Voor het tweede festivaljaar op rij verheft Lowlands een Nederlandse act tot headliner. Eerst De Staat, nu The Opposites. Wat ons betreft mag Lowlands er een traditie van maken. Maar welke acts zouden – met een paar jaar en de juiste omstandigheden – zo’n kolossale taak aankunnen? Een blik in de glazen bol.

2023: KI/KI b2b Job Jobse ft. Special Guest Tiësto

Job Jobse

KI/KI in de X-Ray op Lowlands 2019

De afgelopen jaren werd de Lowlands-nacht al steeds belangrijker. Nu de omgevingsvergunning rond is en de Alpha eindelijk langer door mag gaan, besluit Lowlands de stap te wagen en een dance-act als headliner te programmeren. Aangewezen persoon is KI/KI: bij de Bravo was het geen doorkomen aan, haar set was verreweg de best bezochte show van Lowlands 2022. Hoe kan ze daar nog overheen? Met een b2b met bestie Job Jobse natuurlijk. Special guest is KI/KI's jeugdheld Tiësto, die in 2023 een oldschool hardtrance-plaat heeft uitgebracht op KI/KI's nieuwe label slash, en met Job Jobse en KI/KI de ultieme hardtrance-Love Triangle vormt. Het wordt een grandioos bewijs dat dj's prima Lowlands kunnen headlinen. Datzelfde jaar neemt KI/KI eindelijk haar welverdiende vakantie en begint ze te klimmen in de DJ Mag Top 100.

2024: Goldband

Goldband op de Hotot op DTRH 2022

Na een jaartje stilte komt Goldband met een nieuwe plaat met alleen maar bangers. Na het post pandemic-tijdperk volgen de crisishits, met vrolijke kwinkslagen over de woningnood, inflatie en de kwaliteit van het water. Goldband blijkt weer right on the money te zitten en forceert een brede doorbraak. Wat ook niet verkeerd heeft uitgepakt, zijn de vele Glamour-berichten over de relatie van Karel en Maan (ook wel Marel), waardoor hun gezamenlijke track nóg beter scoort dan haar nummer met De Jeugd van Tegenwoordig. En natuurlijk Karel’s nieuwe status als sekssymbool, nadat zijn pikante L’Homo-cover uitvoerig werd besproken bij RTL Boulevard. Het wordt een vrolijke knaldrangshow met passende emotie in een kleine Doe Maar-tribute.

2025: De Eloi Youssef Experience

Kensington @ Westlandse Cross 2015

De internationale doorbraak die Kensington nooit wist te forceren? Dat lukt Eloi Youssef wel, door zich terug te trekken in een huisje op de Veluwe en te herrijzen met een fikse baard en een Bon Iver-achtige singer-songwriterplaat over hartzeer. De enige Kensington-liedjes die hij speelt zijn Song van het Jaar-winnaar ‘Slicer’ en ‘St. Helena’ in de freakfolk-versie. Saillant detail: waar Kensington altijd door Friendly Fire werd geboekt, is Mojo meteen ingestapt bij Eloi Youssef. Het heeft vast meegeholpen aan deze boeking.

2026: BLØF

Blof @ Parkpop 2018

Wat niemand zag aankomen is de linkse afslag van BLØF, dat in 2026 opeens transformeert tot een credible band. Met behulp van de Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman spelen ze een werkelijk verbluffende show op Le Guess Who? door hun UMOJA-plaat vol wereldinvloeden integraal te spelen. Daarna gaat ook Lowlands voor de bijl. Met features van Frenna, S10, Ronnie Flex en Mula B, met wie ze datzelfde jaar de virale hit 'VIRALE HIT' scoren.

2027: Eefje de Visser

Eefje de Visser op Pinkpop 2022

Nét wanneer de wereld zich afvraagt of ze het nog wel heeft, verschijnt het langverwachte album van Eefje de Visser. Met z’n Donna Summer-achtige grandeur overtreft die Bitterzoet in alle opzichten en forceert ze een internationale doorbraak, ondanks het vasthouden aan de Nederlandse taal. Er verschijnt ook een sicke remix-EP met bijdragen van o.a. DJ Koze, Four Tet en Jamie XX, waarvan die van Jamie XX het hardst gaat maar Four Tet de beste is. Die van Daphni is vooral functioneel. Ook te gek is de nieuwe installatie van Nick Verstand, die het aantal spiegels vertienvoudigt.

2028: 30 jaar 10 jaar Osdorp Posse

Osdorp Posse. foto Vincent Quak

Zoals in 1998 Osdorp Posse als buitenbeentje Song van het Jaar-winnaar werd, omdat ‘10 Jaar O.P.’ na grootschalig protest tóch aan de longlist moest worden toegevoegd, zo krijgt Def P er lucht van dat Lowlands ieder jaar een Nederlandse act headliner maakt. Via een zeer agressieve campagne verschijnen de Nederhopgrondleggers alsnog op het hoofdpodium. Die ze afbreken. In een kwartierlange rant spuit Def P op z’n Kanye’s al zijn complottheorieën, wat de boeken ingaat als één van de meest legendarische Lowlands-momenten ooit, en tot in het einde der tijden in Dumpert-filmpjes wordt gerecycled.

2029: Froukje en S10

S10 en Froukje op de Edisons

Na jarenlang te flirten met het nachtleven verschijnt Froukje’s Nachtvlinder, een conceptplaat vol spannende elektronische producties, gemaakt in samenwerking met smaakmakers uit het Amsterdamse nachtleven. S10 zet zich neer als een Nederlandse ROSALÍA, door commercieel aantrekkelijke singles te releasen en de diepte in te duiken op haar albums. In een klassieke Shakira/Jennifer Lopez Superbowl-snub vraagt Lowlands ze te co-headlinen. Froukje en S10 trekken alles uit de kast voor een razend vooruitstrevende popproductie waarin nachtclub-choreografieën, strijkerskwartetten en harparrangementen tegen elkaar opbotsen. Met een gastrol voor Bente en Maan (waarmee ze een popsterren-appgroepje onderhouden) en S10’s prachtige Viktor&Rolf-suikerspinjurk, die daadwerkelijk eetbaar blijkt te zijn nadat ze hem het publiek in gooit.

2030: 15 jaar New Wave

New Wave op Lowlands 2015

Lil Kleine heeft ondertussen 7 jaar aan zijn rehabilitatie gewerkt, nadat hij in 2023 besloot het klooster in te gaan. Wanneer hij eenmalig dreigt terug te keren voor het vijftienjarige New Wave-jubileum op Lowlands, verschijnt er een massale tegenpetitie, die zo vaak wordt ondertekend dat Lowlands hem wel van de line-up móét schrappen. De show zelf verloopt vlekkeloos. Ronnie Flex heeft zojuist de beste plaat uit zijn carrière gedropt, een antwoord op de eentonige amapiano type beats die de hiphopwereld sinds 2025 domineren. Hij breekt er de scene als een breekijzer mee open, en overschaduwt New Wave wederom volledig. Ze spelen een mix van New Wave-tracks en succesnummers uit de jaren erna. Waar Ares op New Wave in de schaduw stond, pakt hij nu flink shine, en doet een verbluffende battlerap met Lijpe. Tot grote waanzin van enkele diehard fans vooraan spelen ze voor de eerste en laatste keer OOIT de Ares x Lijpe-tune ‘Lady’, die nooit uitkwam na een lek in 2021.

2031: De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig in de Alpha tijdens Lowlands 2018

De Jeugd van Tegenwoordig zijn nooit uit elkaar gegaan, maar de tijden tussen de albums werden wel steeds een tikkeltje langer. Op Lowlands spelen ze dan ook geen nieuwe plaat. Het wordt een speciale balladshow, die net zoals Joni Mitchell’s Both Sides Now-tour hun discografie een hele nieuwe lading geeft. Bijzonder is de acapella medley van 'Op Een Sexuele Wijze/Het Mysterie van de Koude Schouder/Whatskeburt?!' inclusief fingersnaps en gospelkoor, en hoe ze van ‘Sterrenstof’ een Dolly Parton-esque countryballad maken met een saloonpianootje. Door de zwellende strijkers- en pianopartijen is iedereen bij ‘Huilend Naar De Club’ tot tranen toe geroerd.