LL16 Tien ontdekkingen op Lowlands 2016

O.a. Nao, The Black Madonna en Roosevelt

Atze de Vrieze ,

Ja natuurlijk, jullie komen allemaal voor Muse en Sum 41. Maar je wilt ook wel wat ontdekken op Lowlands toch? Dan is dit lijstje voor jou: tien acts die een heleboel te winnen hebben op dit festival. Let op: prijsvraag onderaan!

King Gizzard & The Lizard Wizard
Elk jaar een plaat, moet kunnen toch? Elk jaar twee? Dat kunnen alleen Ty Segall en Thee Oh Sees. En King Gizzard, een veelkoppig monster uit Australie dat enigszins in dezelfde hoek opereert als die twee: razende garagerock met een stevige psychedelische inslag. Net zo razend als ze in de studio tekeer gaan, doen ze dat ook op het podium, zo bewezen ze op onder andere Le Guess Who? en Where The Wild Things Are.

The Black Madonna
Jazeker, Marea Stamper alias The Black Madonna weet hoe je platen selecteert. House en disco met superveel energie, dat is doorgaans haar recept. Maar The Black Madonna brengt dat kleine beetje extra mee dat van een goede dj een geweldige dj maakt: haar persoonlijkheid. Ze is uitgesproken, sympathiek, ze danst het hardst op haar eigen platen, en ze kan als geen ander de liefde voor muziek overbrengen op haar collega’s en haar publiek. Twee jaar geleden kende nog niemand haar, nu gaat ze samen met Hunee de X-ray afbreken.

Nao
Haar debuutalbum is pas twee weken oud, maar dankzij Mura Masa-single 'Firefly', haar eigen 'Bad Blood' en een nogal eigenzinnige stem stelde de jonge Britse R&B-zangeres Nao haar komst naar Lowlands al maanden geleden zeker. Niet slecht voor iemand die zichzelf altijd zag als backing vocalist (o.a. voor Jarvis Cocker). ‘Ik had er nooit rekening mee gehouden dat ik met mijn eigen werk geld kon verdienen’, zegt ze tegen 3voor12. Dat ze haar eigen carriere verdient zagen we al bij succesvolle shows op Eurosonic, Catch en Motel Mozaique.

Roosevelt
Dit is het moment voor Roosevelt, een jonge producer uit Keulen die al een tijdje meedraait in het circuit waar live dance-acts hoog in het vaandel staan. Lees: een typische Pitch-act. Precies deze week verschijnt zijn titelloze debuutalbum, waarop singles 'Fever' en 'Colours' wedijveren om de titel ‘beste synthpop hit van het jaar’. De platenmaatschappij denkt die tweede, maar het is eigenlijk de eerste hoor.

Anna Meredith
Anna Meredith’s debuutalbum Varmints begint als de sleutelscene in een psychologische horrorfilm: overweldigend, orkestraal, een beetje freaky. De elektronische indieliedjes die volgen zijn allemaal even ongrijpbaar en origineel. Ze klinken alsof aan een voltallig symfonieorkest ook een beatboxer en een synthwizard zijn toegevoegd. Dit is een klassieke X-Ray act.

Mick Jenkins
Hij viel misschien niet zo op tussen het grote geweld van Schoolboy Q, A$AP Ferg en Tyler, The Creator, maar de kenners zagen dat Mick Jenkins op Woo-Hah festival indruk maakte. Zijn stijl is wat minder gericht op de turn-up, maar zijn relaxte flow en wavey beats zijn daardoor juist heel eigen. Collega-rapper Travi$ Scott zegde Lowlands af, maar op Mick Jenkins kunnen we bouwen.

Whitney
Max Kakacek and Julien Ehrlich zaten een paar jaar terug in de band Smith Westerns, als gitarist en drummer. Toen die band uit elkaar viel en de eigenwijze broertjes Omori hun eigen kant op gingen, begonnen zij samen Whitney. In een vakantiehutje met een heleboel drank maakten ze een bitterzoete plaat vol liedjes over verloren liefde. Zachtaardig en hartverwarmend.

Kaytranada
Het geluid van de zomer komt van een Canadees Kaytranada. Al jaren buzzt ie met warmbloedige remixen op het snijvlak van house en hiphop, met onder andere een super remix van Janet Jackson, maar dit jaar is pas echt zijn jaar. In het voorjaar verscheen 99,9%, een debuutalbum met alleen maar hits. Spannend: zou de alomtegenwoordige Anderson .Paak nog even bij hem op het podium springen?

Klangstof
Zo goed had Koen van de Wardt vast zelf ook niet verwacht dat het zou gaan: zijn allereerste single als Klangstof werd meteen door allerlei blogs opgepikt, waaronder NME, dat zijn melancholische indie zelfs met Radiohead vergeleek. Klangstof was een band, met naast Van de Wardt ook andere leden van Moss, en een verdwaalde Novack-drummer. Maar die hebben de band inmiddels allemaal weer verlaten. Koen van de Wardt is Klangstof, zoveel is duidelijk. Benieuwd met wie ie aantreedt.

Tiggs Da Author
Met zo’n naam verwacht je misschien een rapper, maar Tiggs Da Author is een soulzanger die met een been in Londen en het andere in Tanzania staat. Hij scoorde punten op Spotify met de supercatchy singles Georgia en Run, die allebei klinken alsof ze uit de koker van Mark Ronson komen. Heel modern dus, en als we de foto’s mogen geloven ook nog eens hoogst charismatisch.

Prijsvraag
Hoeveel van onze tien tips vind je in de X-ray tent?

Kaarten winnen voor Lowlands? Stuur dan het antwoord op de bovenstaande vraag, plus je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer naar 3voor12-prijsvraag@vpro.nl met als onderwerp 'LL16 Ontdekkingen'. Je maakt kans op twee vrijkaarten voor het hele festival. De winnaar wordt vanavond in 3voor12 Radio bekend gemaakt, van 21:00 tot 00:00 op 3FM.
Let op: alleen antwoorden die voor donderdagavond 21:30 zijn ingestuurd dingen mee.