Het begint zo langzamerhand vaste prik te worden bij award shows: iemand wint een prijs, terwijl die eigenlijk naar Beyoncé had moeten gaan. Dit keer vond niet Kanye West dat, maar winnares Adele zelf. Zij troefde haar heldin af in alle vijf categorieën waar ze met elkaar streden, maar in een emotioneel dankwoord eerde Adele Beyoncé op grootse wijze.

Het voelt als een andere tijd, die keer dat Kanye West het podium bestormde en het moment van Taylor Swift verstoorde. Het was een curieuze actie, onbeschoft en drammerig. Maar dat was 2009, dit is 2017, en de actie van Kanye West kreeg in iets mildere vorm meerdere keren navolging. We zagen eerder Macklemore zeggen dat Kendrick Lamar zijn award eigenlijk verdiend had, nu Frank Ocean (daarover straks meer) en dus Adele in het dankwoord van de belangrijkste prijs, Album of the Year. 

Adele was genomineerd in vijf categorieën en won die ook alle vijf. Half in tranen vertelde ze die prijs eigenlijk niet te kunnen accepteren, omdat Beyoncé ‘de artiest van mijn leven’ is. Ze roemde Lemonade als extreem ‘empowering’ voor haarzelf en vooral voor haar zwarte vrienden. ‘We zien een kant van je die we niet vaak zien’, voegde ze toe, en ze brak haar trofee zelfs in tweeën. Het onderwerp van de lofbetuiging zat in het publiek naast man Jay-Z. Beyoncé trad ook op tijdens de awardshow, waarbij ze haar zwangerschap van een tweeling bepaald niet verborg, een sensationele performance.

Is het toeval dat opnieuw een blanke zangeres er met de belangrijkste prijzen vandoor gaat? Je zou toch zo langzamerhand zeggen van niet. Veel Afro-Amerikaanse artiesten geloven in elk geval zeker niet in toeval. Kanye West liet de Grammy’s dit jaar schieten (vijf keer genomineerd, nul gewonnen), terwijl Rihanna met lege handen op de eerste rij zat (acht nominaties). Dat Drake - de grootste artiest op Spotify dit jaar - slechts twee prijzen wint en alleen in ‘rap’ categorieën is al even veelzeggend.

Ook Frank Ocean was er niet bij, tot lichte irritatie bij de organisatie. Ocean kreeg een kleine steek onder water met een herinnering aan zijn matige optreden in 2013, dat ‘not great tv’ genoemd werd. Ocean haalde daarop keihard uit naar de ‘oude lullen’ van de Academy. ‘Oh ja, dat optreden was waardeloos, maar denk je niet dat ik mezelf zou willen rehabiliteren? […] Maar weet je wat pas echt ‘not great tv’ was? Dat moment toen 1989 (het album van Taylor Swift, red.) Album van het Jaar won ten koste van To Pimp A Butterfly (Kendrick Lamar, red.). 

Grote winnaar was dus Adele, met vijf beeldjes. Andere winnaars waren onder meer Chance the Rapper (drie keer), David Bowie (vijf). Beyonce won twee awards (beste urban comtemporary album en beste video). Optredens waren er onder andere van Anderson .Paak & A Tribe Called Quest, Lady Gaga & Metallica (helaas stond de mic van James Hetfield uit), en tribute aan Prince en George Michael. 

Grammy's 2017: dit zijn de winnaars

O.a. David Bowie, Chance The Rapper, Twenty One Pilots en Chainsmokers. De hele lijst is hier.