Al drie jaar eRRorKREW feestjes: dat vraagt om… een feestje!

“We willen iedereen oproepen om Illegale feesten te gaan organiseren, dan komt er pas echt een nieuwe Amsterdamse scene.”

Daan Determeijer ,

Twee Amsterdamse organisaties van electronische muziek vieren deze maand hun 3 jarig bestaan: Electronation en eRRorKREW. Tijd om beide organisaties aan de tand te voelen, beginnend met de meest underground van de twee: eRRorKREW.

“We willen iedereen oproepen om Illegale feesten te gaan organiseren, dan komt er pas echt een nieuwe Amsterdamse scene.”

ErrorKrew is een Amsterdamse organisatie bestaande uit drie personen; Floris Jacobs(a.k.a. Zeezout), Frank Schouten(a.k.a. Hakki Takki) en Jasper Quispel(a.k.a. Qfx). Hun thuisbasis is Café Vaaghuyzen, maar ze organiseren op allerlei plekken feesten en maken webradio via dfm.nu. Zoals ze zelf zeggen: “We proberen een platform te creëren voor liefhebbers van electronische audio-/videokunst. “ Deze maand vieren ze hun 3-jarig bestaan, 3voor12/Amsterdam ondervroeg de jongens.

Wat was de TriphutCorp?
“Lang geleden stond er een oude vervallen sta-caravan in de tuin van Floris in een dorpje vlakbij Hoorn. De caravan was voor ons en onze leeftijdsgenoten een plek waar we veel samenkwamen en, onder het genot van muziek/jointjes en biertjes, tot in de late uurtjes konden vertoeven. Elke zomer gaven we een tuinfeest met de caravan als 'mainstage', waarschijnlijk begrijp je wel waar de naam 'Triphut' vandaan is gekomen...
In 2001 was ons laatste Triphut feest. Later is de Triphut, wegens verhuizing, gesloopt.”

Waarom en wanneer zijn jullie met eRRorKREW begonnen?
“Het organiseren van de Triphut feesten was zo goed bevallen dat we onze passie voor electronische muziek met een groter publiek wilde delen. Café Vaaghuyzen was al langer onze stamkroeg en daar kregen we dan ook al snel de kans een avondje te organiseren. Op 29 Juni 2002 organiseerde we 'Tripaholics elektro-night'. Vanaf dat moment noemden we onszelf 'eRRorKREW'.”

Wat was jullie leukste feest van de afgelopen 3 jaar?
“Te veel om op te noemen, elke feest heeft z'n eigen charmes of het nou druk is of niet het. Het meest succesvolle feest was op 29 mei in Pakhuis Wilhelmina. Het meest verschrikkelijke feest was een keer in Vaaghuyzen, dat was toen er zo nodig voetbal gekeken moest worden met het scherm voor de dj booth... En ja natuurlijk was er verlenging, driekwart van de avond verknalt!”

Hoe belangrijk is uitvalsbasis Vaaghuyzen voor jullie?
“Heel erg belangrijk, hier hebben we veel mensen leren kennen uit de scene, je kan lullen wat je wilt maar 'netwerken' is en blijft belangrijk om vernieuwend te zijn en te kunnen groeien. Mede dankzij Vaaghuyzen en iedereen die er komt staan we waar we nu staan.”

Wat is er de afgelopen 3 jaar verandert in de Amsterdamse scene?
“Het is te clubbie geworden, vette (illegale) locaties zijn dichtgetimmerd en de gemeente doet er alles aan om het ons organisatoren zo moeilijk mogelijk te maken. Gelukkig zijn er wel organisaties zoals STEIM, Muziek Kapot Moet, Headroom, Leftfield en Kraakgeluiden die de underground weer een beetje terug laten komen. Er zijn ook een aantal labels bijgekomen, maar qua experimentele muziek duurt het misschien nog even voordat Amsterdam weer op de kaart gezet is. We willen iedereen oproepen om Illegale feesten te gaan organiseren, dan komt er pas echt een nieuwe Amsterdamse scene. Maar ja, de vraagt blijft waar gaan we dat dan organiseren?”

Wat is een typische eRRorKREW artiest?
“De muzieksmaak verschilt bij ons onderling, maar dj Freek Fabricius bijvoorbeeld, draait zowel vette acid als gewaagde electronica en dat is precies de mix waarmee we willen komen, verschillende genres op een avond laten horen is voor ons vaak een uitgangspunt.”

Electronation bestaat deze maand ook 3 jaar, wat vinden jullie van die organisatie?
“We kennen de mannen al sinds het begin, we mogen elkaar graag. Roy Avni en consorten zijn in een korte tijd knap groot geworden. Muzikaal is het niet altijd naar onze smaak maar aan de andere kant is het wel weer te gek dat ze vette internationale acts programmeren in Amsterdam en in welke stad van Nederland eigenlijk niet?”

Zaterdag 9 juli wordt het 3-jarig bestaan gevierd in Pakhuis Wilhelmina met onder andere DJ Estroe (Mazzo/Awakenings), Kwik (Square), Ron 242 (CBS) en Hakki Takki.

Donderdag 28 juli staan de jongens op de Stubnitz(NDSM terrein) met Cosmic Force (Clone), Sendex (Bunker), Nukubus (Clone), Kettel (Planet Mu/DUB) en vele anderen.

En verder zijn ze natuurlijk regelmatig in Café Vaaghuyzen te vinden.