Dat is nog eens balen: maar liefst drie dj’s die deze zaterdagnacht zouden draaien zeggen af, dus dan is het toch even nieuwe zin maken. Maar dan blijkt: in de nacht wachten allerlei kleine en grote verrassingen. Plus: een Nederlandse ster die de show steelt.

Het is middernacht en het is al dringen geblazen bij de India. Zeg maar gerust: de tent is een piepklein autootje en wij zijn de clowns die ons één voor één naar binnen persen om op te gaan in de grote euforische vuistenzee. Het publiek staat tot ver, ver buiten de tent en je komt met moeite door de talloze vriendengroepen heen. En dat terwijl de Bravo nu voor nog geen kwart gevuld is. De X-Ray? Idem dito.

We staan hier bij Benwal en de India is vandaag zijn koninkrijk. Werkelijk iedereen wil vandaag een glimp opvangen van de Nederlandse ster uit de scene rondom Marlon Hoffstadt en Malugi. De Lowlands-data bevestigen: geen nachtartiest is zo vaak aangevinkt in het blokkenschema in de app.

De cirkel is rond: twee jaar geleden stond hij bij KI/KI in de Bravo en hoorde daar voor het eerst (!) een grote dj zijn muziek draaien, nu brengt hij meer volk op de been dan iedere andere dj in de India. Zelfs meer dan zijn grote voorbeeld Narciss na hem. Hij laat het er ook harder exploderen. Met nineties platen vol epische drumroffels, hardhouse en UK-garageplaatjes vol wompwompwomp-baslijnen blaast hij zijn euforische adrenalinemuziek als bellen door de Miele Powerwash. En als hij in het laatste kwartier dan nog een gierende remix van Gotu Jims ‘Misschien Kwijt’ draait, om vervolgens zijn eigen ‘Rush’ te klappen? Dan knapt de India uit elkaar van extase. Dan begrijp je wel dat het wat trager volstroomt bij Carista, die in de Bravo begint als de mensen nog terugkeren van Fred again... En dat doet ze hardhandig: haar platen zijn stoer, stevig en klapperen steady door de Bravo.

Een dikke vette domper

Hè? Carista? Stond zij eigenlijk wel in het blokkenschema? De Utrechtse is last-minute ingevlogen, want het regent afzeggingen deze zaterdag: de Braziliaanse baile funk-wizard DJ Ramon Successo was al afgeblazen, Carista springt in omdat Joy Orbison kampt met voedselvergiftiging. Ook horsegiirL komt vanavond niet van stal. Lowlands heeft op het laatste moment een aantal waardige Nederlandse vervangers geboekt (Carista dus, Moody Mehran en DJ Marcelle draait in de X-Ray alsof ze de bestekla omkiepert. Maar voor de ravers die Joy Orbisons ‘flight fm’ in de Bravo wilden horen inklappen, of zich hadden verheugden op de dj met de paardenkop (R.I.P. de meid die vandaag nog een hoefijzer op haar pols heeft laten tattoeëren…) is dit echt een dikke vette domper.

Op zoek naar de goede vibes

Oh well, het glas is toch al halfleeg als je het leegdrinkt, dus omdenken maar en zelf iets harder draven om ergens een paardenmasker op te snorren. Moet kunnen, toch? Dit is Lowlands, op naar de Lima en je vindt daar in ieder geval naakte dansers met tepelplakkers en fonkelende discobollen aan hun kop geschroefd. Dit is The Sweet Spot, het domein van De Sekszusjes en vandaag toveren ze de Lima om tot hun sekspaleis. Dus kon je eerder vannacht vingerworkshops volgen - de seksspeeltjes liggen zelfs nog op tafel op het podium, en inmiddels staan alle hetero’s die de Adonis niet binnen kwamen hier te dansen op Disclosure, Dua Lipa en ‘Stiekem’ van Maan en Goldband.

Stomend heet

Tijd dus, om verder door te lopen naar de Adonis, waar de rij ondertussen een traag voortkruipende duizendpoot is. Je staat er met gemak ruim een uur in de file, maar hey, dan zie je uiteindelijk dat podium vol prachtige paradijsvogels, krijg je een flesje poppers onder je neus gedrukt en is zo het laatste beetje teleurstelling verdwenen als sneeuw voor de zon. Het podium is een catwalk met daarachter een schelp als die van de Venus van Milo en daar verschijnt om een uur ’s nachts Sandrien. Ze heeft haar technoplaten vandaag thuisgelaten en draait nineties house en disco met een brede lach op haar gezicht. Daarna is de b2b van Afra en de Doppelgang-tweelingbroertjes nog meer fun. Afra’s nieuwe kuif is een echte blikvanger en de nineties house-anthems die ze uit hun platentassen wippen zijn stomend heet.

Haak vervolgens aan bij de slingers vrienden die naar de Bravo bewegen, en dan blijkt er nog een verrassing te wachten. De Australische drilltechno-ster Skin On Skin werkt in zijn eentje naar zijn virale superhit ‘Burning Bridges’ toe met een lekkere no-nonsense technoset die niet plat of saai voelt en overloopt van het plezier. Maar opeens staat daar ook zijn labelbaas en maat van down under Mall Grab voor een spontane b2b. Supercute: zelfs de Nederlandse hiphopproducer - thans househeld, Flansie haakt nog even aan om een paar nummertjes mee te draaien. Ze vallen elkaar steeds weer in de armen. De tracks die ze draaien zijn opgewekt en vrolijk. Daarna draait Mall Grab nog een uurtje alleen door. Hij kiest voor degelijke bigroomhouse-platen met genoeg momentjes om alle stokken, opblaaskaketoes en glow-in-the-dark-sticks in de tent nog wat harder heen en weer te laten zwiepen. Een grime-vocaltje hier, daar een break waar een regenboog aan piano’s uit komt rollen, een ‘Technologic’-sampletje en ook een plaat als ‘Music Sounds Better With You’ landt hier natuurlijk als een bom. Echt een prima set, maar het blijft gek dat de man die stoere cross-over-dansvloerhits uitbrengt op zijn eigen label zulke veilige keuzes maakt in zijn sets.

Een Curaçaoënaar in Amsterdam

Terwijl in de Bravo de hele nacht de Europese vierkwartkick regeert, klinkt er een compleet ander geluid in de X-Ray. Hier wordt uitbundiger gedanst en mag er ook met de billen geschud worden. Bij Rozaly bijvoorbeeld, een Curaçaoënaar-in-Amsterdam met een eigen avond in Garage Noord, die in zijn set een hele gekke gumbo roert van allerlei Caribische muzieksoorten. De rode lijn: carnavalsmuziek uit de Cariben, en dan de vele, opzwepende subtakken die ieder eiland heeft, van socabangers vol percussie tot een kale bouyonplaat met hilarische vocalen en supersnelle koebelgroove. Een knaluurtje vol superaanstekelijke energie en binnen de kortste keren zakt de X-Ray door de heupen en begint een stel meisjes op links nogal vunzig tegen elkaar op te rijden. Daarna pakken Nick Léon en Bitter Babe het van hem over. Allebei brachten ze supercoole platen uit op TraTraTrax, het Colombiaanse label dat Zuid-Amerikaanse ritmes fuseert met de wereld van house- en techno en in hun sets doen ze precies dat. Er gebeurt een hoop in die energieke reggaeton-technoplaten: een overstuurde baslijn, een loeiende ravesynth, een ‘takatakatakadatakaka’-vocaaltje, iedere plaat krijg je wel weer een pets op de bil. Maar om vier uur ’s nachts wordt Lowlands er niet per se mooier op: mensen kunnen de muziek minder goed bijbenen, de ogen beginnen lodderig te staan en de mondhoeken staan kaarsrecht in een streepje. Tijd om naar huis te gaan, anders gaan we het nooit halen tot maandagmorgen acht uur in de ArmadiLLow.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start

DJ Marcelle op Lowlands 2024

Angelboy op Lowlands 2024