3voor12 classic: RIP Adam "MCA" Yauch: luister naar Beastie Boys live in 1987

Drie nummers van het legendarische concert in de Jaap Edenhal

Atze de Vrieze ,

Adam "MCA" Yauch (47) van de Beastie Boys is overleden. De rapper leed al enige tijd aan kanker en verloor die strijd vanmorgen in New York. Als eerbetoon zijn tijdelijk drie nummers uit het legendarische concert dat de Beasties in 1987 in de Jaap Edenhal gaven te horen.

21 mei 1987 gaat de boeken in als de dag dat hiphop in Nederland doorbrak naar het grote publiek. Dat gebeurde met de ultieme double bill: Run DMC en Beastie Boys. De Beasties hadden net hun debuutalbum Licence To Ill uitgebracht, Run DMC was de absolute nummer 1 groep met hun hit Walk This Way. De Jaap Edenhal, een schaatsbaan in de Watergraafsmeer in Amsterdam, is anno 2012 allang niet meer bekend als concerthal. Maar dankzij het jaar 1987 is een onvergetelijke plek voor hiphophliefhebbers. Later dat jaar deden ook Eric B & Rakim, Public Enemy en LL Cool J gezamenlijk de zaal aan. "Het was een van de eerste concerten die ik zag", herinnert Kees de Koning (labelbaas van Topnotch en jarenlang hiphopjournalist) zich. "Ik was nog nooit met zoveel leeftijdgenoten in een ruimte geweest. Alleen al om die reden was het heel indrukwekkend."

Ook Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM, was er die avond bij. Hij studeerde destijds in Nijmegen. "Ik was daar net mee begonnen, dit was een van mijn eerste trips naar de grote stad. Bij die Public Enemy show was ik ook, dat was wat agressiever, met militaire gasten op het podium. Beastie Boys was op dat moment het meest bekend van hun party hiphop nummers als No Sleep Till Brooklyn en Fight For Your Right. Het was echt een ervaring, meespringen, meeschreeuwen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het nou echt goed was, of dat het vooral het moment was."

"Ik moet zeggen dat ik niet meer precies alles weet, maar dat het indrukwekkend was weet ik nog wel", zegt Kees de Koning. "Je moest heel wat ondernemen om er te komen. Een kaartje kopen, een en ander met je ouders overleggen. In mijn herinnering was die zaal echt gigantisch, formaat Gelredome. Ik heb minstens zoveel op het publiek gelet als op de show zelf. Maar de show was wel degelijk goed. Nadien vielen veel hiphopshows tegen. Zowel Run DMC als Beastie Boys leken op dat moment al goed naar grote rockbands gekeken te hebben hoe ze zo'n grote zaal moesten bespelen. Het was spectaculair."

Zo herinnert muziekjournalist Job de Wit zich de show ook. De Beasties in Amsterdam waren zijn allereerste concert ooit. "Ik was 15, ik ging met mijn broertje van 13. Wij woonden in Bunschoten en gingen met de trein naar Amsterdam. Hiphop was op dat moment nog echt zwarte muziek, en voor een jong publiek. Als je ouder dan twintig was, was je oud. Dat is enorm veranderd natuurlijk in de loop der jaren. Het was de eerste echt grote hiphopshow in Nederland, en het was totale mayhem. De Jaap Edenhal was een heel grote, pikdonkere zaal, die totaal ontplofte. Er waren mensen die op sportfluitjes bliezen, en de Beasties hadden een gigantische hydrolische penis en vrouwen die in kooien dansten. Daar stond ik dan, als jongetje uit een christelijk gezin. Het was echt een fenomeen."

De Beastie Boys hebben zojuist een uitgebreide verklaring op hun website geplaatst over het overlijden van Adam Yauch.