Pinkpop: De hits van Skunk Anansie blijven goud

Maar de rest is een beetje als Punica in een nieuwe fles

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Frontvrouw Skin is kind aan huis in Landgraaf. Ze stond er al drie keer met Skunk Anansie en twee keer solo. Zij vindt het prettig hier, en aan de opkomst te zien is Landgraaf ook blij haar weer te zien. Ondanks de regen en modder staat het hele veld voor het 3FM podium ramvol.

HET CONCERT:
Skunk Anansie, Pinkpop 3FM Stage, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
De hoogtijdagen van Skunk Anansie lagen in de jaren negentig. Zo klinken ze ook, typische 90's-rock, met de hese stem van Skin als unique selling point. Dankzij hits als 'Weak' en 'Hedonism' verkochten ze zalen uit en waren ze aardig prominent in de hitlijsten. 

HET NUMMER:
Het zijn de oude hits waar je merkt hoe groot de band nog steeds is onder het Pinkpop publiek. Bij 'Weak' waan je je zodra iedereen uit volle borst meezingt weer even in de jaren negentig. Het regent uiteraard, alles zit onder de modder, poncho's en roze hoedjes. Het enige dat is veranderd is het publiek: twintig jaar ouder. 

HET MOMENT:
Het was vandaag een gekke dag. Een k*tdag eigenlijk. Tijdens de openingsshow van Jungle By Night kwam het nieuws binnen over de schietpartij in de Amerikaanse gayclub in Orlando. Sta je dan, op een festival in Nederland. Skin draagt 'God Loves Only You' aan de slachtoffers op en richt zich in het nummer tot de idioten die levens verwoesten en de wereld verpesten vanuit religiegekte. 

WAT VERDER OPVIEL:
Skin blijft politiek. Bij slotnummer 'Little Baby Swastikkka' roept ze 'Fuck Brexit!', want 'in deze tijd zouden we geen muren moeten optrekken maar juist mensen verwelkomen.'

HET PUBLIEK:
Ze zijn met veel, ondanks dat Paul McCartney direct aansluitend speelt. 

HET OORDEEL:
Het probleem met de set vandaag is dat er ook behoorlijk wat nieuwere tracks worden gespeeld en die werken gewoon niet. Dat is een beetje als zin hebben in Punica, maar Punica krijgen in een modern jasje en een andere fles. Zo werkt het niet. Als je Punica wil, dan wil je het zoals je het in de jaren negentig dronk en niet in een of andere nieuwe smaak en verpakking. De hits van Skunk Anansie zijn nog steeds goud. Als je ze zo hoort, bedenk je je pas echt dat het 90's klassiekers zijn, en dat de band er behoorlijk wat van heeft. Klassiekers worden nooit oud. En die zijn echt leuk om weer zo vol overgave gespeeld te zien worden, helemaal met zo'n charismatische frontvrouw die tot twee keer toe crowdsurft in het hipste pakje dat Pinkpop dit weekend zag. 

DE FOTO: