ESNS16: Zitakula wil je botten breken

De dansmoves van de bandleden zijn formidabel

Esmée Koeleman ,

De nacht is aangebroken, tijd om te dansen. In de Binnenzaal staat de negenkoppige afrobeatband Zitakula klaar om een enorme exotische boost te produceren. Funk, samba jazz en soul worden gecombineerd met elementen uit de Brazilliaanse, Ghanese, Nigeriaanse en Ethiopische muziek.

Een zaal vol roestige heupen, zo ziet het begin van het optreden eruit als er alleen wat hoofden mee knikken op de energieke muziek. Halverwege wordt daar wat verandering ingebracht, als de salsabeat er flink in wordt gegooid. Van voor tot achter wordt er bewogen en uiteindelijk gaan zelfs de voetjes met gemak van de plakkerige vloer. Wat wel gemist wordt is een spectaculairdere lichtshow, want de simpele lampen van nu doen de muziek niet veel goeds. 'En nu gaan we dansen totdat jullie botten breken,' roept zanger en percussionist Joey Skeete McLeed. Harder dan dit gaat er niet gedanst worden, maar het publiek opzwepen kan nooit kwaad. De blaasinstrumenten tillen het feestgehalte naar een hoger niveau en de dansmoves van de bandleden zijn formidabel. Hoewel het feestje leuk is voor vanavond, zal er niet over naar huis geschreven worden.

Zitawatte?
Ja, Zitakula. De band is vernoemd naar een exotische parkiet met groengele kleuren en een onderscheidende lokroep.

En waar is de cocktailbar?
Niet in de buurt, maar dansen op bier gaat ook prima.

Vijf minuten na dit optreden begint de brassband Gallowstreet. Wie zal er winnen in een battle?
Dat ligt eraan waar je van houdt. Gallowstreet is vanwege hun entertainmentgehalte meer in staat het dak eraf te blazen, maar muzikaal gezien zal Zitakula dit winnen.