3voor12 classic: The Wedding Present sessie uit 1996 in Studio Amstel

David Gedge = The Wedding Present

Robert Lagendijk ,

De tijd vliegt. Indieband The Wedding Present uit Leeds bestaat al weer meer dan 25 jaar. De Wedding wie? Precies, de band wist altijd uit het blikveld van het grote publiek te blijven. Vreemd, omdat de band in de slipstream van bands als The Fall en The Smiths opgroeide en zich met gemak kan meten met deze bands. 3voor12 zocht een sessie op die de band in 1996 in Amsterdam opnam.

The Wedding Present ontstond in 1985 uit de resten van The Lost Pandas, het vorige bandje van zanger/gitarist David Gedge. Het materiaal van The Wedding Present sloot perfect aan bij de muziek die in de geschiedenisboekjes stroming 'C86' zou gaan heten. Nog altijd worden hele blogs gevuld met de cassettes die in 1985 en 1986 bij het Britse popblad NME zaten.

De grootste fan van de band was toch wel de Britse DJ John Peel waar de band geregeld sessies opnam. In 1999 zei hij over de band: “The boy Gedge has written some of the best love songs of the Rock ‘n’ Roll Era. You may dispute this, but I’m right and you’re wrong!”

Frontman David Gedge, de enige constante factor binnen de band, heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat 'hij' The Wedding Present is. Eigenlijk viel de band in 1997 uiteen en ging Gedge onder de naam Cinerama verder. Het publiek bleef echter tijdens optredens om Wedding Present klassiekers roepen, die Gedge vervolgens weigerde te spelen. In 2005 veranderde Gedge de naam van de band in The Wedding Present. 3voor12 filmde dat jaar een liftsessie met Gedge.