ESNS16: Naive Set neemt de vogels mee naar binnen

En verandert de kelder in een fleurige bedoening

Tekst: Esmée Koeleman ,

Met twee albums op zak zou je denken dat een band het al ver geschopt heeft. Maar veel verder dan de bekende Nederlandse popzalen en de aftershow van Ben Howard in de Heineken Musical Hall is het nog niet gekomen. Ook vanavond is het podium niet het grootste van allemaal, en gezien het animo had dit ook niet groter gehoeven. Verdient dit mannelijke kwartet beter?

Men neme een Amerikaan, een Duitser en twee Nederlanders en plaatse ze een week in een boerderij op de Veluwe. De uitkomst? Een spiksplinternieuwe lp Dragon die bewijst dat de combinatie van indiepop en surf er een is van goud. Naive Set heeft vanavond slechts een halfuurtje om Noorderslag te bewijzen wat het kan. De drummer trapt af en snel wordt duidelijk dat de band live een stuk beter is dan op cd. Het duurt ook niet lang totdat duidelijk wordt dat de omvang van de kelder precies goed is voor Naive Set; intiem met genoeg ruimte om te dansen. Tussen de nummers door zijn er natuurgeluiden te horen die matchen bij de zonnebloemprent op de gitaargordel van de zanger. Als het inkakmoment daar lijkt te zijn, schudt de drummer met 'Carpet' het publiek weer wakker. Een krukje bij het drumstel heeft hij niet nodig. Ook het sologitaarriedeltje van frontman Mikey Casalaina  aan het einde van de set is niet nodig, Het komt een stuk minder soepel over dan het ooit op papier geschreven was.

Een surfsound dus. Hebben de bandleden dan allen ook zo’n nonchalant surfkapsel?
Nee, zanger Mikey is praktisch kaal maar dat compenseert hij met andere gezichtsbeharing.

Oké, deze heren hebben dus al twee albums uitgebracht. Staan daar hits op?
Mwah, niet echt, maar bij het laatste nummer 'Let Me Down' zong iemand mee.

Huh, was dat nou Duits?
Ja, dat klopt. Het nummer 'Dieter Ram’s Wife' gaat over de vrouw van Dieter Rams. Duitse Dieter is een industrieelontwerper. Hij zou de inspiratie hebben geleverd voor het ontwerp van Apple. De vier van Naive Set zijn allemaal een beetje verliefd op Dieters vrouw. Vandaar het Duits.