gezien: GRAP Wanted 2009

Winston Kingdom, Woensdag 4 maart