Eerlijk? De Nederlanders speelden op hiphopfestival WOO HAH! x Rolling Loud vrijwel zonder uitzondering de internationale sterren naar huis. We pakten zoveel mogelijk Nederlandse shows mee. Dit waren onze favorieten.

sor moet zaterdagmorgen in totale stress hebben gezeten. Doordat de soundcheck van Roddy Ricch uitloopt begint zijn show dríé kwartier te laat, moet hij soundchecken waar het publiek bij staat en rolt-ie uiteindelijk direct het optreden in. Maar wat zetten ze een prachtige show neer! Die strijkers, blazers en pianopartijen geven z’n beats grandeur, Ray Fuego verschijnt net als Bully, die z’n verse dropt op het Stromae-achtige ‘Lost Souls’, en de hele Black Acid-gang stuitert over het podium en krijgt er de gezelligste moshpit van de dag mee gaande. Een show met torenhoge ambities die sor 100 procent waarmaakt. Daar kunnen een hoop internationale acts een puntje aan zuigen.

Dat Ares de afgelopen twee jaar een partijtje slecht ging rapte hij al op zijn ruimtereisplaat Wavyman, des te schitterender is het om hem vandaag te zien landen in Hilvarenbeek. Hij heeft weer HONGER, je voelt het aan alles. Zijn show is relatief sober: Ares is geen rapper die z’n hand ophoudt voor de turn-up, z’n tracks zijn ingetogen en bedachtzaam, maar zo gefocust en beheerst als hij ze brengt (met ‘Alice’ als hoogtepunt) laat-ie het veld totáál ontploffen. Daar lijkt-ie zelf haast verbaasd om. Je voelt de emoties al door z’n lijf gieren voordat-ie het uitspreekt: de afgelopen twee jaar zat-ie diep in de put, nu is Arie terug. En hoe! ‘Ik kijk boos uit mijn ogen, maar vanbinnen ben ik écht blij, ja?!’

Als een duveltje uit een doosje is daar opeens Joost, nadat droefsnoet-Zweed Yung Lean last-minute afzegde. ‘Vanmiddag werd ik gebeld of ik op de mainstage van WOO HAH! wilde staan. Natuurlijk zei ik ja!’, roept Joost terwijl hij met een dikke grijns over het bomvolle veld uitkijkt. Zijn show is totaal onvergelijkbaar met zijn emotionele zegetocht op Pinkpop twee weken geleden, maar ook deze feestneus-Joost is er eentje om van te houden, met naast Crazy Frog ook Gigi D’Agostino en bovenop de happy hardcore-tune ‘Wachtmuziek’ ook een stukkie frenchcore. Oh ja, en als kers op de taart een verrassende gastverse van Donnie met ‘Bon Gepakt’ (volgens hemzelf zijn eerste keer WOO HAH!).

Sevn Alias maakte al een hele week flink stemming over deze show, dus hij had wat verwachtingen in te lossen. Maar geen stress, zo vaak als Sevn hier speelde kent hij het WOO HAH!-publiek ondertussen wel. Hij weet dat iedereen hier al z’n teksten kent, dat tracks als ‘Nacht Actief’ schoten voor open doel zijn en dat-ie zich totáál kan laten voeden door de energie van het publiek. Hij wordt er steeds opgejutter van, werkt zich grommend en snauwend door de setlist, terwijl het zweet over z’n lijf parelt en blijkt gelijk te hebben: hij speelt die tent totáál plat.

Frenna is de grootste ster van dit moment. Hij kan inmiddels mozaïeken met zijn gouden platen. Tijdens zijn set wordt hij bijgestaan door een band die zijn iconische Mula B-samenwerking viraal piekfijn en grotesk uitvoert. Wat volgt is een uur lang hits. En er is eigenlijk geen nummer waar het publiek niet enthousiast op reageert. Frenna is een sterke live-act geworden en weet in zijn set ook een aantal klassieke bangers als ‘Check’ en ‘Paraplu’ te verwerken, die worden ondersteund door zijn dj. Toch zou een hele show met band geen slecht idee zijn. Met het stukslaan van een gitaar op het einde van de show kroont Frenna zich namelijk een beetje rockster and we are all here for it. Een internationale carrière lonkt: zelfs de Britse drill-ster Headie One is een dag blijven plakken om bij Frenna op het podium te verschijnen. 

Yade Lauren heeft een mooie plek op de WOO HAH!-poster gekregen en dat is meer dan terecht. De zangeres groeide uit tot een van de grootste sterren van Nederland en gaat straks zelfs de AFAS doen. En dat alles als independent artiest. Gewapend met een goede cowboyhoed, een fles Hennessy en een team van dansers laat ze meteen zien wie de baas is. Ze houdt zich live prima staande. Zo rapt ze de eerste ‘Als Ik Je Niet Zie’-verse van Kevin (die zelf nog langskomt om zijn tweede verse in levende lijve te doen) feilloos mee en gaat direct daarna uitstekend de hoogte in voor haar hook. Maar hét moment van de show is haar perfecte performance van ‘Papa’. Een emotioneel en krachtig nummer over de complexe relatie met haar vader. Zo puur en echt zagen we het nog niet dit weekend.

7. ADF Samski

ADF Samski werkte zich tijdens de noodgedwongen afwezigheid van WOO HAH! omhoog tot een van de meest interessante nieuwe namen in de Nederlandse hiphopscene. Met het virale nummer ‘No hook 3’ dat door een Mojo-sample niet op Spotify geplaatst kon worden, trok hij de jeugd weer massaal naar YouTube om ouderwets naar een videoclip te kijken. Samksi sloopt zijn set met moshpit na moshpit en hit na hit. Hij geniet met volle teugen en kan zelf niets anders concluderen dan dat dit toch echt zijn beste show ooit is. Dat klopt. Meteen ook een van de beste shows van WOO HAH! 2022. 

8. Brunzyn

Nog voordat Brunzyn het podium betreedt, schreeuwt het publiek al zijn postcode, met dank aan zijn uitstekende hypeman Bokoedro die de Cube heerlijk opwarmt voor de komst van dit nieuwe talent. Brunzyn is een rapper op het label van Joost: Albino Sports. Vandaag gaat zijn droom in vervulling: hij staat op WOO HAH!, en hij doet een strik om zijn eigen cadeau. Met bakken energie, charme en oprechte trots verovert hij ieder hartje in de kleine maar gezellige opblaasbare Lil Cube-stage. Gastoptredens van Cry, Joost (!) en Donnie (!!) maken het feest compleet en wanneer hij de zaal ook nog eens laat moshen op ‘One Kiss’ van Dua Lipa is het duidelijk: dit is een van de vetste shows van het weekend.

9. Ashafar

Terwijl J Cole een van de beste shows van het weekend geeft op de main, besluit Ashafar hetzelfde te doen op de Waterfront-stage. De 23-jarige rapper trekt zich niets aan van het headlinergeweld en bouwt rustig zijn eigen feestje. En dat gaat hem uitstekend af. Met hits als ‘Scooter’, ‘Nooit Thuis’ en ‘Nike Tech’ zitten er voor het publiek geen rustmoment in de show. Asha komt voor dat laatste beetje energie op de zondag en die verdient hij dubbel en dwars. Zijn eigen ‘Thiago Silva’-momentje is daarnaast enorm sympathiek: hij nodigt een meisje uit op het podium om zijn hit ‘Panamera’ mee te rappen en dat doet ze met verve. Ashafar en zijn crew moedigen haar aan en helpen haar ook weer ridderlijk van het podium af.

10. Kevin

Het is sick hoe Kevin a.k.a. fisherman a.k.a. slowflow zich in een paar jaar - met zijn Animals-band - heeft ontpopt tot een hele strakke liveact die er in een uur 25 hits doorheen kan vlammen. Van zijn lome lijflied ‘Wazig’ (met dj) via het vinnige ‘Fisherman’ naar de smachtende track ‘Praat Met Mij’: Kevin maakt zich zeer verstaanbaar en wisselt soepeltjes af tussen de zangerige autotune-hooks en zijn praatrap-verses. Soms overstemmen de kaaktril-subbas-synths en loeiharde drums (ondanks dat scherm waarachter de drummer schuilgaat) hem een beetje, maar die band is wel degelijk een sterke toevoeging aan zijn show.

Ray Fuego

11. Josylvio

Josylvio is al jaren één van onze grootste sterren, een garantie voor hits en bangers en levert als labelbaas van Hella Cash daarnaast uitstekend werk met namen als KA. Niet gek dus dat je bijna het idee hebt dat de Forest Stage een maatje te klein is wanneer je om je heen kijkt. De mensenmassa krijgt een strakke show voorgeschoteld en belangrijk nieuws: in een Goodfellas-achtige aankondigingsvideo laat de Nederlandse superster weten volgende week vrijdag met een nieuw album te komen.

12. Ray Fuego

Achteraf schreef de SMIB Squad-legend op Instagram dat WOO HAH! hem maar op de main moet zetten. En dat is niet eens zo’n gek idee. Zijn shows zijn altijd bezweet en met een mind op totale destructie en dat is nou net het concept van dit hiphopfestival. Ray's optreden zit vol bangers en pits die je van de Zeedijk-profeet verwacht. Hij gaat zelfs het publiek in om zijn aanhangers van dichtbij te onderwijzen. Bij Ray Fuego kan het altijd ruiger en mag de cirkel altijd groter. 

13. Lijpe

Lijpe live heeft iets mythisch. Ondanks het feit dat hij zich al jaren kroont tot een van de beste rappers van Nederland blijft hij in de luwte. Nooit zie je hem in een interview of in je feed voorbij komen met een selfie. Lijpe live is dus best een happening en hij doet het goed. ‘Eng’ is misschien wel een van de beste NL rap tunes ooit en wat is het goed dat hij opent met ‘Mandela’. Ook mooi: Lijpe zingt live erg verdienstelijk.

14. Mula B

Zou Mula B eerst een sixpack Monsters hebben opgeslurpt voordat-ie het podium op kwam rennen? Echt hoor, z’n show waait als een orkaan over de Forest Stage, zoveel energie geeft-ie. Terwijl IliasOpDeBeat achter de draaitafels staat te pompen en The Prodigy (?!) onder ‘Challas’ gooit, vliegt-ie over het podium. Ondertussen schiet-ie met z’n mitrailleurflow en even later treedt z’n tweekoppige band (drums en gitaar) aan om een blokje te glijden. Het voelt als een wat gek intermezzo in deze ultieme knaldrang-show en hij wordt een beetje overstemd door de schelle hi-hats, maar een volledige bandshow zou wel degelijk een coole nieuwe stap zijn.

Lijpe

15. LEYO

Drie jaar geleden maakte Bizzey al een omstreden verschijning in de tent, dit jaar zet WOO HAH! hem onder zijn dj-alias LEYO op een plek die eigenlijk veel beter bij hem past: de piepkleine Heineken stripclub diep in het terrein. Van z’n opzwepende papi-house (met een misthoorn hier en daar) zou je haast in de paal willen klimmen. Wel jammer dat de bewakers ernaast geen Magic Mikes blijken te zijn.

16. Kans

Kans weet: ook op WOO HAH! is er behoefte aan liefde. Met zijn zwoele r&b is hij misschien niet de eerste naam die je verwacht op een festival als dit. Toch kan hij rekenen op een volle Cube. En wat blijkt: zijn liefdesliedjes blijven prima overeind op een hiphopfestival. Het publiek kan na al het gemosh even hun ziel reinigen door de oprechte teksten en smaakvolle autotune van Kans. 

17. Hef

Nog altijd draagt hij zijn signature badslippers, nog altijd staat er ‘Kutleven’ op zijn buik,, nog altijd sleept hij een fles Hennessy mee. ‘Ik ben al dronken man!’, zegt Hef grijnzend als opener van de mainstage op zondag. Maar zijn rol is natuurlijk wel degelijk veranderd over de afgelopen tien jaar. Hef is nu vader van de scene. De man die zich ontfermt over de jongere generatie. De man die laat zien wat ‘echte hiphop’ betekent. De man die ook echt probeert te inspireren. Ja, het is nog altijd een kutleven. Máár: ‘De wereld is van jou.’ 

Hef