Waltzburg is een band uit Nijmegen die zomerse indie maakt. Waar ze eerst al vrij snel veel aandacht kregen door onder andere optredens op Sziget, Eurosonic/Noorderslag en een aantal succesvolle releases is het afgelopen tijd wat stiller geweest. Wat voeren ze in hun schild? 3voor12 Gelderland sprak met zanger/gitarist Menno Krivokutya en toetsenist Joost Klapmuts.

Hoe is het met jullie? Wat zijn de laatste updates uit kamp Waltzburg?

Joost: Vooral First Waltz kost ons veel tijd nu. First Waltz is een feestje dat we organiseren op 22 maart in de NDRGRND (Underground), in samenwerking met Doornroosje. Daarnaast repeteerden we veel voor de aftershow van De Staat in de AFAS Live, vorige week op 16 maart. Daarbij komt nog dat we de release van onze nieuwe single aan het voorbereiden zijn.

Dat feestje in NDRGRND, waar kwam dat idee vandaan? 
Joost: Eigenlijk kwam het idee voort uit een soort ongenoegen met bandavonden, wat vaak een beetje een statisch concept is. We wilden graag in Nijmegen spelen, maar dan niet in Merleyn of in een voorprogramma. We wilden eens wat anders proberen en met dit feestje hebben we een soort cross-over gevonden tussen het Nijmeegse uitgaansleven en een wat minder traditionele bandavond.

Waltzburg

Website: Waltzburg
Facebook: Waltzburg

First Waltz 22 maart evenement

Wie is wie:
Menno Krivokutya, zang/gitaar 
Luc Schmitjes, basgitaar
Nicole Jansen, zang/toetsen
Jesse Smits, gitaat
Joost Klapmuts, toetsen
Timmer Drummer, drummer

En ik las dat de eerste 10 bezoekers een gratis goudvis krijgen?

Joost: Nadat we de documentaire over Fyre Festival zagen, kregen we het idee om een valse belofte te doen zodat het snel uitverkoopt. Dat schijnt te werken, dus we vroegen ons af hoe ver we daarin konden gaan. We hebben in het Facebookevenement gezet dat de eerste tien bezoekers een gratis goudvis krijgen. De reacties waren vooralsnog vrij mild, we hadden meer heftige reacties verwacht, om eerlijk te zijn.

Waltzburg (Valkhofsessie, Kapel)

Op dezelfde dag als First Waltz komt jullie single ‘Gotor’ uit. Waar gaat het nummer over?

Menno: Het nummer gaat erover dat je in een relatie zit en dat je dan beseft dat het eigenlijk wel voorbij is en dat je meer dingen wilt in het leven. Uiteindelijk ga je die relatie dan ook wel weer waarderen, terwijl je in je hoofd al verder bent. Je kijkt terug op de mooie momenten maar tegelijkertijd kijk je ook verder. Het is dus eigenlijk de contradictie van nostalgie en vasthouden met aan de andere kant verdergaan met je leven en loslaten.

En wat heeft de gelijknamige gemeente in Zuid-Spanje te maken met de single?
Menno: Haha, ja dat ontdekte ik laatst ook. Blijkbaar is ergens in Spanje een kleine gemeente die ook Gotor heet. Ik weet eigenlijk niet meer waar de titel vandaan komt. Vaak typ ik iets willekeurigs als bestandsnaam wanneer ik op mijn computer bezig ben met het nummer. Dat zou dus ook ‘abcd’ kunnen zijn. Het uiteindelijke resultaat houdt vaak die in eerste instantie willekeurige naam.

En de videoclip, wat is daar aan de hand?
Joost: Aan de ene kant hadden we het idee om gewoon te gaan voor het statische bandcliché, dat we als band staan te spelen op een fijne plek met mooie shots. We wilden het wel wat meer eigen maken, dus toen hebben we allemaal willekeurige dingen uitgezocht die erin kunnen. Denk bijvoorbeeld aan dinosaurussen en andere rare visuals. Voor de clip hebben we samengewerkt met Kraftstof.

Vorig jaar was er best veel te doen om jullie. De naam Waltzburg kwam vaak langs, terwijl dat dit jaar wat minder het geval is. Hoe komt dat?

Joost: Op een gegeven moment ging het best hard allemaal. We hadden een succesvolle popronde gedaan, Eurosonic/Noorderslag gehad en later een fijne clubtour gespeeld. Daarbij kwam ook nog eens dat we op Sziget stonden. Dit alles zorgde ervoor dat we enorm veel aandacht kregen, vooral vanuit 3FM. Op een gegeven moment werd 'Neon' vier keer per dag gedraaid. Het is fijn om nu wat rust te hebben en eigenlijk vind ik dit jaar en vooral deze maanden juist fijn. We hebben alle tijd en rust om van alles voor te bereiden. Als je alles gooit op de tactiek van het constant overal shows spelen, kun je vrij snel in een sleur vallen.

Wat hebben jullie overgehouden aan jullie show op Sziget?
Joost: Naast aandacht van media vooral veel internationale luisteraars. Dat konden we zien aan de statistieken van Spotify. Ook kwamen er in de tijd na Sziget opeens allemaal aparte berichten binnen. Zo is er bijvoorbeeld één of andere rapper uit Moskou die steeds DM’s stuurt dat we eens moeten samenwerken met hem. Of meisjes uit Dublin die DM’s sturen dat ze onze muziek leuk vinden. Er zijn in alle hoeken van Europa nu dus wat mensen die ons volgen, wat wel leuk is. Naar het buitenland gaan is voor ons nu geen doelstelling, maar een beetje aanhang in het buitenland kan natuurlijk geen kwaad.

Ik zag jullie laatste spelen in Luxor Live bij de Kick-off van Poppunt Gelderland. Werken jullie samen met hen?
Joost: Nee, we werden gevraagd om daar te komen spelen om een soort voorbeeld te zetten van wat er voort moet gaan komen uit Poppunt Gelderland. Verder zijn we niet actief betrokken, maar we houden het goed in de gaten. We zouden trouwens wel openstaan voor samenwerkingen als zij ons ergens voor nodig hebben. Het is een heel fijn initiatief en het is goed dat er vanuit de provincie ruimte voor is gekomen. 

Er zijn nog kaartjes voor ‘First Waltz’ op 22 maart. Diezelfde dag komt de nieuwe single ‘Gotor’ uit, samen met een bijbehorende videoclip. 

Waltzburg