We zijn weer verwend dit jaar op WOO HAH! x Rolling Loud 2022. Artiesten van Nederlandse bodem speelden de thuiswedstrijd van hun leven, terwijl internationale supersterren (meestal) verre van teleurstelden. Dit waren onze vijftien favoriete shows.

15. ADF Samski

ADF Samski werkte zich tijdens de noodgedwongen afwezigheid van WOO HAH! omhoog tot één van de meest interessante nieuwe namen in de Nederlandse hiphopscene. Samksi sloopt zijn set met moshpit na moshpit en hit na hit. Hij geniet met volle teugen en kan zelf niets anders concluderen dan dat dit toch echt zijn beste show ooit is. Dat klopt. Meteen ook één van de beste shows van WOO HAH! 2022. 

>>> lees verder

14. Yade Lauren

Gewapend met een goede cowboyhoed, een fles Hennessy en een team van dansers laat Yade Lauren meteen zien wie de baas is. Ze rapt de eerste ‘Als Ik Je Niet Zie’-verse van Kevin (die zelf nog langskomt om zijn tweede verse in levende lijve te doen) feilloos mee en gaat direct daarna uitstekend de hoogte in voor haar hook. Maar hét moment van de show is haar perfecte performance van ‘Papa’. Een emotioneel en krachtig nummer over de complexe relatie met haar vader. Zo puur en echt zagen we het nog niet dit weekend.

>>> lees verder

13. Bas

Bas is een rapper uit de Dreamville-stal van J. Cole. Hij heeft een reputatie als een behoorlijk goeie liveperformer en die maakt-ie meer dan waar. Hoe dan? Nou, gewoon, door héél goed te rappen. Beheerst en met beleid, eigenlijk zoals J. Cole dat ook doet, en hij laat de Forest Stage erop deinen als een golfbad.

>>> lees verder

12. Frenna

Er is bij Frenna eigenlijk geen nummer waar het publiek niet enthousiast op reageert. Hij is een sterke live-act geworden en weet in zijn set ook een aantal klassieke bangers als ‘Check’ en ‘Paraplu’ te verwerken, die worden ondersteund door zijn dj. Toch zou een hele show met band geen slecht idee zijn. Met het stukslaan van een gitaar op het einde van de show kroont Frenna zich namelijk een beetje rockster and we are all here for it. 

>>> lees verder

11. Sevn Alias

Zo vaak als Sevn Alias hier speelde kent hij het WOO HAH!-publiek ondertussen wel. Hij weet dat iedereen hier al z’n teksten kent, dat tracks als ‘Nacht Actief’ schoten voor open doel zijn en dat-ie zich totáál kan laten voeden door de energie van het publiek. Hij wordt er steeds opgejutter van, werkt zich grommend en snauwend door de setlist, terwijl het zweet over z’n lijf parelt. Hij speelt die tent totáál plat.

>>> lees verder

10. Joost

Als een duveltje uit een doosje is daar opeens Joost, nadat droefsnoet-Zweed Yung Lean last-minute afzegde. ‘Vanmiddag werd ik gebeld of ik op de mainstage van WOO HAH! wilde staan. Natuurlijk zei ik ja!’, roept Joost terwijl hij met een dikke grijns over het bomvolle veld uitkijkt. Zijn show is totaal onvergelijkbaar met zijn emotionele zegetocht op Pinkpop twee weken geleden, maar ook deze feestneus-Joost is er eentje om van te houden.

>>> lees verder

9. Ares

Dat Ares de afgelopen twee jaar een partijtje slecht ging rapte hij al op zijn ruimtereisplaat Wavyman, des te schitterender is het om hem vandaag te zien landen in Hilvarenbeek. Hij heeft weer HONGER, je voelt het aan alles. Zijn show is relatief sober: Ares is geen rapper die z’n hand ophoudt voor de turn-up, z’n tracks zijn ingetogen en bedachtzaam, maar zo gefocust en beheerst als hij ze brengt (met ‘Alice’ als hoogtepunt) laat-ie het veld totáál ontploffen.

>>> lees verder

8. sor

sor geeft een show met torenhoge ambities die hij 100% waarmaakt. Die strijkers, blazers en pianopartijen geven z’n beats grandeur, Ray Fuego verschijnt als Bully, die z’n verse dropt op het Stromae-achtige ‘Lost Souls’ en de hele Black Acid-gang stuitert over het podium en krijgt er de gezelligste moshpit van de dag mee gaande. Daar kunnen een hoop internationale acts een puntje aan zuigen.

>>> lees verder

7. Zwangere Guy

Zwangere Guy verkiest vandaag de turn-up, eerst met felle boombap en later zelfs met een blokje drilltracks van zijn laatste plaat BRUTXXL. Ondertussen dwingt-ie met strenge blik de moshpit af: ‘Open. OPEN! Ik zeg toch OPEN, jullie blijven open totdat we alles kapotslopen.’ Hij krijgt er WOO HAH! helemaal mee gek, veroorzaakt de felste moshpit van de dag en grijpt zo de kroon van de dag.

>>> lees verder

 

6. Baby Keem

Baby Keem geeft een gecontroleerde performance waarin hij superstrak meerapt. De serieuze, sobere show zonder entourage en visuals is een duidelijke stijlkeuze. Niet eentje om de energie op het veld te ontketenen, maar wel een die aandacht afdwingt door de imposante precisie van zijn flow. En het publiek krijgt met zijn Donda-tune 'Praise God' toch nog een beetje die Travis Scott-energie. Iedereen blij. 

>>> lees verder

 

5. Jack Harlow

Jack Harlow wordt wel eens de volgende Drake genoemd. De rapper uit Kentucky scoorde megahits met ‘Nail Tech’, ‘First Class’ en natuurlijk TikTok-tune ‘INDUSTRY BABY’. Hoewel zijn laatste album niet genoeg hits opleverde, zou hij inderdaad zomaar een superster kunnen worden. Hij rapt alles live, zet een supergefocuste show neer, heeft de gunfactor en - niet onbelangrijk - heeft de babyface die alle chicks op het festival trekt.

4. Playboi Carti

Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat Playboi Carti ooit juist opviel met zijn malle babystemmetje, zoals hij hier staat te krijsen op het podium. In 2020 doopte hij zich tot bloeddorstige rock-vampier op zijn laatste plaat Whole Lotta Red, vandaag brengt hij die met een solerende gitarist, een knallende laserlichtshow en rookwolken die van het podium dampen. Het is een bizar spektakel, zoals hij over de bühne sluipt als een gargoyle, maar met zijn kraaiengekrijs brengt hij meer vuur voor de moshpit dan iedere andere act vandaag. ‘BLEEEEEEEEEEEEGH!’

 

3. Rico Nasty

Rico Nasty ziet eruit alsof ze net van AfroPunk Festival komt, met turquoise haar, regenboogkleurige nagels en een denim pakje vol logo’s en schakelkettingen. 'Black punk! Black lipstick all over my fat blunt!’, gromt Rico, terwijl ze grijnzend over het podium huppelt. Ze is suikerzoet en gevaarlijk tegelijkertijd, een soort cupcake met studs, en haar sound is precies dat. Haar RAGE-anthem ‘Smack A Bitch’ uit 2018 is nog altijd haar grootste hit, en de chicks in de pit blèren hem keihard mee. ‘I DON’T NEED YOUR OPINION! Do what I fucking want!

2. J. Cole

J. Cole geeft by far de scherpste show van het weekend. Hij weet de volle 75 minuten van begin tot eind de aandacht te grijpen, rapt elk woord totaal verstaanbaar voor zelfs de mensen achteraan op het veld en er zit een scherpe spanningsboog in zijn set. Op papier zou je nog kunnen denken dat de fans van de Playboi Carti en Trippie Redd totaal geen behoefte hebben aan het traditionelere geluid van J. Cole, maar het hele veld staat te bouncen op set-afsluiter ‘No Role Modelz’. Het meest gemoedelijke collectieve feelgood-moment van het hele weekend.

1. Dave

De show van de 24-jarige Zuid-Londernaar Dave staat als een huis: projecties, licht, vuurwerk. Hij brak door met zijn stijlvolle, introspectieve hiphop en met twee uitstekende albums op dezelfde hoogte als Stormzy. Dave trekt alles uit de kast, maar blijft altijd zelf de grootste eyecatcher. Dan weer achter de piano, dan weer met gitaar. Het is indrukwekkend hoe de jonge artiest er in slaagt zoiets bijzonders neer te zetten.