Zangeres Giovanca past niet in een hokje

“Ik ben kleurloos en genreloos, ik ben gewoon mezelf”

Tekst: Maaike van Dam Foto's: Bram Busink ,

Na jaren met anderen gezongen te hebben is nu het grote moment aangebroken voor zangeres Giovanca Ostiana om met haar eigen muziek naar voren te komen. Afgelopen donderdag presenteerde de zangeres haar cd Subway Silence in Paradiso.

“Ik ben kleurloos en genreloos, ik ben gewoon mezelf”

Na jaren met anderen gezongen te hebben is nu het grote moment aangebroken voor zangeres Giovanca Ostiana om met haar eigen muziek naar voren te komen. Afgelopen donderdag presenteerde de zangeres haar cd Subway Silence in Paradiso.

Giovanca is al zo lang ze zich kan herinneren bezig met muziek. “Op de lagere school of tijdens een schoolmiddag bedacht ik altijd wel een manier om op het podium te kunnen staan. Of het nou zingen was of presenteren. Daarnaast zong ik in een kerkkoor.” Vanaf haar dertiende werd ze door allerlei stijlen beïnvloed. “Ik ging me bezig houden met rappen, ik luisterde naar hip hop. De muziek bleef aanwezig in mijn leven maar ik luisterde er meer naar dan dat ik echt zong. Op mijn zeventiende veranderde dat door het debuut van Mary J Blige. Ik besefte me dat het allemaal niet zo radicaal hoefde en dat je ook verschillende stijlen kan combineren.”

De verschillende invloeden uit haar jeugd hoor je nu nog terug in haar muziek. “Ik gebruik veel woorden in één zin net als bij rap. Ook de hiphop beats hoor je terug in mijn muziek.” De cd Subway Silence is een weergave van haar leven op dit moment. “De plaat is een weergave van een periode in mijn leven, niet van mijn persoon. Deze periode ben ik wat relaxter, het hoeft allemaal niet zo zwaar. Het is een vrolijke plaat, kom laten we allemaal naar buiten gaan!” Ook de invloed van de kerk is nog terug te vinden in haar muziek. “Het positieve en krachtige van de religie zit wel in mijn manier van zingen. Ik gebruik elementen van de meer uplifting nummers. Ik heb van alles wat me ooit heeft aangesproken wat meegesnoept.”

De meeste nummers van de cd heeft Giovanca geschreven in de metro, daar komt de naam Subway Silence ook vandaan. “Ik moet altijd veel met de metro, of het nou in Parijs, New York of Amsterdam is. In de stad is het altijd heel druk, en in de metro kun je je dan even terugtrekken. Ik ontdekte dat ik in de metro vaak nog snel wat dingen deed, een tekst of een nummer uit mijn hoofd leren. In die tijd van A naar B flanste ik hele dingen in elkaar. In de metro kun je even je eigen wereldje creëren. Het is begonnen toen ik stiekem nummers ging schrijven in de metro. Je ziet veel om je heen, daar raakte ik door gefascineerd. Dat er allemaal mensen bij elkaar zitten die allemaal dingen doen en niet met elkaar praten. Vandaar ook de naam Subway Silence.”

Giovanca benadrukt dat ze niet alleen een soulzangeres is. “Mensen verwachten door mijn uiterlijk dat ik een bepaald iets doe. Ik heb ook heel lang gedacht dat ik moest doen wat bij mijn uiterlijk past, mensen verwachten dat van je. Maar toen besefte ik dat ik moet doen wat bij mijn stem en mijn gevoel past. Waarom zou ik de zoveelste soulplaat maken? Het is misschien wel safe maar ook verstikkend. Ik had behoefte aan wat nieuws. Ik hoef geen boodschap over te geven, me niet distantiëren als zwarte vrouw. Ik ben kleurloos en genreloos, ik ben gewoon mezelf.”

En zo staat Giovanca ook op het podium. In een afgeladen bovenzaal in Paradiso beklimt ze zelfverzekerd het podium. Ze is een imposante verschijning, een mooie lange slanke vrouw die er zichtbaar zin in heeft. Ze oogt relaxed en volkomen zichzelf. Met het nummer Joyride zit de sfeer er meteen goed in. Er zitten verschillende stijlen verwerkt in de muziek. De baslijn is funky, de zang vrolijk, de achtergrondzang hiphopachtig. Giovanca doet haar eigen ding en heeft echt een eigen sound. Daarna volgt Hypnotize You wat weer een meer latinachtige vibe heeft.

Opvallend is Mark Lotz op dwarsfluit die bijdraagt aan de vrolijke noot van de muziek. De meeste nummers zijn uptempo maar er is ook ruimte voor ballads waar ze haar meer gevoelige soulkant laat horen. De band is goed op elkaar ingespeeld en het lijkt alsof ze al jaren samen spelen. De band funkt en er is ruimte voor soleren. Met haar eerste single On My Way gaat de zaal uit zijn dak. Dit vrolijke zomerse liedje gaan we zeker terughoren deze zomer.

Bijzonder is de bonustrack I Remember die ze voor haar vader schreef. Ze vertelt over haar jeugd in Curaçao en de muzikale invloed die haar vader op haar heeft. Even word je meegenomen van de kleine zaal in Paradiso naar de mooie stranden van Curaçao. Giovanca is niet in een hokje te passen. Het is een beetje van alles, funk, latin, soul, hiphop en pop. Giovanca doet haar eigen ding, maar bovenal is het vrolijke feelgood muziek.

Gezien: Giovanca, 27 maart, Paradiso

Foto’s: Bram Busink
Tekst: Maaike van Dam