Pinkpop: Het hele veld danst bij Jungle By Night

Landgraaf uit, altijd lastig

Ralph-Hermen Huiskamp ,

De zondag van Pinkpop gaat het regenen. Heel veel veel, naar het schijnt. En met een beetje pech ook nog onweer. Maar dat is van later zorg. Eerst opent Jungle By Night het 3FM podium. En natuurlijk breekt de zon door.

HET CONCERT:
Jungle By Night, Pinkpop 3FM Stage, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
In de zes jaar dat ze bestaan heeft Jungle By Night ongeveer overal al gespeeld. Praktisch alle festivals, volle zalen in alle clubs, Japan, Frankrijk, ga zo maar door. Dus waarschijnlijk weet je inmiddels wel dat het negen Amsterdamse gastjes zijn die afrofunk maken. Instrumentaal, dansbaar.

HET NUMMER:
Het recept is inmiddels bekend bij Jungle By Night. Lange jams, een drummer, bassist en percussionist die de basis leggen, en dan aan de ene kant blazers en aan de andere kant een toestenist en gitarist die om de beurt tegen elkaar op nemen. In 'Bout Du Monde', afsluiter van hun meest recente plaat, zit het net anders. Het is een kalm nummer, waar alle partijen op elkaar inhaken, terwijl een repetetief vingerpianorifje de basis vormt. Terwijl de rest van de set veel opzwepender is, maakt juist dit terugschakelen het meeste indruk. 

HET MOMENT:
Pinkpop gaat eindigen in de modder. Zoveel is al duidelijk aan het begin van de dag. Maar net voor Jungle By Night begint breekt grijze lucht open. De zon valt precies door de wolken heen op het 3FM stage. Geluk dwing je af zeggen ze, benieuwd hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

WAT VERDER OPVIEL:
Jan Smeets heeft blijkbaar opdracht gekregen de biersponsor iets meer te pushen: 'En dan nu een band die ook heel erg van Brand bier houdt: Jungle By Night!'

HET PUBLIEK:
Landgraaf uit, altijd lastig. Zo lijkt het, als Jungle By Night begint. Veel zwarte bandshirts, veel armen over elkaar. Eens kijken wat die Randstadjongens met al die toeters gaan doen. Halverwege de show is dat al anders. Het hele veld danst. 

HET OORDEEL:
Ze waren zelf ook een beetje verrast dat ze hier mogen staan, biechten ze halverwege de show op. Ze doen dan al wel een paar jaar hetzelfde, ze worden wel telkens weer een klein beetje beter, waarmee ze een steeds groter publiek inpakken. Het is nu bijna niet voor te stellen dat ze nog grotere podia aankunnen, maar aan de andere kant, dat dachten we een paar jaar geleden ook toen ze op het sportveld van Into The Great Wide open stonden. En nu pakken ze moeiteloos het een na grootste podium van Pinkpop in. Over een paar jaar het hoofdpodium?

DE FOTO:

Jungle By Night op Pinkpop 2016

Jungle By Night op Pinkpop 2016