The Bigger Picture: LCD Soundsystem en hun vriendjes uit de popgeschiedenis

Hoe James Murphy zijn ontzag voor de pop-mythes opzij zette

Atze de Vrieze ,

LCD Soundsystem, met hun spectaculaire dansbare punkfunk waren ze een paar jaar lang een van de meest gewilde festival-acts. Ze maakten drie albums, verdwenen toen van het toneel en zijn nu weer terug. Met in ons land een headline show op Lowlands op het programma, komende zondag. De hoogste tijd om de klassiekers van LCD Soundsystem te koppelen aan hun vriendjes uit de popgeschiedenis.

Je kunt met zestig jaar popgeschiedenis natuurlijk nooit meer iets maken dat totaal uit het niets komt, maar zo duidelijk als LCD Soundsystem knipoogt naar de helden van weleer, doet haast niemand dat. James Murphy, het brein achter LCD Soundsystem, is een echte name-dropper. Neem een interview met hem af, en je hebt zo een lijst met inspirators te pakken. Hij is een absolute muziekfreak, die houdt van disco, van punk, van experimentele elektronica en alles wat daar tussenin zit. Opvallend op leeftijd was hij al toen LCD zijn eerste single uitbracht: 32 al, oud genoeg om een compleet mensenleven aan muziekkennis te hebben geleefd. Om eerlijk te zijn had ie zijn twintiger jaren nogal vergooid, vond ie in elk geval zelf. 

Hij groeide langzaam uit tot een snobby muziekfreak, een outsider die maar al te graag naar binnen wilde. Maar hey, het was ergens goed voor, want precies hiervan maakte LCD Soundsystem zijn grote kracht. De inspiratie gaat een stuk verder dan alleen namen. Vaak hoor je bij LCD hooks, of soms zelfs de totale feel van een liedje, die onmiskenbaar bij een ander vandaan komen. In de Bigger Picture van deze week neemt 3voor12 je mee door de popgeschiedenis met hulp van de oren en ogen van James Murphy. 

Prijsvraag:
James Murphy vergooide volgens eigen zeggen zijn twintiger jaren. Welke baan legde hij al vroeg in die twenties naast zich neer, omdat hij er geen heil in zag?

Kaarten winnen voor Lowlands? Stuur dan het antwoord op de bovenstaande vraag, plus je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer naar 3voor12-prijsvraag@vpro.nl met als onderwerp 'LL16 LCD Soundsystem'. Je maakt kans op twee vrijkaarten voor het hele festival. De winnaar wordt vanavond in 3voor12 Radio bekend gemaakt, van 21:00 tot 00:00 op 3FM.
Let op: alleen antwoorden die voor woensdagavond 21:30 zijn ingestuurd dingen mee.