In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Deze tweede aflevering gaan we naar Nijmegen, de stad van Waltzburg, Linde Schöne en Luwten. En De Staat leidt je rond in hun nieuwe creatieve broedplaats. Kijk de aflevering én de hele optredens nu hier.

Linde Schöne

Linde Schöne is een coole R&B/pop-zangeres uit Nijmegen. In 2017 debuteerde ze met de EP Linde van Nimma (inderdaad, vernoemd naar de stad!) op Noah’s Ark. Eind 2020 volgde een prachtig album, waarbij ze haar liefde voor Pop met hoofdletter P nog meer omarmde. In de tussentijd verhuisde ze voor de liefde naar Amsterdam, maar nu is Schöne weer terug in Nimma, waar ze volledig tot zichzelf kan komen.

Meer Linde Schöne op 3voor12 →

Luwten

Luwten is feitelijk het soloproject van zangeres Tessa Douwstra, geboren en getogen in Amersfoort, gestudeerd in Rotterdam op het conservatorium, later ook nog in Amsterdam gewoond, en nu voor de liefde naar Nijmegen verhuisd. Ze zat eerder in de bands Wooden Saints en Orlando, maakte een paar GIGAHITS met producer San Holo, en debuteerde in 2017 met Luwten. Luwten maakt dromerige, ingetogen indiefolkpop met elektronica en eigenzinnige tierelantijntjes. De muziek is detailverliefd en niet al te uitbundig. Vandaar ook die bandnaam: het is muziek die is gemaakt in rust, in stilte. En dat past eigenlijk supergoed bij Nijmegen. Ze werkt nu aan haar tweede album.

Meer Luwten op 3voor12 →

Waltzburg

Waltzburg is een vrolijke indieband uit Nijmegen. Ze kennen elkaar uit het Nijmeegse uitgaansleven: zo’n beetje iedereen die van alternatieve muziek houdt, gaat op donderdag en zaterdag naar de kroeg de NDRGRND. (Fun fact: 'The Fantastic Journey of the Underground Man', de eerste hit van De Staat, gaat over die plek.) Daar ontmoetten ze elkaar, daar bloeide de liefde op tussen Menno en Nicole, en daar besloten ze dronken om een band te beginnen. Dat was in eerste instantie Wolves Dressed In Sheep, maar werd later omgedoopt tot Waltzburg. Ze werken nu aan hun tweede album, en ‘Gotor’ werd de meestaangevraagde plaat van Serious Request 2019.

Meer Waltzburg op 3voor12 →

In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband, Sophie Straat en SMIB. 

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. De artiesten leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken en treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO. De complete livesessies van de artiesten zijn te zien via: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.

Kijk alle uitzendingen van Muziekstad