Je kunt tijdens ADE op meer dan 100 plekken uitgaan, maar elk jaar blijft het de vraag welk feestje écht memorabel wordt. Is het niet Underworld in het Rijksmuseum of de Mary Go Wild kelderrave, dan wel de 62,5 urige marathon in De School. Hoe bevalt Thuishaven, het creatieve bolwerk even achter station Sloterdijk, dat net als vorig jaar het invloedrijke label Life & Death host?

Welnu, in ieder geval goed voor diegene die voor middernacht lekker in z’n mandje wil liggen. Thuishaven is een dagfestival. Het regent en waait als een gek als de poorten aan het begin van de middag open gaan. Daarom hebben we lekker het openbaar vervoer genomen, en we zijn niet de enige. Vanaf Sloterdijk schiet het ene na het andere frisse hoentje de metro in, die ons na één stop bijna afzet voor de ingang. 

Daar stapt Jennifer Cardini met haar team uit een taxi. De Française begint na opener Gommage, in de kleinste van de twee circustenten. We haken aan, aangezien bij Lucy in de grote tent - de main stage - nog geen spannende dingen gebeuren. De altijd goedlachse Cardini is sinds haar set met Job Jobse bij de allereerste nacht van De School kind aan huis in Nederland. Er is vanmiddag een kleurrijke fanbase voor haar op komen draven. Ik zie in één oogopslag een geschminkt stelletje van begin twintig in elkaar krullen, een man in fluorescerende wegwerkersjas die de pas er flink in heeft, geflankeerd door een dubbelganger van soapdiva Martine Hafkamp. 

HET FEEST:
Thuishaven ADE Life and Death by day, vrijdag 20 oktober 15.00-23.00

DE LINE-UP:
O.a. DJ Tennis, Gerd Janson, Leon Vynehall, Awanto3, Moscoman.

DE SFEER:
Een hoop muziek ontdekken in het Eftelingetje van Amsterdam: ideaal toch?

WAS HET GOED:
Bij vlagen memorabel

DE PLAAT:
We gaan voor de drietrapsraket in het laatste kwartier van Moscoman. Klik en geniet: Moloko - Sing It Back (I Feel Love mix), Harold Melvin & The Blue Notes - Don’t Leave Me This Way en Q Lazzarus - Goodbye Horses.

Dat al die soorten mensen vandaag bij elkaar zijn is niet verbazend volgens organisator en woordvoerder Kasper Jorissen. Hij vertelde ons eerder dat Thuishaven een plek wil zijn waar zoveel mogelijk verschillende mensen het naar hun zin hebben. En met een leipe aankleding, 'een Eftelingetje in Amsterdam'. De circusacts, de Chinese drakendansers, de groene lasers boven het hele buitenterrein: het is inderdaad prachtig om te zien, zeker als de zon onder is. Een heerlijke setting om op ontdekking te gaan naar de diverse line-up die drijvende kracht Manfredi Romano, alias DJ Tennis, in elkaar heeft gezet.

(tekst gaat door onder de foto)

De basis voor de Life and Death-sound ligt voor Romano voor het grootste deel bij zijn eigen draaistijl en mentaliteit. ‘Ik probeer een technotrack met een discotune te mixen, dan weer naar house. Het is echt een keuze om eclectisch te draaien,’ liet hij 3voor12 weten. Bij de ene set lukt dat vandaag wat beter dan de andere. Neem Awanto3, die nog voor de avond valt al erg springerige techno draait en de loods - de derde stage van Thuishaven, denk Lowlands X-Ray - daarmee erg goed mee krijgt. Of The/Das, de enige band in de line-up. We horen live techno en galmende vocals, maar dit krijgt helaas op de main stage net niet de aandacht die het verdient. Honey Sound System dan? De ene helft van het duo heeft het soort hyper-energie zoals je kent van dj KiNK achter de draaitafel, maar het is nog steeds vroeg en hij doet dat voor een halfvolle tent.  

We hoeven er eigenlijk niet omheen te draaien, de headliners trekken de kar. DJ Tennis maakt met veel charisma en met zichtbaar weinig moeite de gekte los in de loods (zie impressie hierboven), intussen het centrecourt van Thuishaven. Gerd Janson doet hetzelfde aan de overkant, zeker als hij de sample van 'Can You Feel It' van CLS over een aantal platen tergend uitsmeert. Leon Vynehall is vandaag in topconditie en schroeft de energie omhoog zodat afsluiter Moscoman in een gespreid bedje belandt. We blijven tot de laatste snik plakken bij de Israëliër, die ons trakteert op een schitterende drietrapsraket. Klik en geniet: Moloko - Sing It Back (I Feel Love mix), Harold Melvin & The Blue Notes - Don’t Leave Me This Way en Q Lazzarus - Goodbye Horses

Meer ADE? Lees alle verslagen en interviews in het ADE-dossier.