2000 and One’s Heritage staat als een huis

Melkweg rockt tijdens CD-presentatie

Tekst en foto's: Claire van der Hall ,

2000 and One draait zo lang mee in de dance-wereld dat het verbazingwekkend is dat hij nog geen langspeler had uitgebracht. Zijn eerdere producties vonden de weg naar de club, en dat zal zijn net uitgebrachte cd Heritage zeker ook doen.

Melkweg rockt tijdens CD-presentatie

Het leek alsof de Amsterdamse technoscene op de eerste langspeler van 2000 and One zat te wachten. Dylan Hermelyn AKA 2000 and One heeft een lange CV met dj-optredens en producties op zijn naam staan, maar een ‘echte’ cd ontbrak. Hij is de studio in gedoken en afgelopen februari verscheen Heritage.

2000 and One is bekend van zijn analoge geluiden en gebruik van samples. Uiteraard hoor je dit op de cd, die eerder naar house dan techno of minimal neigt, terug. Over het algemeen genomen staat de cd als een huis en gaat we de individuele producties zeker terug horen op de zomerfestivals. Met Heritage levert 2000 and One ook zijn ‘erfenis’ af. Denk aan elektronische geluidjes gecombineerd met analoge beats en trommeltjes. Duidelijk is te horen wat hij allemaal heeft opgestoken in de 20 jaar dat hij al meedraait.

Maar daar kun je ook gelijk een kanttekening bij plaatsen. Want hoe solide de plaat geproduceerd is; erg origineel is het niet. Bij sommige samples bekruipt mij het gevoel dat ik ze eerder heb gehoord. Zonder te zeggen of dat goed of slecht is, het is jammer om dit te realiseren bij een plaat waar de verwachtingen zo hoog van zijn.

Maar dat terzijde. Bij een release hoort een feest, dit vond vrijdag plaats in de Melkweg. 2000 and One had twee goede vriendinnen meegenomen: Intacto-labelbaas Shinedoe en de Berlijnse Bpitch Control labelbaas Ellen Allien. Beiden bouwden netjes op naar de afsluitende set van 2000 and One. Hij kopte de avond er gemakkelijk in en zette de zaal op zijn kop. In zijn dj-set maakte hij ook een knipoog naar zijn verleden, zo draaide hij behalve zijn nieuwe tracks bijvoorbeeld ook Pecan, die hij als Microfunk met Dave Ellesmere produceerde.

Gezien: Inmotion @ Klinch met 2000 and One, Shinedoe en Ellen Allien.
Melkweg, 6 maart 2009

Heritage van 2000 and One bestel je hier.