ESNS16: Midas kleurt met kleurige sixtiespop

Rafelrandje ontbreekt bij Amsterdamse liedjessmid

Bas van Duren ,

In de tent buiten is het vol voor liedjessmid Midas die voorheen de Publieksprijs en tweede plaats won bij de Grote Prijs van Nederland met de band The Fudge. Kan hij dat solo-maar-wel-met-band weer flikken?

3voor12 schreef ooit over Midas dat de band een rafelrandje heeft. Na een kleine driekwartier hebben we die vanavond niet gehoord. Wel een vijfmansformatie die netjes langs de stippellijn knipt. De band rond ex-The Fudge Midas Treub grossiert in de sixtiespop zonder psychedelica, en dat terwijl Treub toch Pink Floyd als een van zijn grote invloeden noemt. Dat is niet terug te horen, wel de folk van Neil Young en Fleet Foxes. Kortom: een nogal belegen sound dat dan ook voor het deel een publiek trekt dat de vijftig is gepasseerd. Dat Midas heeft getoerd met The Common Linnets, mag dan ook geen verrassing heten. Evenals de voormalige Popprijswinnaars zijn Treub en co. geen moment aanstootgevend, steelt niemand in de band de show en zijn de mineurakkoorden spaarzaam. Die zijn wat meer te horen op wat vermoedelijk de single gaat worden, want er is een clip voor opgenomen met 'een mooie meid in een woestijn'. De licht geknepen stem wordt wat feller en de gitaren wat harder, maar nog steeds loopt Midas over het geëffende pad. Het is wel te prijzen dat de wat statische presentatie wordt doorbroken met een beetje beweging van voornamelijk Treub zelf; tot dat punt toe had je een foto kunnen maken van het begin en eind en had je geen enkel verschil gehad.

Belangrijkste wapenfeit?
Midas heeft nog niets uitgebracht, het debuutalbum moet in het voorjaar uitkomen. Tot die tijd is er een demo voor op het podium die we mogen kopen.

Waarom benadrukt host Eveline Bosch dat Midas al de helft van zijn leven bezig is met muziek?
Vinden wij ook raar. Iemand van 25 is dan nog altijd later begonnen dan je neefje die op zijn vierde is begonnen met blokfluit spelen.

Ja ok, maar die staat niet hier op het podium.
Goed punt.