Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het zijn Boaz, Milo en Kareltje die daar door de lucht zoeven met een zipline. Als headliners van de Alpha worden ze overladen met liefde. Knallen, feesten en vliegen, maar wel met een gek einde.

Roetsj! Een zuurstokroze stekelkoppie vliegt door de lucht. Zoef! Een blonde mat scheert langs. Njjjjiieeeeuw! Daar gaat Kareltje, via de ellenlange kabelbaan landt hij op het podium. Het is een spectaculaire opkomst waarmee de boys van goud hun show aftrappen: vanaf de Alpha-paal ziplinen ze hun headline-show tegemoet, ze vliegen door de lucht met het duurste lijntje dat ze ooit hebben genomen, dwars over de hoofden van het publiek.

Twee jaar geleden kreeg de Haagse boyband een recordaantal mensen op de been als openers van de Alpha, een show waarmee ze hun sterrenstatus bezegelden en eentje die van hun hits regelrechte festivalanthems maakte. Ook nu is is het waanzinnig hoeveel publiek toesnelt voor dit iconische moment in hun carrière, met een gigantische gretigheid. Vanaf het moment dat ze losbarsten met verslavingsanthem 'Rommel' (met scheurende gitaarsolo van vaste producer Wieger Hoogendorp) komt er een gigantische energie los. Hun bombastische party-anthems worden woord voor woord meegezongen, en hoewel het streamingsucces van hun tweede album Samen Tegen een beetje achterblijft worden ook nieuwe liedjes als ‘Sex’ (disco via de Jordaan?!), het Gigi D’Agostino-esque ‘Keer Op Keer’ en zeker ook drum ’n bass-tune ‘Vuur En Vlam’ (met loeiharde dubstep-drop en spuitende vlammenwerpers) hier ontvangen als regelrechte HITS die de Alpha kunnen dragen. Bij een liedje als ‘Ja Ja Nee Nee’ is het zelfs onmogelijk om het podium te zien door de handjeszee boven het publiek.

Goldband in de Alpha op Lowlands 2024

Een spanningsboog als een zipline

De setlist is volledig op de schop gegaan, de focus ligt nu op de tweede plaat, er zijn andere participatiemomentjes: bij ‘FML’ draagt Karel de tent op om op z’n Snollebollekes van links naar rechts te gaan, ‘Hou Het Simpel’ loopt door vanuit ‘Mijn Stad’ om de moshpit-gekte te maximaliseren. Ze willen liedjes ook duidelijke momenten meegeven die moeten bekijven. Bij ‘Sex’ bijvoorbeeld, dan verschijnt een ploeg van de Salsaschool Zeewolde voor een lekker kneuterig Tros aan het plein-salsamomentje, ‘Witte Was’ wordt eerst akoestisch gespeeld voordat-ie openbarst in de housebeat en slotsong ‘Stop Met Kijken’ krijgt een ‘We Are The World’-achtig moment met sentimenteel koor.

Het is duidelijk dat ze niet in herhaling willen vallen en dezelfde show willen spelen als twee jaar geleden, en dat is een gedurfde keuze: niet per se eentje die goed uitpakt: ze spelen hun grootste hit ‘Noodgeval’ al halverwege, laten fanfavorieten als ‘Kinderwens’ en ‘Langste Nacht’ zelfs helemaal achterwege. Dan eindigen ze met twee nieuwe songs: 'Vuur & Vlam' slaat hier in als een bom, de gospel-esque slotsong 'Stop Met Kijken' daarentegen voelt als een nogal gek slotakkoord, een onbekende song die niet helemaal lijkt te landen. Het is vooral gewoon een ráár einde voor een show die zóóó hoog in energie begon, alsof de lichten van de club opeens abrupt aangaan voordat je goed en wel doorhebt dat het concert voorbij is. Een band als De Staat trok bovendien alle productionele toeters en bellen uit de kast om een geweldige show neer te zetten, en zichzelf daarmee totaal te overstijgen. Dat gevoel krijg je vandaag niet. Tegelijkertijd is er geen Nederlandse act die zo lijkt aan te sluiten bij het Lowlandspubliek, die zoveel facetten van het festival samenbrengt. En die chemie? Die is vandaag op momenten wel degelijk magisch.

HET CONCERT:
Goldband, Alpha, zondag 18 augustus

HET PUBLIEK:
Alleen maar Goldbandfans die in vuur & vlam staan voor de boys van goud. Vanaf de eerste song staat het AAN.

WAS HET GOED:
Niet zo'n totale mayhem als twee jaar geleden, en ook niet zo goed opgebouwd als hun shows in de Ziggo Dome, maar de liefde die ze van het publiek kregen was ongeëvenaard.

Goldband in de Alpha op Lowlands 2024

 

 

HET MOMENT:

Neem bijvoorbeeld het volgende moment: in onze A La Carte-serie benoemde Karel dat-ie worstelde met deze plaat, met het innemen van ruimte als producer, maar dat-ie erg trots was op zijn zelf-geproduceerde song ‘You & Me’. Die wordt hier dus echt als een KNALLER van een hit ontvangen, al helemaal wanneer hij een dikke snoekduik het publiek inneemt terwijl Milo en Boaz hem toejuigen, en het publiek helemaal uit zijn plaat gaat. Héél cute.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start

Goldband in de Alpha op Lowlands 2024

Goldband in de Alpha op Lowlands 2024