Rammstein vs. de Garden of Love

Geen Duitse metalinjectie, maar liefde en affectie

Bas van Duren ,

De zaterdagavond op de 47ste editie van Pinkpop geeft je vier keuzes: Rammstein, Noisia, de camping of de Garden of Love. Dat laatste is een chillout-zone die sinds vorig jaar in het leven is geroepen voor de nodige rust en liefde. Haaks op de teutonische tanzmetal van de Duitse krachtpatsers die ook tot in de Garden is te horen. Een toevluchtsoord voor stelletjes die vooral van de rust en elkaar willen genieten, tot een opdringerige journalist van 3voor12 zich erin mengt.

De romantiek is in de Garden of Love op dit late tijdstip niet van de lucht, ondanks dat die deels wordt gevuld door de zware tonen van een zekere Duitse band die vanavond afsluit. Onder een van de bomen zijn Tibby (20) uit Rijswijk en Frans-Pieter (23) (foto hierboven) uit Den Haag maximaal aan het chillen. 'Rammsteinhaters' vinden ze net even te ver gaan, want: 'Heel misschien kijken we zodadelijk van een afstandje', zegt Tibby. Ze vervolgt: 'Een vriendin van mij is wel fan, die staat er al, maar ik zet het thuis niet op. Misschien dat hoe ik mij kleed dat al enigszins verraadt,' zegt ze met een grijns.

'Rammstein haters' op Pinkpop 2016

'Rammstein haters' op Pinkpop 2016

'Haters? Op zich niet, maar de koek is op. En dat geldt zowel voor Rammstein als voor ons,' zegt Eva (30) uit Eindhoven, die goed onderuitgezakt op de bank zit met Dick (35), beiden uit Eindhoven. Eva is goudeerlijk: 'Tien jaar geleden konden we nog lekker doorhalen, maar als ik nu op een Dixie zit, val ik in slaap.' Dat heeft wellicht ook te maken met de wietconsumptie van het tweetal, Dick: 'Ja, het is vooral blowen, eten, bandje kijken en maar herhalen. Ja, we waren inderdaad bij Doe Maar.' Goed, hun koek is op, maar die van Rammstein? Eva: 'Ik heb ze al twee keer eerder gezien en ook al is de show eromheen leuk, je kent het ondertussen wel. Hadden ze eerder op de dag opgetreden, dan had ik misschien nog wel gekeken, maar nu ben ik gesloopt. Echt geslóóóópt.'

'Rammstein haters' op Pinkpop 2016

'Rammstein haters' op Pinkpop 2016

Wie nog wel wat viever voor de dag komen, zijn man en vrouw Gesa (54) en Henk (55) uit Castricum. Zij komen misschien nog wel het dichtste in de buurt van 'Rammsteinhaters' want: 'Het is echt veel te hard voor ons,' verklaart Gesa. Ook voor hen gaat het woord 'haat' te ver, want Henk zegt de band niet te kennen. Het hardste wat ze wel kunnen waarderen? 'Led Zeppelin,' zegt Henk. Gesa: 'Ja, ik ook wel, maar dan alleen "Stairway To Heaven". Nee, echt genieten doen ze bij Bob Dylan, Bruce Springsteen en Paul McCartney. En ja, die laatste staat er morgen, dus wat is het plan? 'Zometeen fietsen naar het bungalowpark, want we hebben gisteren al veel gedaan en moeten de krachten sparen voor morgen,' gniffelt Gesa.