Veelbelovend talent rockt in het Wilhelmina Pakhuis

Kwartfinale Grote Prijs van Nederland in de catergorie Rock / Alternative

Tekst en foto's: Pim Hendriksen ,

Van keiharde “rock solid loud noise” tot aan Kylie Minogue: veel verschillende genres passeerden de revue op vrijdagavond in Pakhuis Wilhelmina. Een zeer gevarieerde avond met veel goede bands en een goede sfeer.

Kwartfinale Grote Prijs van Nederland in de catergorie Rock / Alternative

De kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Rock / Alternative werd gehouden in het gezellige Pakhuis Wilhelmina. Het pakhuis staat altijd garant voor goede kwaliteit geluid, een gezellige omgeving en een ontspannen sfeer. 7 bands stonden te trappelen om te mogen spelen; Junior Eats Alone, Dog called Phenix, FM, Bombay Show Pig, Lightwires, Kitty got Sued en Cinq Croniq.

Junior Eats Alone
mocht beginnen en deed dat overtuigend. Met de goede stem van Ronnie Verton en de zeer strak spelende 8-koppige band konden de mannen een aardige performance neerzetten. Vooral de blaasinstrumenten die werden gebruikt gaven net dat extraatje wat de nummers soms nodig hadden. Ook al had iedere band maar 15 minuten om te spelen, toch liet Junior Eats Alone een volwassen en complete indruk achter. Dit mag ook wel als je nagaat dat ze in 1999 al hun eerste album hebben uitgebracht. Een van de betere bands deze avond.

Het trio Dog Called Phenix mocht als tweede aan de bak. Hier was een duidelijk verschil in stijl en complexiteit van de muziek te horen in vergelijking met hun voorgangers, maar het rockte er geen seconde minder om. Vooral het nummer Give Her A Go liet zien dat ze duidelijk in de categorie rock thuis horen. De mannen staan daarom niet onverdiend over 3 weken op Zwarte Cross festival.

FM gooide het over een andere boeg. De band pakte er niet alleen de gebruikelijke gitaren en drums bij, maar ook een sample machine. Hierdoor werden er aparte beats en andere geluiden door de nummers gegooid. De nummers klonken hier en daar wat rommelig, maar het publiek genoot er duidelijk van. Alleen de bandnaam is verre van uniek. Wie kan vertellen waar deze band te vinden is op het internet, is of uren aan het googlen geweest, of heeft de website aan één van de bandleden gevraagd.

Bombay Show Pig
werd door een aantal bezoekers al aangeraden met de woorden; “Dit wordt heel vet”. Ze beschreven hun muziek zelfs als “rock solid loud noise”. In de praktijk bleek dit keihard knallen op het podium met een zeer vermakelijk act. De gitarist had een varkensmasker op en liet goede gitaarkwaliteiten zien. De zanger had een soort alternatief afro-kapsel en deed zijn best om veel geluid te maken in de microfoon, van echt zingen kon niet worden gesproken. De vrouwelijke drummer maakte de act compleet door een haast duivelse drum neer te zetten. Af en toe zong ze ook een stukje mee. Muzikaal gezien niet de beste band, maar wel met een sterke performance.

Lightwires
had een lekkere sound, maar had thuis iets meer moeten oefenen. De nummers werden goed gespeeld, maar op twee momenten waren ze hun samples kwijt, wat tot duidelijke zichtbare frustratie bij de band leidde. De meeste nummers vielen in het genre stevige rock, maar ze lieten ook een andere kant van hun sound horen met het nummer You Don’t Seem So Happy”. Gevoelig en knap uitgevoerd met aan het einde  van het nummer een extatische climax.

Met Kitty Got Sued werd een andere richting ingeslagen: geen rock maar een mix van electropop en jaren ’80 disco met een vleugje Kylie Minogue. Zeer dansbaar en vermakelijk om te zien, vooral nadat er 2 zeer strak in hun vel zittende Kitty’s het podium betraden om de danspasjes van de zangeres kracht bij te zetten. Maar of we Kitty got sued terug gaan zien in de halve finale? Aan de performance lag het niet, maar de muziek zelf miste wat kracht.

Cinq Croniq
was de afsluiter, en wat voor één. Alle bandleden hebben de rockacademie achter de rug en dat is te horen ook. Hun electro-rock rockt de pan uit en met zangeres Leonoor van Piggelen achter de microfoon staat de band als een huis. Als afsluiter van de avond werd “Heart in the box” gespeeld. Een zeer opzwepend en knallend nummer dat strak werd uitgevoerd. Het was het einde van de avond, maar wat het publiek betreft ook het hoogtepunt.

Gezien: Kwartfinale Grote Prijs van Nederland
Met: Junior Eats Alone, Dog Called Phenix, FM, Bombay Show Pig, Lightwires, Kitty got Sued en Cinq Croniq
Pakhuis Wilhelmina Amsterdam, 26 juni 2009.