Arts the Beatdoctor verzorgt live soundtrack bij Gattaca

Een andere soundtrack maakt een heel andere film op het Unheard Film Festival

Tekst en foto's: Janna Schouten ,

Het Unheard Film Festival draait om het geluid in een film, met als hoogtepunt bands die live de muziek bij een film verzorgen. Arts the Beatdoctor verzorgt samen met een drummer en een saxofonist in Studio K de muziek bij Gattaca, een film van Andrew Niccol.

Een andere soundtrack maakt een heel andere film op het Unheard Film Festival

 "Films are 50 percent visual and 50 percent sound. Sometimes sound even overplays the visual." Aldus regisseur David Lynch. Het Unheard Film Festival schenkt filmgeluid de aandacht die het verdient. Voor de derde editie van dit filmfestival is Arts the Beatdoctor gevraagd om de muziek bij een film naar keuze te maken. Arts' keuze viel uiteindelijk op Gattaca.

Gattaca is het filmdebut van Andrew Niccol (The Truman Show, Lord of War). Het speelt zich af in een toekomst waarin niet meer gediscrimineerd wordt op huidskleur of afkomst, maar op DNA. De film draait om Vincent Freeman, bij wie een hartkwaal in zijn DNA is geconstateerd. Met de identiteit van Jerome Morrow weet hij zich toch te plaatsen bij Gattaca om zo zijn droom, een ruimtereis maken, te realiseren. Componist Michael Nyman heeft er vrij klassieke filmmuziek onder gezet.

Arts the Beatdoctor combineert hiphop en jazz met elektronische geluiden, samples en normaal gesproken ook beeld. Saxofonist Tom D is vast onderdeel van zijn ensemble en voor de volledigheid heeft Arts drummer Eric Spring in ’t Veld meegenomen. Voor aanvang van de film legt Arts nog even uit waarom hij voor deze film heeft gekozen en wat hij met de muziek heeft gedaan. Gattaca is voor Arts de perfecte keuze omdat deze niet verveelt na vijf keer kijken. Daarbij moest het een film zijn waar een totaal andere muziekstijl bij past. Verder was het voor Arts ook belangrijk dat de muziek eruit te knippen was. Waar dat gebeurde, heeft hij overige geluidseffecten terug laten komen in de muziek.

De muziek van Arts the Beatdoctor past uitermate goed bij de grillige sfeer van de film. Als de band niet naast het doek stond te spelen, zou men kunnen denken dat dit de originele muziek is. Het is duidelijk dat er veel tijd en energie in is gestoken. De muziek van Arts the Beatdoctor past zo goed bij de film dat de originele muziek, die op sommige momenten nog te horen is, wat ongeloofwaardig overkomt.

Gezien: Arts the Beatdoctors’ Gattaca op Unheard Film Festival in Studio K, 13 maart 2009.