Het Mortale Tribunaal: Juni 2009

Maandelijkse demo beoordeling met deze maand: Captain My Captain en Moodak, Ryan Oldcastle en Katadreuffe

Tekst: Jochem Boom ,

Onder de noemer Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s en ep’s van Amsterdamse artiesten. Deze maand beluisteren Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Jochem Boom naar de splitsingle van Captain My Captain en Moodak, en de ep’s van Ryan Oldcastle en Katadreuffe.

Maandelijkse demo beoordeling met deze maand: Captain My Captain en Moodak, Ryan Oldcastle en Katadreuffe

Een afwisselende uitzending van het Mortale Tribunaal, deze derde vrijdag van juni. Er werd muziek gedraaid van de hip-hoppers van het nieuwe Fakkelbrigade en de de tip van de week van het Amsterdamse Dress komt voorbij. En bovendien heeft Chris drie uiteenlopende platen meegenomen voor het Mortale Tribunaal.

De eerste kandidaat voor het tribunaal is een splitsingle van Captain My Captain en Moodak. De bio leest alvast veelbelovend en het nummer van Captain My Captain viel inderdaad niet tegen. Sfeervolle trip-hop met een opvallend gelaagde productie kon ons wel bekoren. De zangeres die op dit nummer meezingt heeft een mooie stem die goed in de sfeer past. Haar stem deed zelfs een beetje denken aan Lillian Hak uit Utrecht. De single van Moodak viel helaas wat tegen. Het hele nummer klinkt wat vlak. De kleine details die in het nummer van Captain My Captain te horen waren zijn hier ver te zoeken. Bovendien zingt de zangeres van Moodak een stuk minder mooi.

De tweede demo is van de Amsterdamse singer-songwriter Ryan Oldcastle. Het eerste wat opvalt is de nogal afzichtelijke hoesfoto die de demo siert. Maar het gaat natuurlijk om de muziek. Helaas viel ook dat tegen. Zijn stem is het eerste punt, maar dat zou een kwestie van smaak kunnen zijn. Maar ook de muziek is niet bijster geïnspireerd. Het geheel klinkt als saaie rock waar een aantal invloeden die genoemd worden samenkomen. Samen met de voor sommigen onuitstaanbare stem van Oldcastle, is deze demo in ieder geval unaniem naar de prullenbak verwezen.

Als laatst zetten we het eerste nummer van de debuut ep van Katadreuffe op. Wat we te horen krijgen, is een fijne portie noiserock met lekker tegendraadse ritmes zoals Battles dat ook zo goed kan. En bakken noise, overstuurde synths en gitaren, en vervormde stemmen. Dit eerste nummer smaakt zeker naar meer, al zou de muziek best nog wat extra lagen noise kunnen gebruiken. Maar nieuwsgierig maakt het zeker. En niks belet je om deze 4 tracks tellende demo gratis te downloaden.

 

Luister de uitzending hier terug. Wil je het Mortale Tribunaal volgende keer niet missen? Luister dan op de derde vrijdag van de maand om 20.00 uur naar Radio Mortale op 103.3 FM op de Amsterdamse kabel en 106.8 FM in de ether!