“Duitsers komen graag naar Nederland, Fransen niet”

Er valt genoeg te halen op Ein Abend in Amsterdam

Eerder dit jaar was in Het Paard van Troje in Den Haag Berlin Ruft An, waar de Duitse muzikale voorhoede acte de presente gaf. Tijdens het Pinksterweekeinde doet Paradiso, Amsterdam het nog eens dunnetjes over op Ein Abend in Amsterdam. Niet erg, vindt organisator Jan Hiddink: “Er valt genoeg te halen uit Duitsland.”

Er valt genoeg te halen op Ein Abend in Amsterdam

Onder de naam Berlin Ruft An werd in het Haagse Paard van Troje een staalkaart van de progressieve, hedendaagse Duitse muziekscene getoond. Op 26 mei doet Paradiso iets soortgelijks. Onder de naam Ein Abend in Amsterdam brengt de muzikale voorhoede van onze oosterburen het Pinksterweekeinde in ons land door. “Het zijn twee festivals met een gelijke interesse,” zegt Jan Hiddink van Ein Abend in Amsterdam. “Dat is helemaal niet erg, want er valt genoeg te halen. Er is daar meer dan hier tot nog toe aan bod is gekomen. ”

De reden waarom Duitse bands ons land maar al te graag opzoeken, ligt volgens Hiddink in het feit dat de muziekindustrie daar de laatste jaren sterk geprofessionaliseerd is. “Ze zijn heel erg op de export van hun muziek gericht. Misschien is Nederland wel een goede springplank voor ze richting Engeland. Ik zou iets soortgelijks graag met Franse bands willen doen, maar zo ver zijn ze daar nog niet. Afgelopen jaar organiseerde ik een Serge Gainsbourg festival, maar geen Franse act was geïnteresseerd.”

Ein Abend in Amsterdam zou natuurlijk het begin van een mooie traditie kunnen worden. Hiddink: “Het is een utopie om te denken dat dit meteen uitverkoopt. Dan zijn we waarschijnlijk tien jaar verder. Het klimaat is in ieder geval goed om nu te beginnen. Natuurlijk zou ik dit ieder jaar willen doen, maar het zou al een verbetering zijn als ik komend jaar af en toe een Duitse band zou kunnen boeken.”

Op 26 mei staan ondermeer Mediengruppe Telekommander, Knarf Rellom, Felix Kubin en The Robocop Kraus op de twee podia van Paradiso; acts die muzikaal flink uiteen liggen. ”Wat al die namen bindt is de taal, hun spitsvondigheid en het gebruik van elektronische middelen,” zegt Hiddink.

En zo zou Ein Abend in Amsterdam wellicht een mooie Pinkstertraditie kunnen worden: een alternatief voor Pinkpop. Hiddink zelf heeft de lat niet echt hoog gelegd: “We hebben gewoon iets leuks bedacht en zijn het gaan doen. Maar het is niet reëel om te denken dat we meteen geld gaan verdienen.”

Beluister het hele interview met Jan Hiddink in Dubbelo Check

Een sampler van de avond staat tijdelijk in de luisterpaal