Cd-Recensie: The Works – Best Served Rare

Mannelijke rock ‘n roll uit Amsterdam

Tekst: Lisa Bruin ,

De Amsterdammers van The Works debuteren met een album dat hun mannelijkheid goed neerzet, maar toch ook hun zachte kanten laat zien. Ze hebben hun stijl 'High-Energy Rock 'nd Cholesteroll' genoemd en dit maken ze waar ook.

Mannelijke rock ‘n roll uit Amsterdam

The Works is een viermansformatie uit Amsterdam bestaande uit (ex-)leden van onder andere Frites Modern, The Anomalys en The Shining. De band brengt in april het debuutalbum Best Served Rare uit. Zelf noemen de leden hun muziek  ‘High Energy Rock ’n Cholesteroll’ en dat is wel te merken aan het album. Het klinkt als vette, viezige rock ‘n roll gespeeld door mannen met een klein buikje en vet haar. En energiek is het zeker.

De band bestaat uit vier mannelijke mannen met opvallende bijnamen. Marko 5 ft. 7 zingt en bespeeld de maracas, opzienBarend drumt, Raw Roger speelt bass en Profundo P. beoefent de gitaar. Ze zijn al sinds 2006 samen maar hebben pas dit jaar hun debuut uitgebracht.

Best Served Rare gaat vooral over mannelijkheid, of eigenlijk de strijd tegen metroseksualiteit. Dit wordt al kenbaar gemaakt in de eerste track, Introducing The Works. Hier plaatst een soort worstelcommentator aan de ene kant de metroseksuele mannen en aan de andere kant de band zelf. ‘Unchanged men in a changing world’, wat dus betekent dat ze nog steeds oermannen zijn.

The Chandelier, het eerste echte nummer, gaat over wilde feesten met veel drank en vrouwen. Verder bevat het album titels als Chunky Chicks en I Wanna Date Your Mom. Het lijkt dus een stel lompe en oversekste Amsterdammers, maar de teksten gaan toch iets dieper dan dat. Zo is Chunky Chicks een ode aan vrouwelijke vormen en I Wanna Date Your Mom gaat over het probleem van leeftijdsverschillen in dit digitale tijdperk.

De laatste drie nummers accentueren meer de mannelijkheid van de band. Zo gaat Get ‘em Young, Treat ‘em Rough, Tell ‘em Nothing over de manier waarop je vrouwen moet behandelen. Het daaropvolgende nummer straalt al helemaal de basis van het man-zijn uit: Beer & BBQ’s.

De muziek zelf klinkt niet heel bijzonder of vernieuwend. Wel is te horen dat het met een live-optreden een wild en zweterig feestje kan worden. Concluderend lijkt dit toch meer een album voor mannen, want vrouwen kunnen zich misschien niet bepaald in de teksten vinden. Maar als je minder naar de teksten luistert, is het gewoon vuige rock ‘n roll met af en toe catchy ritmes waar zeker een feestje op kan gebouwd worden.