Wat is het allerbeste Nederlandse album van het afgelopen jaar? Met de 3voor12-redactie nomineerden we een dozijn platen voor de 3voor12 Award 2020. Nu is het aan de twaalfkoppige jury om de definitieve winnaar te kiezen. Die jury bestaat traditiegetrouw uit vier muzikanten, vier mensen uit de industrie en nog eens vier publieksjuryleden. Mogen we ze even aan jullie voorstellen?

De jury bestaat zoals altijd uit vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Timo Pisart over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de zeventiende keer uitgereikt, en wel op vrijdag 4 december tijdens de Song van het Jaar-uitzending op NPO 3FM. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan de 3voor12 Award verbonden.

De genomineerde albums

 • Eefje de Visser - Bitterzoet [Sony Music]
 • Elias Mazian - Vrij Van Dromen [De Vlieger]
 • Klangstof - The Noise You Make Is Silent [Mind of a Genius Records]
 • MICH - No [Excelsior Recordings]
 • Nana Adjoa - Big Dreaming Ants [Bloomer Records]
 • S10 - Snowsniper [Noah's Ark VOF]
 • Sevdaliza - Shabrang [Twisted Elegance]
 • Someone - Orbit II [Monocle]
 • Sor - Professor [Noah's Ark VOF]
 • Spinvis - 7.6.9.6. [Excelsior Recordings]
 • The Homesick - The Big Exercise [Sub Pop Records]
 • upsammy - Zoom [Dekmantel]

De muzikanten

Naaz Mohammad (Naaz)

Al sinds ze debuutsingle ‘Words’ in 2017 uitbracht, zijn we groot fan van de Rotterdamse artiest Naaz. Met haar eigenzinnige alternatieve popliedjes probeert ze jongeren net een beetje extra kracht te geven om zichzelf te zijn, en die lijn trekt ze door op haar social media. Inmiddels deed ze high profile tours door Europa met Hayley Kiyoko en Melanie Martinez, dropte ze een tweetal sterke EP’s. Nu is het wachten op haar debuutalbum.

Pip Blom (Pip Blom)

Pip Blom is de frontvrouw van de band Pip Blom. Met die band zag ze misschien nog wel meer zalen en festivals in de UK dan in Nederland, want met debuutalbum Boat onder de arm stak ze telkens weer Het Kanaal over. Het voorlopige hoogtepunt in haar carrière is een show op Glastonbury (het festival waar ze jarenlang van droomde). Inmiddels is het tweede album, dat wederom op Heavenly zal verschijnen, in de maak. Intussen zette ze ook nog een innovatieve ‘backstage’-website op waarmee je lid kunt worden van Pip Blom (de band).

Jasper Verhulst (Altın Gün)

We weten het niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is Jasper Verhulst de meest geroemde muzikant óóit in de geschiedenis van de 3voor12 Award. Als bandleider van Altın Gün heeft hij natuurlijk twee nominaties op zijn naam staan (en album 3 is onderweg!), maar vergeet niet Moss, Lola Kite en Jacco Gardner, stuk voor stuk acts waar hij deel van uitmaakte. Met Altın Gün werd hij dit jaar overigens ook genomineerd voor een Grammy, en de band zou op Coachella spelen. Tevens is Verhulst dj.

Jasper Verhulst

Harm Coolen (Weval)

Best bijzonder: Harm en Merijn, de twee kernleden van Weval, groeiden over de afgelopen paar jaar uit tot de uitblinkers van Kompakt, het Keulse label voor kwaliteitstechno. En dat terwijl ze eigenlijk veel te eigenwijs zijn voor het techno-label: hun knetterende elektronica stoppen ze immers vol met krautrockgrooves, psychedelische indie en jazz. Ook hun liveact werd steeds ambitieuzer, en in 2020 zijn er zelfs twee Wevals: als liveduo heet Weval voortaan Weval II.

Harm van Weval

De industrie

Marieke McKenna

Marieke McKenna (Mink Records)

Als oprichter van het onafhankelijke platenlabel Mink Records is Marieke McKenna een van de grootste ontdekkers van buitenissig Nederlands talent. Neem Pitou, The Visual, Torii, stuk voor stuk acts die iets eigens doen en daarmee precies het juiste (internationale) publiek weten te bereiken. In 2019 richtte Marieke ‘Mink Music Publishing’ op, een joint venture met Cloud 9 – waarmee ze artiesten representeert voor publishing en sync. Daarnaast is McKenna artiestenmanager, creative director, producer, DJ, A&R scout en, oh ja, ze doet ook nog een onderzoeksmaster filosofie.

Eva Hol

Eva Rosa Hol (FunX)

Onder de bezielde leiding van programmaleider Eva Rosa Hol heeft NPO FunX altijd de vinger aan de pols als het gaat om maatschappelijke en muzikale ontwikkelingen. Neem de FunX Awards van dit jaar: op geen awardshow waren zoveel Nederlandse supersterren aanwezig en op geen awardshow werden tegelijkertijd zoveel sociale problemen aangekaart (seksisme en zinloos geweld). Daarnaast is Hol ook een begenadigd schrijver die mooie verhalen maakte voor o.a. Noisey en de Volkskrant.

Eric van Eerdenburg (Lowlands)

Al sinds 2000 is Eric van Eerdenburg directeur van het festival der festivals, het driedaags paradijs voor de alternatieve muziekliefhebber, het totaalevenement dat 72 uur en dan nog wat langer doorgaat (waar we steevast drie weken van moeten bijkomen). Van Eerdenburg staat aan het hoofd van Lowlands. Over de afgelopen jaren wisten hij en zijn team het festival te vernieuwen, en nog altijd steekt Van Eerdenburg zijn enthousiasme voor Nederlandse muziek niet onder stoelen of banken. En dat is nou net waar we het over gaan hebben bij de 3voor12 Award.

Sijmen Stronks (Kultlab)

Sijmen Stronks (Kultlab)

Eerlijk: nog altijd raken we verdwaald als we weer eens op Wildeburg of Into The Woods rondlopen. Een festivalervaring van Kultlab is altijd een onderscheidende festivalervaring, met terreinen die door kunstenaars zijn volgebouwd, vanzelfsprekende kruisbestuivingen tussen techno, house en live-acts, en hier en daar opeens… een kaboutertje onder de bomen. Sijmen Stronks is een van de eigenaren van Kultlab, dat naast Into The Woods en Wildeburg nog veel meer moois organiseert (en deze zomer zelfs een camping lanceerde).

Het publiek

Myrte van der Zwet

En dan de publieksjury! Wie Myrte van der Zwet op Twitter volgt, ziet dat ze haar politieke meningen messcherp en vol humor kan verwoorden. Maar je ziet ook dat ze met datzelfde vuur praat over muziek. Of het nou om Taylor Swift, K3 of rafelige indie gaat, ze is een veelvraat in alle genres en diept dat nu nog verder uit met een minor Muziekwetenschappen.

Myrte van der Zwet

Rosa van Bommel

Rosa van Bommel is een achttienjarige muzikante, schrijfster en muziekbewonderaar. Ze studeert Nederlands, schrijft voor 3voor12 Groningen, woorden, muziek en vragen stromen door haar aderen en als ze later groot is (nog steeds 1 meter 64 dus), doet ze graag alles tegelijk. Op een podium.

Rosa van Bommel

Hester Voddé

Ieder jaar is Hester Voddé te vinden op festivals als Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Lowlands, maar ze maakt al even graag rondreizend muziekcircus de Popronde onveilig. Maar wanneer ze niet vooraan tegen het podium geplakt staat, organiseert ze ook concerten voor de charmante Nijmeegse universiteitsorganisatie Cultuur op de Campus. Alsof dat nog niet genoeg is, doet ze nu de master New Media & Digital Culture en specialiseert ze in streamingservices en gepersonaliseerde muzieksuggesties.

Hester Voddé

Sam Heegstra

Waarom voelen we wat we voelen wanneer we bij een optreden staan? Daarover schreef Sam Heegstra zijn scriptie. Hij is de, soms ongevraagde wandelende muziekencyclopedie van zijn vriendengroep en zijn dag is, naar eigen zeggen, niet compleet als hij niet minstens drie nieuwe albums heeft geluisterd.

Sam Heegstra