Er is geen festival in de wereld zoals Roadburn. Vier dagen en nachten trekken bezoekers vanuit de hele wereld naar Tilburg om heavy muziek in alle hoeken tot verslinden, van gitzwarte tokkelfolk tot de zwaarste gitaren. Wij helpen je wegwijs door het programma.

Thor & Friends

Donderdag 15.10 @ Green Room

Thor Harris, die ken je natuurlijk als de percussionist bij Swans, een langharige reus die de donder en bliksem uit zijn drums slaat. Hij brengt dit jaar maar liefst zes (!) albums uit als artist in residence bij het label Joyful Noise, met hulp van o.a. Sharon van Etten, Bill Callahan, Neko Case, Xiu Xiu en Michael Gira. Welke vrienden zou hij meenemen naar Tilburg?

Molasses

Donderdag 17.20 @ Main Stage

Sinds vorig jaar zet Roadburn ook in op speciale compositieopdrachten. Dit is de eerste: een ode aan The Devil’s Blood, de occulte rockband uit Eindhoven wier frontman Selim Lemouchi in 2014 is overleden. Het belooft een emotioneel eerbetoon te worden, met op het podium de overgebleven leden van de in Roadburn-kringen iconische groep, waaronder ook Selim’s zus Farida Lemouchi.

Heilung

Donderdag 21.15 @ Main Stage

Eerlijk, bij vikingmuziek kunnen wij vaak de lach niet inhouden. Heilung is de uitzondering op de regel, een experimentele folkgroep die teksten uit de IJzertijd voorziet van sjamanistische rituelen. Op plaat klinkt hun zelfverklaarde 'amplified history' groots en overweldigend, en hun theatrale livereputatie snelt ze vooruit.

Pharmakon

Donderdag 23.40 @ Green Room

Je gaat niet voor de lol naar een show van Pharmakon, zoals je ook niet Irréversible aanzet voor een gezellig filmavondje. De artiest uit New York maakt industriële noise van het meest indringende soort. Ze blaft als een hond, slaakt een ijzingwekkend gekrijs en dat over allesvernietigende noise. Non-stop rillingen bij haar laatste show in Nederland, op Le Guess Who twee jaar geleden. Nu maakt ze haar Roadburn-debuut.

Anna von Hausswolff

Vrijdag 17.50 @ Main Stage

De Zweedse Anna von Hausswolff zingt met de grandeur van Kate Bush en Florence and the Machine, maar laat zich dan wel begeleiden door spookachtige kerkorgels, noisy gitaren en grootse strijkarrangementen.

Thou & Emma Ruth Rundle

Vrijdag 20.30 @ Koepelhal

Vier shows doet de nagelharde sludge metalband Thou dit weekend in Tilburg. Ze geven een akoestische set (hoe zou dat gaan klinken?!), spelen werk van hun magnum opus Magus, doen een covers-set én delen het podium met folkrock-noir-zangeres Emma Ruth Rundle. Wij zijn nog het meest benieuwd naar die laatste.

Drab Majesty

Vrijdag 22.10 @ Koepelhal

Ja, natuurlijk valt er ook wat te dansen op Roadburn. Maar dan wel met een traantje in de ooghoek, het hoofd omlaag en de dansvloer gehuld in duisternis, op de galmende darkwave van Drab Majesty. De act uit Los Angeles vormt een lichte hype, maar eens zien of–ie dat live waarmaakt.

Black Bombaim & Peter Brötzmann

Vrijdag 22.30 @ Green Room

Ook altijd een zekerheid op Roadburn: een breed scala aan psychrockacts. Deze show belooft supercool te worden: een samenwerking tussen het Portugese trio Black Bombain en het Duitse freejazz-icoon Peter Brötzmann.

 

Maalstroom

Zaterdag 23.00 @ Het Patronaat

Nog een compositieopdracht, en wel eentje om te laten zien hoe springlevend de Nederlandse black metalscene is. Leden van o.a. Terzij de Horde, Turia, Fluisteraars, Laster en Verwoed bundelen hun krachten. Het is de jonge garde die nog rek weet te vinden in een genre dat soms al uitgespeeld lijkt, en voorafgaand aan hun gezamenlijke Maalstroom-show spelen de afzonderlijke bands ook allemaal al in Patronaat.

Marissa Nadler

Zondag 18.30 @ Het Patronaat

Wie nog nooit op Roadburn is geweest, denkt misschien dat het festival zich voornamelijk richt op de zwaardere gitaren. Dat is een complete misvatting, weet je al als je er langer dan vijf minuten rondloopt. Zo loop je ook zomaar tegen Marissa Nadler aan, een zangeres die al jaren opvalt met duistere tokkelfolk op het fijne label Sacred Bones (ook o.a. Jenny Hval, Zola Jesus, John Carpenter en Moon Duo) en op haar laatste losse singles richting de schurende indierock van Angel Olsen en Sharon van Etten gaat.