3voor12 classic: The Afghan Whigs sessies (1992 – 1994)

Opwarmen voor Pinkpop

Robert Lagendijk ,

Komende week op Pinkpop: The Afghan Whigs, rockband uit Ohio. Opgericht in 1986, uiteen gevallen in 2001. De band bracht bij leven zes albums uit, waarvan Congregation uit 1992 en Gentlemen uit 1993 de hoogtepunten vormen. 3voor12 classic warmt vast op voor Pinkpop met twee mooie sessies uit die periode.

Mocht er geen lampje gaan branden bij het horen van de naam The Afghan Whigs, dat gebeurt dat vast en zeker bij het horen van het culthitje Miles Iz Dead, het verborgen alcohol anthem op Congregation. Don’t forget the alcohol, don’t forget the alcohol, baby! Het nummer sloot in de tijd dat het album verscheen prima aan bij de nihilistische feestvreugde van Nevermind van Nirvana. Het blijft iets vreemd: de grootste hit van een band, verborgen op een cd. Schijfje in de lade, tien tellen terugspoelen en dan vond je de track.

Na het uiteenvallen van de band was zanger Greg Dulli nog wel geregeld op de Nederlandse podia te vinden. The Twilight Singers werd zijn nieuwe band en met brombeer Mark Lanegan speelde hij in het project The Gutter Twins.

Luister naar twee sessies uit 1992 en 1994 die The Afghan Whigs bij de VPRO opnamen. Op 6 juni van dit jaar spelen The Afghan Whigs ook nog in Paradiso.

Nozems-a-GoGo
23-9-1992
-
-
-
14-01-1994
-If I Were Going
-My Curse
-Dark End Of The Street
-Debonair
-Foxy Lady