Tien tips voor Bevrijdingsfestival 2016

De meest interessante artiesten en bands op een rijtje

Flip Kloet ,

Aanstaande donderdag wordt door het hele land weer de vrede gevierd met een keur aan Bevrijdingsfestivals door het hele land. Omdat het toevallig samenvalt met Hemelvaart is zo'n beetje iedereen vrij, en de weersvoorspellingen zien er óók nog eens geweldig uit, dus je hebt alle reden om erop uit te trekken. 3voor12 kijkt verder dan de helikopteracts en selecteert tien opvallende acts die het vieren van de vrijheid nog leuker maakt dan dat het al is.

Sevn Alias
Natuurlijk dé naam in de Nederlandse hiphop die niet mag ontbreken op binnen de line-up van een festival. De rapper uit Amsterdam/Almere/Rotterdam stond vorig jaar al op Appelsap en gaf een killer van een show tijdens Noorderslag in Groningen. De hype is nog lang niet ten einde, want ook dit jaar zal je hem op heel veel festivals gaan zien en ook tijdens de Bevrijdingsfestivals gaat Alias het land door. Zo staat hij op het podium in Utrecht (12:45 uur), Zwolle (18:30 uur) en Groningen (21:00 uur).

John Coffey
Dat John Coffey garant staat voor een gigantische muzikale bende is natuurlijk geen nieuws meer. Maar toch lijkt het ons een geweldig plan om naar een van hun shows te gaan. De weersvoorspellingen zien er veelbelovend uit. Kortom, biertjes in de hand (niet richting het podium natuurlijk), haren los en al headbangend de dag door komen. Ook John Coffey brengt wat uurtjes door in de auto. Je kunt ze namelijk in Utrecht (13:00 uur)Zwolle (17.05 uur) en Haarlem (21.05 uur) zien.

The Lumineers
Gratis meezingen terwijl de hit Ophelia wordt gespeeld? Dat kan dit jaar, want de folkrockband die zonder moeite een HMH uitverkoopt staat gewoon gratis en voor niets op verschillende bevrijdingsfestivals. Om 16:00 uur speelt de The Lumineers uit Colorado namelijk op het hoofdpodium in Groningen. Het wordt zonder twijfel een drukbezocht optreden, dus zorg dat je er op tijd bent mocht je persé vooraan willen staan.

The Beat
Ook een van de bands die perfect past binnen het plaatje, zonnetje op de bol, drankje in de hand en vrolijke muziek op de voorgrond. The Beat weet als geen ander hoe je een feestje bouwt, want dat doet deze ska-band al sinds 1987. De Britten uit Birmingham begonnen in die tijd een band vanwege de hoge werkeloosheid, maar dat betekent zeker niet dat ze trieste muziek spelen. Voor oppeppende reggae en ska moet je dit jaar in Almere (17:50 uur) en Den Haag (20:45 uur) zijn.

Incognito
In Haarlem is dit jaar een nogal bijzondere naam op de posters te vinden. De acid-jazz band Incognito komt namelijk naar het Bevrijdingsfestival. Samen met gitarist en zanger Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick gaat deze band al een flinke tijd mee. In 1981 maakte de band een doorstart en het duurde even, maar uiteindelijk werden de hits als Always There en de Stevie Wonder-cover Don’t You Worry ‘Bout A Thing opgepikt. De perfecte muziek om openlijk en in vrede te genieten van de funky sound van Incognito.

Indian Askin
Heb je de kans om Indian Askin live te zien, dan moet je die eigenlijk met beide handen grijpen. De Amsterdamse band heeft onlangs het debuutalbum Sea of Ethanol gereleaset en op 5 mei is de nupunk-band te vinden in Amsterdam (t.b.a.) en Wageningen (13:45 uur). Een geweldige aanvulling aan de line-up, want met hun hilarische teksten en aanstekelijke riffs is een knallend concert gegarandeerd.

The Brahms
Een van de bands uit de eregalerij van de Utrechtse Herman Brood Academie die afgelopen jaar op Noorderslag stonden. Na twee succesvolle EP’s, waarvan Belise de laatste is, mogen ze het podium bestijgen in Utrecht (14:30 uur), Roermond (19:00 uur) en ’s-Hertogenbosch (22:40 uur). Het radio hitje Golden kan je je vast nog wel herinneren. Daarnaast kun je een indiepop-show verwachten van vier jonge honden die de festivalvelden vast en zeker mee krijgen in hun enthousiasme.

The Great Communicators
Indierockers uit het westen van het land. De single Zoetrope komt je vast bekend voor van een reclamespotje van een zorgverzekeraar. Het 12van3voor12-talent deed het daarnaast ook erg goed tijdens de popronde in 2014 en daar lieten ze niet de minste indruk achter. Ondertussen werken ze hard aan hun carriére in de muziek. The Great Communicators starten om 20:00 uur in ’s-Hertogenbosch

Manu Chao
Koningen van de bongo en clandestiene zomerliedjes: met een optreden van de succesvolle band Manu Chao heeft Zwolle zeker een van de grootste namen op bezoek. De act kan het zonder enige twijfel worden omschreven als de perfecte afsluiter van een Bevrijdingsfestival, want als er een band staat voor peace, love and unity in het kwadraat, dan is het toch zeker Manu Chao wel. De band is natuurlijk bekend van grote hits als Bongo Bong, Clandestino en Me Gustas Tu. Het grote feest start om 21.30 uur.

Roger damawuzan & Vaudou Game
Ook opmerkelijk is het bezoek van de Afrikaanse James Brown. Nog specifieker: de James Brown uit Lomé, zoals Roger Damawuzan bekend staat. De funky frontman komt namelijk uit de hoofdstad van Togo (West-Afrika). Samen met de band Vaudou Game wordt er een puike mix van afrobeat, funk en soul verspreid die ongetwijfeld de heupen goed los maken op het Bevrijdingsfestival in Nijmegen. De band start om 19:15 uur en komt het publiek een uur lang verblijden met Afrikaanse ritmes, zoals je die niet vaak te horen krijgt in Nederland.