Op technosafari door de Beekse Bergen kom je veel wilde schepsels van de natuur tegen. Het zijn er zo’n 100.000, verdeeld over drie dagen tijdens de derde editie van Awakenings' zomerfestival. Ze worden met techno-shuttlebussen gedropt in een zanderige omgeving aan het water, waar ze aan enorme headliners én opkomend talent mogen snuffelen.

TikTok-influencers met op maat gemaakte rave-pakjes, technopuristen in het zwart, hysterisch uitgedoste voetbalfans en ‘gewoon gezellige’ vriendengroepen: het komt allemaal samen in Hilvarenbeek dit weekend. Iedereen tevreden houden? Dat lukt niet. Toch kan bijna elke groep wel ergens op het terrein hun territorium claimen. Awakenings gaat steeds meer de linkerkant van het elektronische muziekspectrum op en dat merken vaste bezoekers. Dat deden ze al door de toevoeging van het kleinere festival Upclose in mei, en die lijn trekt Awakenings door op de zomereditie. 

Techno-tukkie
Er zijn heus wat flinke namen geprogrammeerd die het ‘Awakenings van vroeger’ moeten weerspiegelen. Al bij binnenkomst hoor je meedogenloze basdreunen uit de enorme ‘X’-tent knallen, waar de snel opgekomen Vault Sessions-resident Grace Dahl een ode brengt aan het geluid van old school groove techno. Er liggen zeker zes mensen een tukkie te doen in het zonnetje, dat fel schijnt direct buiten de tent. Een enorme prestatie, als je nagaat hoe kraakhelder, maar vooral hard Dahl’s muziek naar buiten dendert. Goed, het is dag twee, maar even verderop bij Chlär is van die vermoeidheid niks te merken. Deze DJ uit de ‘underground’ scene in Berlijn is een super enthousiaste jongeling, die met het draaien van zijn redelijk rechttoe-rechtaan techno er meer plezier in lijkt te hebben dan de dansers die hij heeft verzameld.

Niet iedereen heeft het zo makkelijk. De ‘U’-stage, die het meest verstopt lijkt, blijft de hele dag toch best leeg. Dr. Rubinstein ziet in een uurtje net iets te veel mensen weglopen, en ook ‘dark electro queen’ Helena Hauff kan maar rekenen op een klein groepje publiek. Een eclectische mix aan mensen is dat wel, want naast de trainingspakken van het Nederlands elftal zie je door de leren tuigjes het bos niet meer. De spanning is om te snijden, maar dat is puur en alleen door de naderende wedstrijd van Oranje. Het wordt uitvoerig besproken, net als dat Awakenings ‘niet meer is wat het geweest is’.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Grace Dahl @ Awakenings 2024

Lobster @ Awakenings 2024

Clubkids, verzamelen

Ergens is dat ook wel zo, want waar er vorig jaar met Chris Stussy en Ben Böhmer al iets meer richting house geprogrammeerd werd, stonden er toch voornamelijk ‘echte’ techno-artiesten. Op de die-hards die bij mainstage ‘W’ staan (even later zelfs in de stromende regen) na, wordt die keuze goed ontvangen, want de hyperpop-achtige stage ‘D’ is de hele dag het meest aan. Waar andere festivals een gat in de markt zien door op de hardtechno-trein te springen, doet Awakenings dat vandaag niet. De organisatie lijkt liever de clubkids die van hardhouse houden aan te willen spreken tegen die trend in, en die zijn in grote getalen gekomen.

Geen telefoons
Op een uitgerekt moment bij UK dj Argy in de zon na, staat er toch vooral de hele dag maar een redelijk kleine groep mensen in poncho’s voor die enorme mainstage met hun telefoons te filmen. Dat decor is natuurlijk ook wel echt indrukwekkend. Grappig, want de jonge mensen die weten waar ze moeten zijn voor het meest gaande feestje, hebben helemaal geen telefoons nodig, tegen alle vooroordelen van hun generatie in. Op stage ‘D’ in het bos knalt Rozie er bijvoorbeeld al vroeg op de dag in met de ‘stadium remix’ van Jonesey - Independance, waar je het eerste geschreeuw al hoort. Dat blijft gebeuren tijdens heel die twee uur, plus haar bassy ‘secret’ set op de stage in samenwerking met 3FM's The Beat van Justin Verkijk, die ook live uitzendt vanaf het terrein.

Af en toe hoor je ook brullen vanaf andere plekken van het terrein, maar je raadt het al: dat is afkomstig van het Nederlands elftal dat twee keer onverwachts scoort. De Duitse DJ Gigola gaat mee op het hoge tempo van haar voorganger. Als ze ‘ACIIID’ van MOGUAI dropt is dat het eerste echte hoogtepunt van de dag. De Christian Collorado remix van Sean Paul’s ‘Temperature’ doet wat ie moet doen: het wordt broeieriger, er wordt meegezongen. De drie verklede Pikachu’s vooraan blijven ook staan als Funk Tribu met zijn eigen clubbanger ‘All Of It’ nog een tandje bijzet. Staan we in Lowlands' Bravo-tent op vrijdagavond? Is het een zweterig feest van Intercell? Het is gewoon Awakenings, dat weet welke soort techno het publiek van 2024 wil horen.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Argy @ Awakenings 2024

Rozie @ Awakenings 2024

Gouden opblaascijfers

Tel daar de ‘headliners’ DJ HEARTSTRING en Partiboi69 bij op en het feest is compleet. Cool hoe DJ HEARTSTRING eigen producties draait en iedereen de track ‘While U Sleep’ met Narciss kent. Of het eraan ligt dat ze een half uur te laat beginnen of niet, er wordt rete-snel doorgemixt; elke track mag maar zo’n anderhalve minuut duren. Op Awakenings 2024 kun je als techno-fan ook zonder gêne met enorme gouden opblaascijfers vooraan gaan staan bij Partiboi69. Vorig jaar op Lowlands liet de dj al zien dat hij er misschien gimmicky uitziet, maar dat hij zeker serieus genomen mag worden met wat hij draait. Die ballonnen (drie keer raden welke cijfers dat zijn) helpen daar niet bij. Maar ach, het gaat uiteindelijk om de muziek, en dat zit wel snor. De Australiër toont dat hij populair genoeg is voor een headline spot. Goede zet, dus. Tuurlijk hoor je mensen klagen dat dit niks meer met techno te maken heeft, maar dan gaan ze gewoon een stukje verder op safari naar Kobosil, die in de ‘Y’-tent bijna piep- en zaagkicks loopt te vuren waar ze bij Defqon jaloers op zouden zijn. Zijn publiek danst hier niet alsof het in een club als Berghain of Radion staat, maar weet als één de dj op een synchrone fistpump te trakteren. 

Wisselvallige dag
Het is zonde dat deze wisselvallige dag steeds ENORME plensbuien roet in het eten ziet gooien, want hoe vet is het dat Four Tet’s remix van Eric Prydz’ ‘Opus’ over dat enorme terrein knalt? Het geluid is overal even goed en lekt niet door, waar Awakenings toch wel echt een plusje krijgt ten opzichte van andere festivals. Met stuifzand tussen de kiezen lopen twee mannen rond te paraderen, ieder met een metershoge hoofdtooi van veren in neonkleuren. Dit combineren ze niet met een shirt, maar wel met een schotse rok. Er zal op de zondag van het festival vast nog nagepraat worden over de definitie van techno, maar over de definitie van Awakenings zal het niet langer gaan. Het festival is na zaterdag gewoon voor en van iedere menssoort.