De favorieten van... Manu

"Je raps op band? Ga toch weg!"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering de in Osdorp residerende rapper Manu, die afgelopen jaar indruk maakte met zijn debuutplaat De Vloek Op De Overvloed, een geslaagde Amsterdamse Sessie en een tweede plaats bij de Grote Prijs.

"Je raps op band? Ga toch weg!"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering de in Osdorp residerende rapper Manu, die afgelopen jaar indruk maakte met zijn debuutplaat De Vloek Op De Overvloed, een geslaagde Amsterdamse Sessie en een tweede plaats bij de Grote Prijs.

Wat is volgens jou het beste album ooit?
Dat zijn: Michael Jackson’s Thriller, een geweldig uitgebalanceerd album, geproduceerd door Quincy Jones, die voor de klus aanvankelijk niet geschikt werd bevonden maar uiteindelijk een classic afleverde. Ook Outkast’s 2e album Atliens is een schot in de roos. Niet alleen voegden ze met deze plaat een sound toe die ongekend was binnen het hiphop landschap op dat moment, maar ze liepen ook decennia voor qua tekstuele inhoud en dat terwijl Andre 3000 toen nog maar 21 jaar was. Nog twee albums die ik dan even moet noemen, omdat ze voor mij persoonlijk veel hebben betekend zijn Let’s Get Free van Dead Prez en Heavy Mental van Killah Priest.

Wat is volgens jou het slechtste album ooit?
Ik denk dat ik het antwoord moet vinden in een tweede album van een artiest die van zijn/haar eerste album een meesterwerk wist te maken, maar daar absoluut niet aan kon tippen bij zijn/haar opvolger. Dan kom ik eigenlijk al gauw terecht bij Biggie, oftwel The Notorious B.I.G., die met Ready To Die meerdere naties wist te bewegen maar met z’n opvolger Born Again in mijn ogen verviel in eeuwenoude clichés.

Wat vind je op dit moment het beste album?
Typhoon - Tussen Licht En Lucht. Eindelijk een MC die zijn eigen ego kan ontstijgen en gewoon eerlijke muziek maakt.

Wat vind je op dit moment het slechtste album?
Ik denk dat dat die nieuwe van Coldplay is Viva la Vida. Succes kan ook inspireren tot zielloosheid.

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent?
KRS-ONE in de grote zaal van de 013 te Tilburg (2006). Life, één van de twee MC’s van de uit Engeland afkomstige groep Phi Life Cypher, die het voorprogramma die avond verzorgden, stond werkelijk al een kwartier aan één stuk te freestylen. Op een gegeven moment zegt hij in zijn freestyle: “Do you want KRS-ONE to freestyle with us?”, waarop het publiek waanzinnig reageerde. Ik keek naar mijn broer die naast mij stond, keek weer naar het podium en zag een schim de stage oprennen en een mic grabben. Daar stond hij dan, KRS-ONE (wiens naam overigens “Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone” betekent) in levende lijve, die met een freestyle zijn show opende en naadloos de show van het voorprogramma overnam (Phi Life Cypher verdiende ook echt een dikke 10 trouwens). Nog nooit zo’n entrance gezien. Vervolgens heeft hij een show gekickt van drie uur waarbij hij zich dé belichaming van een MC toonde.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent?
DAS EFX in 2008 in de kleine zaal van de Melkweg. Ik heb die albums midden jaren negentig zo grijs gedraaid dat ze met recht een jeugdsentiment voor mij genoemd mogen worden. Helaas moet ik zeggen dat ik het zo erg bedroevend slecht vond, dat ik gewoon medelijden had met de jonge gastjes die pal voor de stage stonden en niet doorhadden dat ze op het podium 80% van de show aan het playbacken waren. Ongelofelijk dat je als act daar nog steeds mee wegkomt. Je raps op de band? Ga toch weg!

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet:
Niet zozeer een optreden, als wel een evenement, namelijk de tweede editie van Spoken, 29 April in de Escape Studio te Amsterdam (bij het Rembrandtplein). Spoken is een fris evenement dat geheel in dienst staat van het woord. Een scherpe interactie met het publiek en een niet berekenbare omgeving voor de artiesten die die avond acte de présence geven maken van Spoken een gruwelijke avond!

Noem muziek/een band/artiest die je leuk vindt, waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vindt:

Zoveel! Een rijtje dan maar: Edith Piaf, Herman van Veen, Boudewijn de Groot, Bram Vermeulen, Enya, Fela Kuti, Cheb Khaled, Ali Farka Touré, Otis Redding, Dire Straits, Bobby Womack, Sizzla.

Heb je rituelen voor je gaat optreden?
Ik wens iedereen met wie ik opmoet altijd plezier. Een aantal handshakes en hugs and that’s it!

Wat is je favoriete plek om te spelen?
Dat is zonder twijfel 013 in Tilburg. Alle drie de zalen zijn erg nice. Aardig personeel en goed eten!

Wat is je favoriete plaat om op te dansen?
Niet zozeer een plaat alswel een soundsystem! Namelijk King Shiloh. Ik hou niet erg van uitgaan maar als ik ga dan doe ik het gelijk goed! Heel de nacht dansen op de analoog aangestuurde soundsystem en zelf in elkaar gezette boksen van King Shiloh. Te gek!

Wie is je grootste fan?
Ik denk mijn moeder, alhoewel mijn neef die onlangs mijn muziek heeft ontdekt op een goede twee plek staat! Trouwens, Stephan Borggreve moet ik ook even noemen. Deze man was langer dan een jaar bij elk optreden aanwezig. De grap is dat hij ongeveer twee meter lang is en je gewoon niet om hem heen kan. Hij is ook nog eens een heel vriendelijk!

Wat zing je het liefst onder de douche?

Mijn net geschreven nummers. En ik zeg je heel eerlijk, dat doe ik vaak!  Zo ken ik ze namelijk binnen no-time uit m’n hoofd.

Voor wie zou je wel eens een serenade willen zingen?
Dat is er maar één! Mijn schatje Imane. Trouwens, ik zing geregeld serenades voor haar. Of ze daar alleen echt gelukkig van wordt is een andere vraag.