Pinkpop zit erop. Pearl Jam memoreerde nog eens aan die legendarische sprong en Bruno Mars liet met een nagenoeg perfecte show zien: ja, pop mag écht op Pinkpop. Daarnaast deden Nederlanders Ronnie Flex, De Likt en Blaudzun het uitstekend.

13. Nothing But Thieves verwaait op weg naar de top

Nothing But Thieves is langzaam onderweg richting de top van de grote festivals. Twee jaar terug nog de buzzband in de tent van Landgraaf, dit jaar vlak voor de écht grote namen op het hoofdpodium. Met een beetje geluk zijn ze over twee jaar sub- of echt headliner. Mits ze onderweg niet struikelen.

Lees de hele recensie.

12. Donnie is en blijft de Fenomeen

Ja, natuurlijk heb je een selfie geschoten van je flitsende zonnebril, en die in je vriendengroep verspreid met 'SNELLE PLANGA'. Maar kun je het refrein van Donnie's meme-hit ook meeschreeuwen?! Geeft niet, geeft niet, na vandaag misschien. Maar een ding moet je eerst weten: Donnie is de fenomeen. Hij is zo’n fenomeen dat ie eigenlijk een Grammy zou moeten krijgen. Niet voor zijn muziek, maar voor de persoon die hij is.

Lees de hele recensie.

11. Het regent verrukkelijke clichés bij Scarlet Pleasure

Als een virus verspreidt de catchyness door de tent: autotune uithaaltje hier, sample van pistolen daar. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Scarlet Pleasure wringt zich niet in bochten om origineel te zijn, maar omarmt in plaats daarvan het cliché. De lyrics zijn kul, maar de nummers die eromheen gevouwen zitten, zijn stuk voor stuk oorwurmen.

Lees hier de hele recensie

10. De teletijdmachine van Greta Van Fleet

Het zou zomaar kunnen dat Greta een Wolfmother-eske crossover gaat maken. Debuutalbum From The Fires heeft al een paar goeie liedjes. Op Pinkpop lijkt de doorbraak onvermijdelijk, in deze tent vol ademloos wachtende mensen. Daar zijn ze dan. Ukkies zijn het eigenlijk nog, maar ze worden onthaald als verlossers.

Lees de hele recensie.

9. A Perfect Circle heeft twee gezichten

Eindelijk is A Perfect Circle terug. De groep rondom Tool-frontman Maynard James Keenan en Billy Howerdel werd opgericht in 1999, en leidde sindsdien een onregelmatig bestaan. Keenan had het druk met Tool en Puscifer, waarmee hij op Pinkpop 2016 een van de beste shows van het weekend gaf. Zo weird en waanzinnig wordt A Perfect Circle niet. Deze band is ingetogener, melodischer, eerder meditatief dan agressief.

Lees hier de hele recensie

8. Eelt kweken bij euforisch Blaudzun

Met een noodgang pompt Blaudzun zijn bombastische en melancholische energie in perfect gedoseerde porties de tent in. En hoe kan het Nederlands publiek beter laten zien hoe groot de euforie is dan door de handjes ritmisch samen te voegen? Er wordt wat geklapt vanmiddag.

Lees de hele recensie.

7. Ook een zoekend Editors overrompelt

Editors op een Nederlands festival is een zekerheidje. Best Kept Secret, Lowlands, Pinkpop: ze hebben het allemaal al wel eens gedaan. En met succes. Aan overtuigingskracht heeft de band nooit een gebrek. Zelfs als ze het, zoals vandaag, opvallend vlak en ingetogen houden.

Lees hier de recensie

6. De Likt sloopt de zaal als vakkundige hooligans

Het is een misvatting dat hooligans niet systematisch te werk gaan. Ook in het slopen van bushokjes zit een zekere ambacht, misschien zelfs een schoonheid. Dat begrijpt het Rotterdamse De Likt maar al te goed, lieten ze al veelvuldig in het Nederlandse festivalcircuit zien. Als professionele hooligans met akelige precisie maken ze nu ook Stage 4 gelijk met de grond.

Lees hier de hele recensie

 

5. Oscar and the Wolf

Een nagenoeg perfect Oscar & The Wolf

Laten we het maar meteen over de outfit hebben: Max Colombie is de grootste popster van de lage landen en ziet er uit als een wandelende - en vooral nonchalante - discobal. De show vibreert zoals altijd op de slepende, ijzersterke nummers en bombast. 

4. Sigrid

Sigrid heeft alles onder controle

Oei, de 20-jarige Noorse popzangeres Sigrid heeft vandaag zo’n beetje alle interviews afgezegd vanwege stemproblemen. Het belooft niet veel goeds voor haar show op Stage 4, terwijl er best wat vanaf hangt: ze staat precies op het schakelpunt van borrelend talent tot popster-in-wording, werd bekroond tot BBC Sound of 2018 en heeft een drietal gouden singles. Op basis van die status zou je zelfs zeggen: had ze niet gewoon in de tent moeten staan? Hoe dan ook, zo te horen heeft de gemberthee gelukkig zijn werk gedaan. De stembanden zijn soepel, slechts een enkele uithaal klinkt wat hees, en met een dikke glimlach zwiert ze over het podium, een beetje geeky en supercool.

3. Ronnie Flex

Ronnie Flex omarmt Pinkpop volledig

‘Ik weet dat er mensen in het publiek zijn die na 2011 zijn geboren, en dit kunnen meezingen. Wat ik eigenlijk wil zeggen: ik word oud.’ Aldus Ronnie Flex (26) wanneer hij ‘Zusje’ doet. Even eerder stottert hij met kleine oogjes al: ‘Ik was zo zenuwachtig voor deze dag, ik heb de hele nacht niet geslapen! Mainstage Pinkpop!’ Je gelooft hem direct, de innemende hiphop-R&B-goat die inderdaad de afgelopen jaren aardig volwassen is geworden. En ja, nog steeds spoelt hij zijn Hennessy met Red Bull weg, maar hij drinkt nu wel uit een chique glaasje.

2. Pearl Jam

Pearl Jam is nog altijd het wachten waard

'Heeft ie? Heeft ie 'em nou? Ja, hij heeft hem aan.' Voor een band waar het expliciet niet gaat om uiterlijk vertoon, gonst het toch behoorlijk over hoe Eddie Vedder vanavond het podium op stapt. Met of zonder Tivoli-shirt. Met dus. Daar onder het onvermijdelijke houthakkersshirt piept toch echt het bekende logo uit. Nog geen noot gespeeld en Pearl Jam heeft Landgraaf al om de vinger gewonden.

1. Bruno Mars

Goudhaantje Bruno Mars baadt in finesse

Nee, bij Pinkpop maakten ze zich geen zorgen. Zo’n tegenvaller als Justin Bieber zou Bruno Mars vanavond beslist niet worden. Dit is niet zo’n artiest die zichzelf elk nummer een paar keer in het kruis tast in plaats van te zingen. Dat bleek maar al te waar. Met een nagenoeg perfecte show vormde Bruno Mars de bekroning van de popkoers die Pinkpop ingezet heeft.