LL16: Miike Snow krijgt lift van Paul Kalkbrenner om Lowlands te halen

Logistieke nachtmerrie zorgt voor routineuze show

door Roosmarijn Reijmer, foto's Tim van Veen ,

Voor ons is Lowlands een bijzonder evenement, maar voor veel artiesten is het slechts een station in een lange rij Europese festivals. En de festivalzomer van 2016 is voor hen simpelweg een logistieke nachtmerrie. Dus toen hier in Biddinghuizen vanmorgen maar een van de drie leden van Miike Snow stond, was er wel reden voor paniek. Hulp kwam in de vorm van techno-dj Paul Kalkbrenner. Om drie uur ’s middags landde zijn Kalkbrenner-jet vanaf het Frequency Festival in Duitsland op Lelystad, met als lifters de overige twee leden van Miike Snow. Om twintig over drie begon het concert. Nog nooit een stel artiesten zo snel het podium op zien rennen!

Het concert: Miike Snow, Lowlands Heineken, vrijdag 19 augustus 2016

Maar was die show goed?
Qua soundcheck zat het wel snor, want een deel van het team was er wel op tijd. Miike Snow gebruikt bovendien veel niet moeilijk aan te sluiten electronica, aangevuld met drums, bas, gitaar en toetsen. En het Zweedse productieduo Bloodshy & Avant en zanger Andrew Wyatt hebben meer dan genoeg kilometers gemaakt in het festivalcircuit om ook op routine een goede show te geven. Maar het is zoals met een date waar je veel te laat bij aankomt: je kunt nog zo je best doen alsnog te verschijnen, scoren lukt niet meer.

Klinkt als een show om snel te vergeten.
Ja, maar niet in negatieve zin. Het publiek, dat natuurlijk niets heeft meegekregen van deze logistieke ellende, loeide wel even van teleurstelling over het uitstel van de start, maar daarna was het gewoon hoofdknikken en knieën hobbelen voor gevorderden in de tent. Het derde album III van Miike Snow bevat niet de hits in de categorie ‘Animal’ of ‘Paddling Out’, maar da's niets wat een paar slimme arrangementen niet kunnen verbloemen. ‘Heart Is Full’ begint prachtig intiem, met alleen toetsen, en eindigt als de festivalstamper.

En vanavond? Weer een lift met Paul Kalkbrenner?
Die moet morgen weer terug naar Duitsland, en Miike Snow moet naar België. Beter sturen we Miike Snow direct de A50 op, dan zijn ze maar op tijd bij onze Zuiderburen!