Hollandse Nieuwe The Pedro Delgados staat rond één microfoontje

'Als de banjospeler harder moet doet die gewoon een stapje naar voren'

Een mengeling van country, gospel, rhythm & blues en rock 'n roll. Pedro Geronimo van The Pedro Delgados noemt het zelf het liefst 'bluetrash'. Hij vond de formule voor het gezelschap (met z'n allen om een microfoon) bij The Hackensaw Boys, de naam bij een wielrenner. De Hollandse Nieuwe van deze week: The Pedro Delgados.

'Als de banjospeler harder moet doet die gewoon een stapje naar voren'

Pedro Geronimo is zanger en gitarist van The Pedro Delgados. Een bluegrassgezelschap met 28, maar nu “hoofdzakelijk 6” leden met instrumenten als mondharmonica, mandoline en wasbord. Niet uit Mississippi, maar uit Amsterdam. Ze zijn bezig met een plaat, vonden hun producer toen ze op zijn bruiloft speelden en spelen met z’n allen om maar één microfoon.

WIE OF WAT IS THE PEDRO DELGADOS?
“Een bluegrassband uit Amsterdam die een mengeling speelt van country, gospel, rhythm & blues en rock ’n roll op akoestische instrumenten rond één microfoontje. Als je dat laat gaan, dan heb je The Pedro Delgados. We hebben 28 leden, maar momenteel hoofdzakelijk zes. We staan in een cirkeltje bij elkaar. Als de banjo even harder moet doet die een stapje naar voren en gaat de rest wat achteruit. Je bent heel erg met elkaar bezig; heel wat anders dan een bassist die tien meter van de elektrische gitaar afstaat. Ik heb het voor het eerst gezien bij de Hackensawboys, daarna ben ik rond gaan kijken. Wie speelt er mandoline? Wie contrabas? We zijn nu bezig met onze eerste plaat. Onze producer kennen we omdat wij op zijn bruiloft speelden. Nee, dat was niet de prijs voor studiotijd, dat zou wel een hele goede deal zijn.”

VANWAAR DE NAAM?
“Hij klinkt hartstikke goed en ik ben stiekem ook een beetje wielrenner, dus dan kom je al snel uit bij Pedro Delgado. Of wij ook doping gebruiken? Af en toe een lijntje epo.”

HET 3VOOR12-OORDEEL: HILLBILLY BLUEGRASS, MAAR DAN UIT DE POLDER.
“Ik vind het oké, maar met hillbilly heeft het weinig van doen, dus skip de hillbilly. Ik noem het bluetrash.”

KEUZES:
DE VS OF NEDERLAND?

“Het stukje onder de Mississippi, daar ben ik nog nooit geweest. Daar moet ik misschien toch maar eens gaan kijken.”

POPGROEP OF FAMILIE?
“Familie. Hier staat er eentje voor me en daarginds zit een Pedro Delgado aan tafel. Ik ben momenteel aan het koken en de rest zit hier een beetje in het café. Iedereen hangt hier rond.”

EIGEN BEHEER OF LABEL?
“We hebben niks, maar we gaan het vanzelf wel merken. We staan overal voor open.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Het is het leukste dat er is. Ik ben kok, bak vis voor mijn beroep, dat is ook leuk, maar niet zo leuk als een mooi liedje spelen.”

WAT WIL JE BEREIKEN?
“Ervan leven? Ja, sowieso. Nog steeds, al is het misschien niet met één band. Platen maken en andere dingen die er omheen zwerven doen, zoals liedjes schrijven voor anderen of helpen met opnemen, dat is nu de droom. Anders dan vroeger, toen ik in de Skipmarks speelde en dacht dat ik met twee plaatjes de wereld wel rond zou gaan.”

WAAROM MOETEN MENSEN NAAR THE PEDRO DELGADOS KOMEN KIJKEN?
“Het is sowieso leuk. We spelen op heel veel feesten en bruiloften waar je niet bij kunt zijn, maar op 24 juni spelen we in Zandvoort, in één van de strandtenten. Je vindt het meteen en je hebt sowieso een goede tijd.”