LL16: Eagles Of Death Metal bestrijdt de pijn met rockclichés

Reverend Jesse Hughes houdt lastige vragen buiten de deur

door Atze de Vrieze, foto's Tim van Veen ,

Ze zeggen: als je van je paard valt, kun je er het best zo snel mogelijk weer opklimmen. Dus wat doe je als terroristen een hele zaal vol fans neermaaien en jij zelf ternauwernood aan de dood ontsnapt? Zo snel mogelijk het podium weer op, en een schepje erbovenop.

Het concert: Eagles Of Death Metal, Lowlands Alpha, zondag 21 augustus 2016

Zouden er vlaggen met leuzen of Eiffeltorens in het publiek hangen? Zegt Jesse Hughes er iets over? Is er iets te merken van extra spanning bij dit optreden? Eén ding zegt hij erover, bij de aankondiging van Boots Electric-nummer 'Complexity': 'Laten we de complexe zaken achterwege laten.' Dat is misschien maar het beste. En ook niet meer nadenken over al die ingewikkelde uitspraken over complotten en moslims. 

Wat overblijft, is een uurtje onbezorgd rocken met alle clichés die daarbij horen: plectrums het publiek in schieten alsof het ninja-sterren zijn, een nummertje in het publiek spelen, een leren Bowie-jasje dat uit gaat na één nummer en weer aan voor die Bowie-cover. Hell, daar gaat zelfs een gitaar aan diggelen, tot ogenschijnlijke verbazing van de gitarist met de ZZ Top-baard. Al is geveinsde verbazing over zoiets op zichzelf ook weer een rockcliché. 'Godverdomme, amen!'

Ga je ook nog iets over de muziek zeggen, meneer de recensent?
Ja, sorry. Het is moeilijk, na alles wat er gebeurd is, en na alle ongein waarmee Jesse ons vermaakt. Maar hey, Eagles Of Death Metal blijft natuurlijk een bovengemiddeld goede rockband, met pakkende songs en een soepele combi van California desert rock en eenvoudige rock-’n-roll. Oh ja, en een discoliedje.

Toch leek het of de fut er een beetje uit was, voor 'Bataclan'. Zou het kunnen dat die bizarre gebeurtenis Jesse Hughes’ carrière niet de nek omdraait, maar juist nieuw leven inblaast?
Je zou eigenlijk een enquête moeten houden onder het publiek. Wie heeft nog nooit eerder een Eagles Of Death Metal-show gezien en werd nu door het nieuws van vorig jaar naar de Alpha gestuurd? De kans is eerlijk gezegd best groot dat Eagles Of Death Metal hier aan een nieuwe fase begint.

De vraag is dan: is de band daar zelf eigenlijk wel klaar voor?
Als iets moeilijk te voorspellen is, dan is het wel de toekomst van Eagles Of Death Metal. Het zou zomaar kunnen dat Jesse Hughes of een van de andere leden er nog een keer goed aan onderdoor gaan. Tot nu toe probeert de band uit alle macht het tegenovergestelde: met hernieuwde levensdrang vooruit.