Het sprookje van de hitmachine die Broederliefde is, is nog lang niet uit. De zegetocht voerde het vijftal al langs een kolkende Heineken op Lowlands en het voorlopige hoogtepunt werd eind april bereikt met 10.000 man in voetbalstadion Het Kasteel in Rotterdam, praktisch de achtertuin van waar de voormalige straatjochies zijn opgegroeid. De Nederlandse festivals zijn wat aarzelend geweest in het boeken van de act en wie dacht dat de die-hard Pinkpoppers op social media klachten hadden over Bieber, moeten nog eens kijken hoe diezelfde achterban reageerde op Broederliefde. Over La Biebs moeten we ze grif gelijk geven, Broederliefde is andere koek.

Wat waren ze toch boos toen Pinkpop het nieuws voor het eerst naar buiten bracht dat de Rotterdammers van Broederliefde zouden afdalen naar Landgraaf. De die-hard Pinkpoppers waren nog maar net een paar weken bekomen van het nieuws dat Justin Bieber naar hun geliefde festival zou komen en met Broederliefde erbij was het al helemaal een 'kinderfeestje'. Even daarbij vergetende dat de mannen in 2016 al op Stage 4 stonden en dat de vetste hiphop-optredens op Pinkpop zonder twijfel op de Main Stage waren met De Jeugd Van Tegenwoordig en The Opposites. Drie keer raden hoe die aankondigingen destijds werden ontvangen.

Het lijkt onder een stralend zonnetje iedereen in de voorste vakken weinig te deren, een paar uitzonderingen daargelaten, want voor Green Day zijn er toch nog een aantal fans die deels gelaten het optreden van Broederliefde ondergaan, het andere deel doet schoorvoetend mee met wat licht geknik. Het verwachte kinderfeestje blijft uit: natuurlijk zijn er vandaag wel wat kinderen bij, maar als je over de hele linie kijkt, dan is de gemiddelde leeftijd echt een stuk hoger dan bij Bieber. Hier is het publiek divers en belangrijk ook: gretig, want voor de huil-snik-pop van Gavin James en Kodaline die ze al wat uren hebben doorstaan, daarvoor zijn ze niet naar Landgraaf gekomen. Wel voor een act die zich laat aankondigen met een filmtrailerstem die met een overdreven Engels accent de palmares van Broederliefde opleest. Nergens voor nodig, de show spreekt voor zichzelf.

HET CONCERT:
Broederliefde, Mainstage, zondag 4 juni.

HET PUBLIEK:
Rond de twintig, weinig papa's en mama's en nog minder fans van Green Day.

WAS HET GOED:
Ja, maar we hebben ze beter gezien.

HET NUMMER:
'Jungle' natuurlijk, al komt de remix van 'My Love' daar wel dicht bij in de buurt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Want wat je ook vindt van Broederliefde, het is knap hoe ze in een paar jaar tijd een reputatie hebben opgebouwd met zoveel hits. Negentien nummers én wat interactiemomentjes tussendoor worden in amper drie kwartier tijd opgevoerd en het optreden voelt desondanks geen moment gehaast. Dat ligt grotendeels aan de focus die de mannen hebben; een uitgerekt, tweeënhalf durende show zoals in Het Kasteel is dit niet; dansen zul je en dansen doe je op de warme dancehall-beats die het verdwijnen van de zon achter de wolken doet vergeten. De grootste hits worden geclusterd: het zompige 'Labanta' wordt voorzien van een stukje 'Drank En Drugs' en vloeit over in 'Nu Sta Je Hier' en iedereen moet meespringen van links naar rechts op 'Ik Was Al Binnen' voordat onder luid gejuich het intro van 'My Love' wordt ingezet die in de remix een enthousiast publiek lokt om nóg hoger te springen.

Wat ook helpt is hoe goed het geluid tot zijn recht komt op de Main Stage. De bassen zijn te voelen, zonder dat ze overheersen en Emms, Jerr, Sjaf, Mella voelen elkaar feilloos aan. Natuurlijk; er wordt nog wel eens vals over de backing track gezongen, maar storend? Mwah. Daarvoor zijn dat soort momenten spaarzaam en kan het publiek ook worden ingezet als koor.

CV Broederliefde

2014: debuutplaat Gevoelig feestje
2014: nominaties bij Edison en winnaar van FunX Awards
2015: Hard Work Pays Off 1,hitsingle 'Alaka' bereikt platinastatus
2016: Hard Work Pays Off 2 wordt uitgebracht, staat dertien weken op nummer 1, hitsingle 'Jungle' meest gestreamde nummer van 2016
2016: optredens op onder andere Pinkpop (Stage 4) en Lowlands 
2017: ziet af van optredens bij bevrijdingsfestivals na openbaring filmpje van Emms die antisemitistische leuzen roept
2017: concert in Het Kasteel trekt 9.000 bezoekers

Voel je al de 'maar'? Ja? Okee, komt ie: máár van een uitmuntende show kunnen we niet spreken. Daarvoor zitten er nog te veel nummers in de set die bij dit hitjespubliek te onbekend zijn, iets waar Broederliefde zelf weinig aan kan doen, maar het energieniveau ligt beduidend lager bij nummers als 'Qu'est Qu'il Ya' en 'Friendzone'.  Dan valt ook op waarom het moeilijk kan zijn om op dat soort momenten iedereen aan het springen te krijgen: de afstand tussen publiek en podium speelt Broederliefde parten. Vergelijk het concert hier met hun optreden op Lowlands waar de voorste rijen zowat het gespit konden voelen; dat is een wisselwerking die in Landgraaf nog wel eens wordt gemist.

Daarnaast speelt mee dat op de Main Stage te weinig gebeurt om het ook voor de rijen achter spannend te houden. Vergelijk dat met de optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig en The Opposites waarbij zoveel gebeurde en de muziek zich misschien ook meer leent voor de Main Stage zelf. Want uptempo tracks heeft Broederliefde niet zo veel en dat is hun stijl ook helemaal niet; die leent zich veel meer voor een prachtig mooi buitenpodium met een kleinere capaciteit..., ja, eigenlijk de 3FM Stage dus. Hebben die Pinkpoppers dus toch deels gelijk.

Setlist

1. Insteigen
2. Allemaal Hetzelfde
3. That's My Boy
4. Laten Gaan
5. Alaka
6. Qu'est Qu'il Ya
7. Labanta
8. Nu Sta Je Hier
9. Friendzone
10. Do Or Die
11. Veel Osso
12. Ik Was Al Binnen
13. My Love
14. My Love - Remix
15. Kom Dichterbij Me
16. Jungle
17. Het Is Een Feit
18. Mi No Lob
19. Spangenshake

Het moment:

Twee meiden laten zich (door de muziek?) op het terrein bij Broederliefde verleiden tot een goede tongsessie, iets wat de regisseur bij de Main Stage in de gaten heeft en wij dus ook.

Hmmmmm...

Nee, wacht, 'Jungle'. Absoluut 'Jungle'.