Na de poppy zaterdag op Pinkpop mocht de rockliefhebber zijn hart ophalen. Of je nou voor de punkrock van Green Day kwam, metal van eigen bodem The Charm The Fury kwam supporten of even luidkeels meebrullen met Imagine Dragons; de Bieberkater wordt weggespoeld en wat blijkt? Amsterdammers The Charm The Fury was het beste van de dag.

1. The Charm The Fury

Mister Pinkpop Jan Smeets zei het zelf al: dromen over Pinkrock in plaats van Pinkpop. Het zal hem dan ook deugd doen dat hét hoogtepunt op eerste pinksterdag een onvervalste metalband is en ook nog opgetrokken uit de Amsterdamse bodem. Want het was The Charm The Fury die de Brightlands Stage toepasselijk genoeg in lichterlaaie zette, wall of death incluis.

2. Sean Paul

Daar is ie dan, Sean Paul. Sjanne Paul. Still burning! Wie had dat ooit gedacht. Niet alleen omdat ie in zijn hoogtijdagen tien jaar terug nooit een Pinkpop-uitnodiging zou hebben gekregen, maar ook omdat niemand zag aankomen dat hij anno 2017 een nieuwe piek in zijn carrière zou hebben.

3. Green Day

‘And fuck Donald Trump!’ Je wist dat ie ging komen bij Green Day, en hoe compleet gescript de show ook is: je gelooft ze nog ook. Het is meteen het gekke van de hele show. Niets is spontaan, alle ‘momentjes’ zitten al jaren in hun show, hij is veel te lang, ze doen het vooral op de automatische piloot: en toch spelen ze het hele veld plat.

4. Imagine Dragons

Even een gedachte-experiment: stel je eens voor dat je een rockmuzikant van formaat bent, en in de weken na Manchester door Europa tourt. Dan is er toch altijd een stemmetje in je achterhoofd dat je doodsbang toefluistert dat het elk moment fout kan gaan? Je zou je bij het kleinste siervuurwerkknalletje doodschrikken, ook al gebeurt het in je eigen show op de momenten die je met elkaar hebt afgesproken. En tegelijkertijd wil je toch je publiek de boodschap meegeven dat muziek verenigt – wat je religie of afkomst ook is – en dat je solidair met elkaar moet zijn, omdat je met z’n allen dezelfde liedjes uit volle borst meezingt en dus echt niet zo heel verschillend kunt zijn? 

5. Broederliefde

Wie dacht dat de boeking van Justin Bieber in slechte aarde viel bij de oudere Pinkpoppers, moest eens kijken hoe er werd gereageerd op de bekendmaking van hiphopcollectief Broederliefde. Toch lijkt Landgraaf een logische stap na een bomvolle Heineken-tent op Lowlands en een topshow in Het Kasteel. Op de Main Stage snoerden de Rotterdammers de critici deels de mond, maar was het meer gebaat bij een nét wat kleiner podium.