Naast het kanaal nu ook een brug tussen Amsterdam en IJmuiden

En het is Grote Prijs-winnares Fabiana Dammers die hem slaat

tekst en foto's: Ary-Jan de Witte ,

Het Vondelpark Openluchttheater programmeert een 'middagje Grote Prijs van Nederland', met een viertal acts die de titel 'winnaar van' dragen. Robin Block, Fabiana Dammers, Leine en Roosbeef. 3VOOR12/Noord-Holland toont daarin uiteraard interesse in de IJmuidense Fabiana Dammers. Een eenmalige reportage vanuit Amsterdam.

En het is Grote Prijs-winnares Fabiana Dammers die hem slaat

Op een zondagmiddag staan in het Amsterdamse Vondelpark vier singer-songwriters van formaat geprogrammeerd. Het betreft een Best Of-overzichtsshow van de Grote Prijs van Nederland. Na de set van Robin Block (winnaar Juryprijs 2008 voor Beste Muzikant), mag de IJmuidense Fabiana Dammers (winnares van zowel de Juryprijs als de Publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland 2008 in de categorie Singer-Songwriter) het podium op.

Het wordt een intieme set van een vijftal melodieuze songs. Het genre waar haar liedjes zich in begeven is precies goed voor het tijdstip van de dag: nergens te uitbundig, nergens te melancholiek. Tempo om licht te heupwiegen, met duidelijk te volgen teksten - of om bij weg te dromen voor wie dat wilt.

Tussen de songs in heeft de twintiger uit IJmuiden wat tijd voor interactie met het publiek. Dat ze nog steeds zo blij is bijvoorbeeld met het winnen van de Grote Prijs - een open deur. Maar ook dat ze het liedje Make Me Whole heeft geschreven op het moment dat ze ziek in bed lag. Hoe een naar periode tot een mooi product kan leiden. "You make me pure - you make me strong", zingt ze daarin.

Dat geeft eigenlijk ook goed weer hoe zij hier op het podium staat vanmiddag. Op het ene moment dat je kijkt zie je een jonge, pure - en daardoor ogenschijnlijk - kwetsbaar meisje. Draait ze haar gezicht of lichaam net een slag, dan zie je plots iets heel sterks, overtuigends en zelfverzekerds op het podium staat.

Als in haar song Round-about-town ("I bought myself a gun - gonna shoot down the sun") moet het Vondelpark het doen met een grijs wolkendek. Het is echter ook Fabiana zelf die daar letterlijk kleur aangeeft: een prachtige combinatie van kledingstukken in pure, primaire kleuren (is de song 'Green' van opvolgende act Leine echt gebaseerd op de Muppet Show, of kwam de inspiratie stiekem toch bij haar collega singer-songwriter Fabiana vandaan?). Kunnen wij het ons voorstellen dat Fabiana ooit als bassist in een metalband speelde?

Laat haar het voorlopig bij het singer-songwriter genre houden, en nog vele liedjes produceren om op een willekeurige zondagmiddag naar te luisteren. En dat de EP, die ze tussen neus en lippen door nog even promoot, mag leiden tot een mooie volwaardige cd. Iets tussen het fragiele naïeve en het volwassene in, ofzo.

Gezien: Fabiana Dammers
Vondelpark, Amsterdam, 9 augustus 2009