De voorlopig laatste bladzijde van Pageturner

Voorlopig laatste editie van het live jukebox-evenement vermaakt muziekliefhebbers in alle soorten en maten

Tekst: Laura Klompenhouwer | Foto's: Remco Brinkhuis ,

Ergens dichtbij Muiderpoort, gelegen aan een bouwterrein, ligt het Montessori Lyceum Oost. Deze vmbo-school was zaterdag 14 maart het toneel van de zesde editie van Pageturner. Een onverwachte locatie voor een altijd even verrassend als gevarieerd evenement.

Voorlopig laatste editie van het live jukebox-evenement vermaakt muziekliefhebbers in alle soorten en maten

Ergens dichtbij Muiderpoort, gelegen aan een bouwterrein, ligt het Montessori Lyceum Oost. Deze vmbo-school was zaterdag 14 maart het toneel van de zesde editie van Pageturner. Een onverwachte locatie voor een altijd even verrassend als gevarieerd evenement.

De line-up tijdens deze zesde editie van Pageturner (eerdere verslagen: #1 en #5) was een verrassing: het programma was niet via internet te achterhalen en ook de poster vertoonde weinig overeenkomsten met de uiteindelijke line-up. De gemiddelde bezoeker heeft hier waarschijnlijk geen last van aangezien een groot deel van de aantrekkingskracht van Pageturner hem zit in het verrassingselement.

Het programma blijkt veel uitgebreider dan tijdens de vorige editie van Pageturner en bestaat uit maar liefst elf artiesten en drie rondes. Het duo Jasmine & The Jack Stafford Foundation, dat eerder in het voorprogramma van onder andere Supergrass and The Veils stond, trapt de eerste ronde af en doet dit met groot succes. Jasmine Wynants zit voorover gebogen op een cajon de maat te houden, terwijl beide op elkaar in zingen en Jack Stafford met de gitaar de leiding neemt
.

In de eerste ronde deelt bovengenoemd duo het gelijkvloerse podium met The Secret Love Parade, Spoelstra, Blind Bob & The Grillplates en Louisa Lilani & John Prop. De indie-pop van het jonge duo The Secret Love Parade doet denken aan Franse pop en Belle and Sebastian en maakt met nummers als A Spy In The House Of Love veel indruk. De enige eenmansband in de eerste ronde, Spoelstra, zorgt voor de nodige afwisseling met zijn country-electro-ghettotech. Louisa Lilani & John Prop, een naar eigen zeggen vooral onderhoudend muzikaal duo, zorgt voor het musical-aspect van de avond, terwijl het vierkoppige Blind Bob & The Grillplates een heerlijke swing aan het publiek ontlokt met zijn bluegrass en blues.

De tweede ronde begint net als de eerste een half uur later dan gepland. Bonzo Goes To School trapt af met punkrock, ter gelegenheid waarvan leadzanger en initiatiefnemer van Pageturner, Bas Jacobs, zichzelf heeft omgetoverd tot punkrocker, inclusief gescheurde jeans, leren jack en zwarte zonnebril. Vol
van het net verorberde avondeten begint het publiek direct mee te springen. Eenmansband Garcon Taupe, wederom van het genre ghettotech, houdt het publiek in beweging met heerlijke beats en space-melodieën à la New Order.

Dan komt Dress, eerst een beetje onzeker maar steeds overtuigender, met mooie, goed doordachte en uitgewerkte euro-poprock (denk Saybia en Snow Patrol). Dan is er ook de onvergetelijke Dan Geesin, die erg consistent is in zijn toegankelijke maar onheilspellende, akoestische experimenten. Dat deze laatste artiest erg getalenteerd is wordt bevestigd door de korte film Fat Heads van zijn hand, die ter aflsluiting van de tweede ronde vertoond wordt.

De derde en laatste fase van Pageturner #6 bestaat uit twee langere optredens van twee bands, het Britse The Holy Orders en het succesvolle Amsterdamse noiseduo The Moi Non Plus. De alternatieve indierock van The Holy Orders had iets weg van een hardere en minder succesvolle versie van Radiohead. Het luide drum-gitaar-sample-geluid van The Moi Non Plus daarentegen, zou goed fungeren als soundtrack op een paranoïde
 ijldroom.

Gezien: Pageturner #6, Montessori Lyceum Oost, Zaterdag 14 Maart

Bekijk ook het filmpje dat Remco Brinkhuis maakte van het optreden van Dress.