Voor Matik is alleen het beste goed genoeg

Amsterdamse electropopband wil album in maart uitbrengen

Als Hollandse Nieuwe bekende Matik begin 2006 de wereld te willen veroveren. Nu, richting het einde van 2007, is het even stil geweest rondom de Amsterdamse electropopband. De opnames zijn nog lang niet af, maar in maart moet het album toch echt af zijn. Zanger Peter van Drie wil nergens op bezuinigen: “Als je de wereld wilt veroveren, moet je dat doen met het beste dat je te brengen hebt.”

Amsterdamse electropopband wil album in maart uitbrengen

Anderhalf jaar geleden was electropopband Matik als Hollandse Nieuwe op zoek naar een drummer en waren er wilde plannen: singles, videoclips en de wereld veroveren. Maar daarna werd het stil. “Het komt helemaal goed”, lacht zanger Peter van Drie: “De drummer is er al een tijdje en hij heeft al meegedaan bij een paar optredens. Aanstaande zondag gaan we de videoclip van onze single Dance It Off presenteren.”

Voor wie Matik niet heel intensief volgt, lijkt het erg lang stil te zijn geweest rond de band. Van Drie vindt dat het wel meevalt: “Voor mijn gevoel echt helemaal niet. We werkten altijd met electrobeats. Voordat je met drummer de sound weer helemaal op orde hebt, ben je al weer een tijdje verder. We zijn druk bezig geweest en hebben veel nieuwe nummers. In het geheel genomen zal de muziek wat breder worden. “Het zijn iets meer liedjes, maar er zijn juist ook hardere dingen waarbij de drummer zich kan uitleven. Het wordt melodieuzer.” Maar, belooft Van Drie: “Het blijft electroachtig klinken. Binnen dat genre willen we zoveel mogelijk mensen aanspreken.”

De periode van stilte was noodzakelijk volgens Van Drie: “Als je je product wilt verbeteren, moet je dat wel doen. Het gaat om de muziek en wij hebben het gevoel dat we hier veel beter uit komen dan we er in zijn gegaan.” De zanger omschreef drummer Robert-Jan Bakker eerder als iemand die heel strak speelt, maar wel een beetje nors is. Een echte punkdrummer. “Robert-Jan is zijn eigen persoon, zeg maar. Hij is een verrijking voor de groep en zit ons goed achter de vodden.”

Zondag wordt dus de clip van Dance It Off gepresenteerd. Daarna moet er nog een single komen in januari en in de tussentijd staat Matik ook nog in de finale van de Grote Prijs in Paradiso. Van Drie hoopt dat het album in maart uitkomt. “Daar moeten we dan de wereld mee gaan veroveren.” Voordat de koffers ingepakt kunnen worden en de hotelkamers geboekt, moet dat album eerst nog wel gemaakt worden. “Het is nog een hele hoop werk. We zijn nu dus voor het eerst dingen met drums aan het opnemen. Dance It Off is klaar, maar de rest moet nog. We zijn zelfs nog liedjes aan het schrijven. Maart gaan we zeker halen, we kunnen heel veel.”

Hoewel hij met een drumcomputer die zelfopgelegde deadline een stuk makkelijker zou halen, is Van Drie niet te overtuigen alleen live een drummer te gebruiken. “Je hoort gewoon stuwende hi-hats. Dat is zo gaaf, je hebt geen idee! Echt, de dynamiek is zó vooruitgegaan. Live, en straks dus ook op de plaat. Als je de wereld wilt veroveren, moet je dat doen met het beste dat je te brengen hebt. Dus ik ga niet lopen beknibbelen op wat opnames. We gaan het halen. Bel me maar in maart, dan praten we verder.”