Song16: De opvallendste features uit de Song van het Jaar-lijst

Nog één week om op je 10 favoriete tracks te stemmen

Redactie 3voor12 ,

In de enorme lijst met tracks die dit jaar is genomineerd voor de Song van het Jaar zitten er behoorlijk wat waar de artiest hulptroepen inroept van andere zangers, zangeressen en rappers. Op een handvol van die songs zijn die bijdragen zo goed, dat ze bepalend zijn voor de hele track. Dit zijn de 10 meest opvallende features.

Chance The Rapper ft. Lil’ Wayne & 2Chainz - No Problem
Chicago doet het goed dit jaar. Kanye West als altijd, Mick Jenkins, Vic Mensa, maar in het bijzonder Chance The Rapper. Zijn mixtape Coloring Book was Album van de Week op 3voor12, zijn shows in Europa waren binnen no-time uitverkocht. Coloring Book is een tape vol interessante features, maar zijn track 'No Problem' met Lil’ Wayne en 2C hainz steekt er bovenuit. In het nummer spreken Weezy, 2Chainz en Chance zich uit over platenlabels die hen dwarsbomen omdat ze de touwtjes graag zelf in handen houden: “If one more label try to stop me / It’s gon’ be some dreadhead niggas in ya lobby”.

Frank Ocean  - Pink + White
Geen gastbijdrage zoals we die in het merendeel van deze lijst zien. Tijdens het outro duikt ver in de mix opeens een zangeres op, en niet de minste: Beyoncé. Het is veelzeggend voor Frank Oceans manier van werken, en hoe hoog hij staat aangeschreven bij collega's: de allergrootste zangeres van het moment strikken voor een bijdrage, en haar dan onvermeld in een track verstoppen. 

Mark Pritchard – Beautiful People (ft. Thom Yorke)
Deze track snelde het dit jaar verschenen album van oud Warp-gediende Mark Pritchard vooruit. Trage, bijna ambient-achtige elektronica: tot zover geen verrassing. De grote verrassing zat hem in de bijdrage van Thom Yorke. Nu zingt de Radioheadzanger al jaar en dag over vervreemding, maar nooit klonk hij zo buitenaards. En ook al klinkt zijn stem als lichtjaren van hier, nog steeds kan je je er aan relateren. Prachtig.

Beyoncé – Freedom (ft. Kendrick Lamar)
De release van Beyoncés nieuwe album was een van de meest opvallende momenten in popmuziek dit jaar. Vergezeld van een film sprak de Amerikaanse superster zich meer dan ooit uit voor zwarte burgerrechten en emancipatie. ‘Freedom’ is het anthem waarin ze schreeuwt om vrijheid. Kendrick komt er op het eind in en richt zijn wanhoop naar boven: hoe kan dit allemaal gebeuren als er een god bestaat? Hoe krachtig zijn bijdrage wel niet is, bleek toen hij als verrassing opdook op het podium bij de Bet Awards. Geen awardshow die daar dit jaar overheen ging.

Blood Orange – Best To You (ft. Empress Of)
Omgekeerde wereld: Blood Orange schuift op 'Best To You' Empress Of naar de voorgrond en verzorgt zelf de achtergrondvocalen (en natuurlijk alle instrumenten). Maar weinig nummers weten je in de eerste seconden zo naar binnen te trekken. Simpele toetsen en daaroverheen de New Yorkse zangeres, die bezingt hoe eenzaam je kunt zijn in een grote stad. En dankzij de rammelende percussie nog catchy ook!

Francis & the Lights – Friends (ft. Bon Iver)
Het was een opvallende keuze van Chance the Rapper: als zelfbenoemd leerling en goede vriend van Kanye West koos hij ervoor om op 'Summer Friends' het toen nog onbekende Francis & the Lights te laten meedoen. Gek, want die Francis klinkt precies als Bon Iver. En laat dat nou weer een van de beste vrienden van Kanye zijn! Dan had Chance die toch ook best te pakken kunnen krijgen? Plottwist: iets later dook Bon Iver op op een track van diezelfde Francis & The Lights. Een feature van de artiest die je volgens sommige cynici zou kopiëren, dan doe je toch iets goed. Twee bonusfeitjes: Kanye duikt ook nog op in de video voor de track en de autotune software die Francis zelf bouwde gebruikt Bon Iver op zijn laatste album. En zo is de cirkel rond. 

D.R.A.M. ft. Lil’ Yachty – Broccoli
Broccoli? Broccoli? Dit nummer gaat natuurlijk niet over die gezonde groene groente. Nee, op deze track wordt alleen maar verwezen naar die andere oer-Hollandse groente die het altijd goed doet in de rap-scene. Volgens D.R.A.M. en Lil’ Yachty de koning van het groenterijk: “In the middle of the party, bitch get off me / In the cut I’m rolling up my broccoli”. De track werd niet alleen bekend door de fijne hook, pakkende verses en chunky trapbeat. Het was vooral de clip waarin Big Baby D.R.A.M. en Lil Yachty door de stad cruisen op een piano, feesten met een broccoli in de hand omringd door, hoe kan het ook anders, een paar biltrillende twerkers.

Craig David ft. Big Nartsie - When The Bassline Drops
Een van de comebacks van dit jaar staat op naam van de Britse r&b-zanger Craig David. De grote vraag: is de smoothe man nog in staat om hits te maken zoals hij dat tien jaar terug deed? Zijn thema’s bleven hetzelfde in dat decennium: liefde, onbereikbare dames en gebroken harten. Glijdend als een jong hert op een schaatsbaan, maar qua sound is hij met zijn tijd meegegaan. Big Narstie's feature op ‘When The Bassline Drops’, Craigs eerste single in zes jaar, is een topvoorbeeld van dat nieuwe geluid: flink wat ad libs en de grimey lines van Big Narstie. Hij weet overduidelijk nog goed wat te doen als de baslijn dropt!

Sevn Alias – Gass (ft. BKO, Jason Futuristic, Jairzinho)
Eén van de grootste bangers van Nederlandse makelij is 'Gass'. Een track die met 17 miljoen streams op YouTube en evenzoveel op Spotify praktisch gezien door iedereen in Nederland een keer gehoord kan zijn. We kunnen er wel omheen draaien, maar het is eigenlijk heel simpel: 'Gass' is het zomer-anthem van dit jaar. De features op deze track komen van z’n collega’s op Rotterdam Airlines, BKO, Jason Futuristic en Jairzinho. Die laatste maakt de track af en dan met name de lines: Papi doet road net een racer/Papi maakt veel kilometers/Papi trapagas door die paper/Fly guy, Pan Peter.

HONNE – Someone That Loves You (ft. Izzy Bizzu)
Dat de jongens van HONNE een verdomd goed gevoel voor popliedjes hebben, wisten we al na ‘Warm On A Cold Night’ en ‘Gone Are The Days': bescheiden hitjes uit de gladde-popliedjeshoek. En laat Izzy Bizu zich nou nét in datzelfde hoekje genesteld hebben! Logisch dus dat toen Adam en James er achter kwamen dat Izzy graag naar hun tracks luisterde, ze meteen om een samenwerking vroegen met haar. 'Someone That Loves You' is het zomerse indie-hitje waarbij één plus één uiteindelijk drie is.

Mumford and Sons – There Will Be Time (ft. Baaba Maal)
Popband trekt naar Afrika om binnen twee dagen een EP op te nemen met lokale artiesten. Dat klinkt als een uitstekend televisieformat voor een zeker Volendams duo. Én voor Mumford and Sons. Die EP heet (duh!) Johannesburg en het verrassende hoogtepunt is ‘There Will Be Time’. De Senegalese zanger Baaba Maal tilt de bombastische track nog net even een niveautje hoger.