LL 16: The Academic graait in de snoeppot vol radiorock liedjes

Jonge Ierse puppy's zitten in de groei

Tekst Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Het zal je misschien niet zijn opgevallen, maar de platenbakken staan dit jaar expres dichtbij de Charlie. En daar is de platenzaak op Lowlands maar wat blij mee. De jonge bandjes die in de op een na kleinste tent van Lowlands optreden, trekken namelijk een vaak nog platenkopend publiek aan. In de dalende avondzon is daar nu de eer aan de nog jonge Ierse gitaarband The Academic, die je zou kunnen kennen van hun radiohitje ‘Different'.

Het concert: The Academic, Lowlands Charlie, zaterdag 20 augustus 2016

Rock is een bedreigde diersoort, zo lees je zo vaak tegenwoordig...
Zeker, het tij zit tegen. Was het voor The Academic nog maar 2003, zoals ze in hun nieuwe single ‘Mixtape 2003’ bezingen. Moe van de superstar dj’s die voor elke scheet op single een enorm voorschot van de platenmaatschappijen konden vragen, begon het publiek toen rockbandjes als The Strokes of The White Stripes te omarmen. Gouden tijden voor een festival als London Calling. Nee, die tijden zijn voorbij. Maar een goed liedje blijft een goed liedje. In de set van The Academic zijn dat er zeker zes. Naast de singles ‘Northern Boy’, 'Different’ en ‘Mixtape 2003’ zijn dat ‘Gloria’, 'Smalltown Lovers' en '7/11’. Best al veel voor een band die nog met zijn debuutalbum moet komen, begin volgend jaar. Stuk voor stuk frisse, melodieuze rocktracks met een radiohaakje, zoals die maar met moeite en een nachtlampje te vinden zijn anno 2016.

Hoe gaat The Academic dan de wereld veroveren?
Stukje bij beetje. Dat is hard werken. Stop de puppy’s in een busje en rijd ze rond. Eerst langs alle Ierse clubs, dan naar de showcase festivals zoals het Groningse Eurosonic, waar ze al opvielen. Dan de volgende fase waar ze nu in zitten: Europese optredens, en kleine festival optredens. Het is de lange weg, maar wel de weg waar de band steeds beter van gaat spelen. Goed spelen, dat kunnen ze vandaag al, en zanger Craig Fitzgerald heeft een lekker rauw randje aan zijn stem. Al oogt hij wel zo jong dat je zo'n strot niet van hem verwacht. Wat dat betreft doet The Academic denken aan Nothing But Thieves. Beide van de nieuwe lichting gitaarbands die volgens de oude methode van veel spelen en goede radiotracks de weg naar boven weten te vinden.

En wat maakt het dan verschil?
Uiteindelijk een liedje. Maar gezien het feit dat de band in Ierland al gevraagd wordt om voor anderen te schrijven, moet dat wel gaan lukken. Aan de uitstraling, die wel erg jong is, moet nog even gewerkt worden. Iets meer publieksinteractie vragen, hoe cheesy dat ook kan zijn, gaat wel helpen. Al klapt het publiek op de singles wel mee. Kwestie van tijd waarschijnlijk. Aan hun enthousiaste inzet zal het niet liggen. Met de blos op de wangen spelen ze kranig in de warme tent. Maar als je al zo vroeg in je carriere in de ketel met goede radio rockliedjes bent gevallen, dan gaat dat wel goed komen. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben.